Moravskoslezský obzor: Industriální velkoměsto

Týden pohlednic z moravskoslezského obzoru. Pohlednice druhá: Industriální velkoměsto.

Ostrava, Nová Karolina

Evropská velkoměsta vznikala v době průmyslové revoluce ve 2. polovině 19. století. Na území České republiky vzniklo velkoměst pět, jedním z nich je Ostrava. Ostrava nemá významnou středověkou minulost,  její význam rostl až s průmyslem, tedy ve 2. polovině 19. století.  Dnešní Ostrava je otevřená, různorodá, rozlehlá a hodně zelená (na jednoho Ostravana připadá 30 metrů čtverečních zelené plochy).

Nejstaršími částmi velkoměsta jsou Moravská a Slezská Ostrava. Nechybí zde hrad, starý kostel a samozřejmě stará radnice.

Nejprůmyslovější městskou částí jsou Vítkovice. Dělnické a úřednické domy, kostel, fara, radnice, tržnice, závodní hotel, nemocnice, školy, lidová knihovna a další budovy – to vše tvoří unikátní architektonický celek, který začal vznikat po roce 1877 kolem jednoho z nejmodernějších železárenských podniků v Evropě. Nové Vítkovice se postupně staly výjimečnou lokalitou poskytující ve své době neobvyklý komfort nejen pro majetné.

Podobně ucelená část Ostravy vznikla ve 2. polovině 20. století. Ve stylu zvaném sorela (socialistický realismus Zdeňka Lakomého) byla vyprojektována a záhy postavena Poruba, město ve městě. Součástí projektu byly široké bulváry a zeleň, nadstandardní byty, obchody, kavárny, kulturní zázemí. Na počátku 20. století byl porubský areál vyhlášen památkovou zónou.

Letos ožila v Ostravě nová čtvrť, Karolina. Vzniká na místě bývalé šachty a otvírá Ostravu 21. století.

Mezi jednotlivými částmi Ostravy leží parky, lesy a jiné zelené plochy, mnoho z nich vzniklo rekultivací hald.

Ostrava má v rámci Česka, kromě jiného, i svá specifická nej.

Pod vrchem Landek se nachází největší hornické muzeum v ČR. V oblasti Dolních Vítkovic vznikl největší český průmyslový památkový areál, tzv. Ostravské Hradčany (moravskoslezská citová záležitost), který je od roku 2002 národní kulturní památkou.

V Porubě funguje kolem Technické univerzity největší český univerzitní campus, nedaleko od něj leží největší české přírodní koupaliště (pojme 20 000 návštěvníků), Ostrava má nejmodernější konzervatoř, nejstarší pěší zónu, největší radnici s nejvyšší vyhlídkovou věží (85,6 m), na známé Stodolní ulici je nejvyšší koncentrace klubů a barů ve střední Evropě, v  létě se v Ostravě pořádá nejbarevnější český hudební festival,  Colours of Ostrava.

Život v rytmu průmyslu vytváří z Ostravy výjimečné velkoměsto. Ostrava návštěvníka vodí cestami, které se od běžných cest české turistiky značně liší. Jsou to cesty industriální, cesty pro turismus 21. století.

 

Autor: Eva Tvrdá | úterý 18.12.2012 16:53 | karma článku: 8,83 | přečteno: 758x