Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Můžete dát odkaz na ty výzkumy? Jinak souhlasím, že jsou v tom i jiné faktory. Příspěvek pana Potra je v tomto zmatečný, ale asi plně v souladu s jeho zjednodušující ideologií.

0 0
možnosti
Foto

Na ktoré výskumy? Tie, že vedci zavrhli hypotézu, že príbeh Ježiša bol inšpirovaný pohanskými kultmi? Craig na konci toho videa odporúča článok.

Či to, že veriaci ľudia majú lepší sex? Najnovšie si pamätám článok, ktorý vyšiel v NYT, že zbožné, konzervatívne, vydaté ženy sú najšťastnejšie ženy v Amerike (ale to samozrejme až tak moc o sexuálnom živote týchto žien nehovorí, keďže k šťastiu je potrebných viac vecí)

0 0
možnosti
JP

J32o15s77e63f 39P90o52t29r

11. 1. 2020 0:05

Dovolil bych si ještě jedou se zmínit o jednom paradoxním ateistickém příspěvku.

Jedná se o světoznámého, excelentního, vysoce vědecky fundovaného astronoma Karla Sagana.

Na jeho počest se doneška konají vědecké konference, bývá často citován a jeho knížka KOSMOS patří k uznávaným učebnicím o vesmíru.

Právě o té knížce bych se chtěl zmínit. Tři čtvrtiny jsou věnovány tomu kosmosu, zbývající čvrtina je věnována tvrdé a nelítostné kritice středověkého myšlení a působení církve. Podle něj nic nebylo dobře, jen zpátečnictví, tmářství. Teprve nový věk přinesl pravdu a osvobození člověka.

Když tu kritiku čtete, nutně počítáte s geniálním návrhem, který to zpátečnictví a tmářství odstraní a navrhne novou, světlou budoucnost. Tak jsem četl a četl a pak jsem k tomu návrhu dočetl. Přiznám se vám, porazilo mě to. Musel jsem šáhnout pod stůl a dát si loka rumu z flašky, kterou mám pro podobné případy připravenou. Ten nový světlý návrh byl na dvou řádkách, dokonce, že mu to napověděl jeho přítel.

Ten mimořádný, geniální vědec. navrhuje, že by se puberťákům měla dát sexuální svoboda, aby se pořádně vyžili a že pak v dospělosti nebudou chtít válčit.

Vidíte tu genialitu, jak jednoduché zajistit mír!

Kdo nevěří, prosím nalistujte si KOSMOS, ke konci to tam stojí černé na bílém.

0 1
možnosti

Aspoň víme, na čem jsme, pane Potre. Na rozdíl od vás se nedokážu těšit z konce liberální demokracie. Zato vy se na něj těšíte. Ateisty obviňujete z nejrůznějších zločinů, ale přitom jste sám fašista. Víte, kolik toho fašisté napáchali?

Promiňte za tu zkratku, ale vracím vám hrubou záplatu na váš hrubý fašistický pytel.

2 0
možnosti

Řekl bych jinak, že poněkdu opomíjíte situaci, která v tehdejší Svaté zemi panovala. Ona totiž nebyla tak přehledná - že by tu zemi obývali pravověrní Židé a pak tam byli ještě nějací okupanti, Židé doufali v mesiáše, který je té bídy zbaví, a nakonec přišel Kristus. Právě toto je mýtus.

Především je potřeba uvědomit si, že starověká společnost byla značně multikulutní, a nevyhnulo se to ani Judsku. Zde byl už od seleukovské nadvlády silný helenizační tlak, jemuž podléhaly hlavně vyšší vrstvy obyvatelstva. V některých oblastech pravděpodobně přežívaly i původní, předhebrejské kulty. A Egypt byl blízko, občas okupoval samotnou Svatou zemi, takže i jeho kultura musela mít nesporný vliv. Pak zde byly vlivy z Mezopotámie, z jejíž severní části se čas od času až do Svaté země rozšířila Asýrie a z jižní části Babylónie. To vše utvářelo již podobu dnešního Starého Zákona (je třeba podotknout, že jak egyptská, tak mezopotámská kultura jsou výrazně starší než hebrejská - i podle archeologických vykopávek).

1 0
možnosti

Historické pozadí před příchodem Ježíše Krista bylo takové, že se sice pod vedením Makabejských Hebrejci nakonec zbavili seleukovské nadvlády, ale helenizační vliv neustal. Pouze nebyl tak násilný. Seleukovští vládcové chtěli přestavět chrám na pohanskou svatyni, což samozřejmě starověké Židy pobouřilo. Jenže pak zde byl také kulturní vliv mnohem vyspělejšího helénského světa. Hasmonejská dynastie, kterou Makabejší založili, se opět pomalu pořečťovala, stejně jako vyšší vrstvy. Ještě výraznější to bylo v již tehdy existující židovské diaspoře. Velká židovská komunita byla třeba v egyptské Alexandrii, což bylo ale za vlády Ptolemaiovců v podstatě řecké město (ostatně ho založil Alexandr Veliký). Právě zde byla židovská Bible přeložena do řečtiny a vznikla Septuaginta, na níž stojí i křesťanská Bible - ovšem i se všemi nepřesnostmi z překladu. Helenizovaní Židé pak neopouštěli svou původní víru, ale snažili se ji rozvíjet v kontextu vyspělé řecké filozofie - třeba ji popojit s Platónovým učením. Ten v podstatě psal o určitém božském dokonalém principu, z něhož byl stvořen nedokonalý svět. Tím se ovšem od pravé židovské víry poněkud odklonili, což některým lidem začalo vadit.

