Moravskoslezský obzor: Čarokrásný masiv

Týden pohlednic z moravskoslezského obzoru.   Pohlednice třetí: Čarokrásný masiv.

Petrovy kameny

Nejvyšší  vrcholky Moravy a Horního Slezska se nacházejí v Hrubém Jeseníku. Je to kraj drsný, přímo nejdrsnější v České republice. Průměrná roční teplota tam údajně nepřesáhne 1° C. Nejznámější z vrcholů jsou dva:  Praděd a Petrovy kameny.

 Nejvyšší hora Hrubého Jeseníku  se svými  1491,3 m  je Praděd. Praděd leží přímo na historické hranici mezi Moravou a Slezskem, Petrovy kameny, skaliska vysoká sedm metrů, se nacházejí na slezské straně pohoří.  Oba vrcholy tvoří komplex propojený turistickými cestami, lyžařskými sjezdovkami a běžkařskými tratěmi. V okolí obou vrcholů se lze pohybovat jen po vyznačených stezkách, neboť příroda v srdci Hrubého Jeseníku je velmi vzácná.

Petrovy kameny jsou místem hlavního evropského rozvodí mezi Baltským a Černým mořem. Divoká Desná svádí vodu ze svahů v okolí Petrových kamenů do Moravy, Dunaje a pak do Černého moře, Bílá Opavice se vlévá do Odry a tak pak do moře Baltského.

Petrovy kameny jsou evropským unikátem v geologickém a botanickém smyslu, neboť zde nalezneme relikty z doby ledové.  Ještě před několika desítkami let bylo možné po Petrových kamenech lozit po libosti, dnes jsou pod bedlivým dozorem. Každé šlápnutí mimo stezky je monitorováno.  A tak mohou v klidu pod Petrovými kameny přežívat lišejníky, mechy, vrba bylinná, zvonek jesenický i lipnice jesenická. Přežívají od doby ledové, a kdyby nebyly pod ochranou, asi by už byly rozneseny na turistických botách po všech možných koutech Evropy. A co by nebylo rozneseno, rozjezdili by zřejmě v zimě lyžaři.

Petrovy kameny jsou také nejznámějším dějištěm čarodějnických sletů na území střední Evropy. Za dějiště čarodějnických sletů byly kameny označeny v 17. století během největšího honu na čarodějnice v naší historii.

Je to opravdu místo čarokrásné a těžko dostupné.  Vydat se sem za nocí, které mají magickou moc, sbírat byliny a čerpat sílu kamenů mohly určitě jen skutečné čarodějnice. Obyčejný smrtelník by asi těžko překonal smrtelnou úzkost pramenící z vysoké nadmořské výšky, ostrého klimatu a tmy.

Oblast Pradědu a Petrových kamenů dokáže však očarovat i za bílého dne.

 

Autor: Eva Tvrdá | středa 19.12.2012 18:58 | karma článku: 9,56 | přečteno: 716x