Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Nevím jaký bude následující rok.

Může se stát, že na Západě praskne iluzorní bublina a než se snahy o dekarbonizaci EU rozjedou, tak budou nahrazeny tím, že třeba budeme muset bojovat, abychom vůbec zachovali západní civilizaci v elementárních strukturách, jak ji známe.

1 0
možnosti
AK

Co se týče boje Evropské unie s klimatickými změnami, nelíbí se mi ti, kteří prosazují, abychom všichni nesli následky. Když tomu, že pomáhají planetě, někteří lidé věří, musí dělat věci, za které následky ponesou oni sami; neměli by nutit ostatní, kteří tomu nevěří, aby se podíleli na nákladech projektu, který je v očích ostatních neúčelným vyhazováním peněz, ničením průmyslových odvětví, která nesou náš blahobyt, dejme tomu automobilový průmysl, ve jménu pofidérní kauzality, která může, ale také nemusí být pravda – ten lidský podíl může hrát roli, ale zároveň víme, že pravděpodobně nehraje tu hlavní roli.

2 0
možnosti
Foto

R^ Karma. Mnohé vnímám velmi podobně

Tím hlavním tématem nakonec nemusí být "Gréta" jinými slovy oblíbená metoda neřešení problému útočením ad hominem. Příroda a její stav ale bude určitě ovlivňovat dění i v roce 2020.

Myslím, že dost lidí vnímá problém se současným stavem přírody, ale jakousi divnou, zkratkou se přehazuje vina na Grétu. (V iracionálním a srandovním našeptávání podvědomí, že jako kdyby ta dívenka na problém neupozorňovala, tak by neexistoval) Na Grétě si spousta lidí zbytečně a neúčelně vybíjí energii vlastní nejistoty a pocitu ohrožení. Jsou to stále stejné psychologické až psychotické mechanizmy, na něž velmi výstižně poukazuje například Radkin Honzák.

A přitom stačí uznat, že Gréta, aniž by musela být expertem na detailní znalost celé složité problematiky, v podstatě správně poukazuje na existenci problému, který je třeba řešit stále cílevědoměji a intenzivněji. Fakticky o nic jiného nejde, než o toto.

Naší povinností (jako lidstva, lidské rodiny) je vážně se zabývat stavem přírody a jejím ohrožením. Naše potýkání s tímto problémem má hluboké teologické, filozofické, morální a ontologické dimenze. Co však můžeme dělat a máme dělat pokojně, bez strachu a bez apokalyptického strašení, je zaměřit se na ty věci, které se přímo dotýkají dopadu našeho chování na současný stav přírody. Primární určitě není blbnutí s uhlíkovou stopou. Primární je změna smýšlení. Lidská civilizace je ve vztahu k přírodě jaksi na doraz. Došla k jednomu varovnému prahu. Přírodní zdroje nemůžeme přestat využívat, ale nesmíme je jenom tak jednoduše drancovat bez ohledu na důsledky. Věřím, že krize nás donutí hledat nové cesty a například i nové vědecké a technologické objevy. Ale primární bude obrat ve vědomí. Nebo v srdci, pokud chceme.

Přeji krásný silvestrovský den

3 0
možnosti
JD

Gréta je dobrá.

0 0
možnosti
Foto

Hlavbí přece je, že prý se Greta díky svým aktivitám konečně zbavila svých depresí ;-D. Potíž je, že deprese z ní teď nejspíš mají jiní.

No a četla jsem, že r.2020 by mohl být ve znamení oslav bitvy na Bílé hoře....;-D

5 0
možnosti
Foto

S tou Bílou horou to není špatný nápad, už se mi honí hlavou nejeden blog na toto téma.

4 0
možnosti
Foto

Rok Grety, trefné. Je to zajímavý fenomén - zatímco o té dívence nevím skoro nic, protože nevím proč bych se o ní měl zajímat (vím jen že je to dívka která stávkuje za ochranu klimatu a že měla emotivní vystoupení v OSN), tak prakticky u všech lidí které znám, včetně populárních osobností a politiků, vím jaký mají na Gretu názor (většinou negativní). Připadá mi to úsměvné, ale nijak důležité. Co mi přijde jako mnohem důležitější je postoj široké veřejnosti k vědeckému poznání. Vysledoval jsem, že pokud vědecké závěry souzní s našimi představami a s našimi očekávaními, vřele s nimi souhlasíme. Pokud jdou ovšem proti našim představám, pokud v nich vidíme ohrožení našeho pohodlného způsobu života, tak je ignorujeme, bagatelizujeme či přímo popíráme. Nevím přesně jaký to může mít vliv do budoucna, ale tuším že nijak příznivý.

4 1
možnosti
Foto

V tomto s Vámi hodně souzním.

Vědecké poznání (byť na různě dokonalém či nedokonalém a dobově podmíněném stupni) se opakovaně stává spouštěčem neuvěřitelných vášní a občas končilo rituálem "násilného odstranění potížisty" Například veřejným upálením. Zuřivý odpor vůči tomu, co ohrožuje náš zažitý systém, je bohužel jedním z lidských sklonů. Stejně se chováme k "filosofům, mudrcům, prorokům a reformátorům", kteří upozorňují například na deficit mravů. A stejně se kupodivu chováme k postavám Grétina typu, které naléhavě upozorňují na existenci problému a na potřebu začít se vážně zabývat jeho řešením. Tím narušují zažitý systém! (Dál v pohodě přírodu plundrujeme, však ono to nakonec nějak dopadne, žejo...)

2 0
možnosti
OF

Nevím jak to bude s Gretou, ale dle čínského kalendáře bude rok 2020 rokem kovové Krysy.Zvykejme si. ;-D

0 0
možnosti
OF

Já jako největší problém vidím přelidněnost. Ta všechny problémy násobí.

Greta mi nevadí, alespoň máme o čem přemýšlet.

3 0
možnosti
Foto

A ovlivnila Greta vůbec něco, horko bylo, jaké snad nikdo nepamatuje, pokud nezažil třetihory. Neuvedlo do pohybu ty studenty spíše to teplo než Greta?

0 1
možnosti
LF

L62u73k97a79s 77F52i23k88r

31. 12. 2019 9:11

Ono piti alkoholu v lete vam hodne uskodilo.

0 2
možnosti