Proti tomu se tedy začala formovat různá hnutí pravověrných (třeba i farizeové), kteří trvali na doslovném výkladu bible, žádném filozofování. A postupně též vznikaly sekty, které byly stejné jako dnes: vzaly si svaté texty a vyložily si je po svém. V lidovém prostředí se pak rozšířil nový výklad třeba Izajášova proroctví, které se původně vztahovalo ke konkrétní historické události, tj. asyrské okupaci a naději, že brzy skončí, protože se již narodil člověk, který národ zachrání. Postupně tedy sílila víra, že je situace natolik špatná, že brzy musí přijít mesiáš, který židovský národ vysvobodí. Tento výklad převzaly i některé sekty (třeba esejci).

0 0
možnosti
JP

J67o88s86e39f 91P98o43t71r

10. 1. 2020 22:23

Tady se zase sešlo mudrlantů. Ale já vám povím příběh, skutečný příběh.

Od poloviny 19. století se začíná etablovat nové pokrokové, progresivní myšlení, ateistické myšlení, které slibuje nic míň a nic víc než ráj na zemi.

Celá idea byla založena na VĚDĚ. Záleželo to v tom, že základem všeho je hmota, věčná hmota, která nikdy nevznikla a nikdy nezanikne a její jedna vlastnost je evoluce, přesně řečeno samovývoj až k dokonalému komunistovi. A bylo to pravá věda a nic jiného než věda a protože to byla je věda tak musela zvítězit.

Zapálila jako pochodeň půlku světa a protože jako pravá pochodeň je žhavá, vyžádala si podle historiků na 100 milionů obětí. Nakonec ta idea zvítězila. Měla takovou moc, že ji neměli ani egypští faraonové- patřilo ji veškeré bohatství země, půda, nerostné suroviny, továrny, patřila ji obrovská vojenská moc atomové hlavice, nesčetné tankové pluky, měla pod absolutní kontrolou výchovu, školství, umění, sdělovací prostředky, téměř celá polovina obyvatel byla veřejnými nebo tajnými fízli.

Nakonec tato celá ateistická idea zkolabovala protože vlastní lidé,vlastní obyvatelé ji odmítli. Nechala za sebou ty mrtvé a špínu, nepořádek , rozbité silnice, zaostalost ....

Pokud bychom vyjádřili náklady k její instalaci k době trvání, vyšel by nám světový rekord v kolapsu civilizace.

Ale mě už ta ateistická civilizace tak nezajímá. Místo toho kladu otázku. Křesťanství je v Českých zemích pronásledované už 100 let. Ale třeba křesťanské Vánoce, jak nedávno proběhly, jsou obrovským svátkem, všichni je adorují, slaví, život se zastavuje, jen aby se mohly Vánoce slavit.

Proč vy všichni ateisté, kteří neustále jejich zpochybňujete detaily, jste si nevymysleli vlastní svátky, řekněme třeba oslavu Země? Najděte si, k sakru, vlastní svátky a přestaňte být schizofrenní.

1 2
možnosti
JP

J62o51s53e49f 77P18o92t72r

10. 1. 2020 22:35

Ještě bych dodal, že ateismus umí jen všechno bořit, zpochybňovat, kritizovat, ale není schopen postavit nic, žádnou novou společnost, novou ideu. Jasně to dokazují dějiny marxistického ateismu, neschopnost ateistických proudů v současnosti něco nového vytvořit, a hlavně rýsující se konec demokratického liberalismu.

1 0
možnosti
Foto

No, vybrala jste si zrovna tu nejprofláknutější teorii (Ježíš-Horus). To je jako byste si ze zástupu chvilkařů vytáhla nějakého poblouzněného pomatence a na jeho příkladu pak celé hnutí zesměšnila. Co takhle napsat něco smysluplného o datování vánoc. Nebo obecněji třeba o srovnávací mytologii...

https://en.wikipedia.org/wiki/Comparative_mythology

Jinak pro ty, co horují pro Hora, celkem racionální diskuse je zde :-)

https://www.richarddawkins.net/2014/04/seeking-hard-evidence-for-the-similarity-of-the-horus-and-jesus-myths/

0 0
možnosti

Máte na mysli Hóra, syna Úsirova? Moc mi to podobné nepřipadá...

https://en.wikipedia.org/wiki/Horus?wprov=sfti1

0 0
možnosti

Takže kdybych napsal pohádku o tom, jak Honza porazil smrt, a situoval bych ji do 7. roku vlády prezidenta Zemana a 3. roku vlády Andreje Babiše, zvyšovalo by to důvěryhodnost toho příběhu?

3 0
možnosti
Foto

Ak by to bola len vymyslená rozprávka ktorej by nikto nebol očitým svedkom, tak nie.

1 0
možnosti
Foto

Ze starověkých příběhů je spíš zajímavá podobnost působení Ježíše s působením Gauthama Buddhy.

2 0
možnosti
JL

Doporučuju prohnat Google translatorem a publikovat v češtině.

0 2
možnosti
Foto

Ďakujem za radu, ale na strojové preklady sa radšej nespolieham.

0 0
možnosti