Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Rozdíl mezi křesťanstvím a islámem je naprosto zásadní. Principem křesťanství je Kristus a Bible, principem islámu je Muhammad a Korán. Kdo zná tyto prameny obou věrouk, tak chápe, že obě náboženství nemohou projít stejným vývojem. Kristus se i na kříži modlil za své katy, Muhammad pořádal hromadné popravy. Společnost ovlivněná Kristem nikdy nebude vypadat jako společnost ovlivněná Muhammadem.

Pokud Vám vadí politikaření katolických knězů, tak se divím, proč se nepozastavujete právě a především nad Tomášem Halíkem, který se do politiky "montuje" s nesrovnatelně větší razancí, než Dominik Duka.

Pan Halík, ačkoli sám sebe označuje za katolického kněze, je přímo vášnivým apologetem islámu, a to dokonce v takové míře, ve které se to neodvažují ani vedoucí představitelé české islámské komunity. Například nizozemského filmového režiséra Theo van Gogha, který byl zavražděn islámským radikálem, označil za "mravně rozvráceného" a za člověka, který "závidí islámu". Je to naprosto neuvěřitelné, ale Halík se nezabývá mravním rozvratem vraha, ale mravním rozvratem oběti. Ten samý přístup ukázal při komentování vraždy dvanácti členů redakce francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo. Za prioritní považoval skutečnost, že tento časopis urážel posvátné symboly islámu a křesťanství. Dokonce veřejně odmítl projevy solidarity s obětmi tohoto útoku. Zabýval se "cynismem a nechutností" kreslených vtipů, cynismus vrahů ho evidentně nedojímal.

Pokud existuje osoba, na kterou se nejlépe hodí biblické rčení "vlk v rouše beránčím", pak se obávám, že je to právě Tomáš Halík. Člověku s takovými názory nejde o křesťanství, ani o Krista, chce se zalíbit mocným evropským politikům. Asi ví proč. Z projevů Dominika Duky lze v průběhu času naopak vysledovat prohlubující se zájem o evangelium, a někdy dokonce i bez ohledu na oficiální doktrínu katolické církve. A tím je sympatický.

11 0
možnosti
LT

L32u90d47ě64k 18T98o31n23d18r

19. 11. 2017 22:41

To je výstižné R^

Ještě bych připomněl jeho názor na demokracii: "Referendum je cesta do pekel, přímá demokracie zrůdná věc".

https://video.aktualne.cz/dvtv/referendum-je-cesta-do-pekel-a-prima-demokracie-zrudna-vec-c/r~4e96e3683c8c11e6a4100025900fea04/

1 1
možnosti
LT

L18u62d98ě79k 24T80o58n75d76r

19. 11. 2017 16:24

Úplně zapadlo, že Dominik Duka popřál nejen komunistům a SPD, ale taky Babišovi, Pirátům, ODS, lidovcům, starostům, TOP09. Všem popřál a pro všechny měl vlídné slovo ! Nevím proč.

Možná proto, že jak jinak má "pravda a láska zvítězit nad lží a nenávsí" než vstřícným slovem? Nebo má "pravda a láska" zvítězit silou a nenávistí?

A ještě jedna poznámka, Duka nekolaboroval s komunisty, jen jim popřál - a jaký je z toho ve sdělovacích prostředcích poprask! Ale nikdo, vůbec nikdo se nepozastavil nad tím, že Duka popřál také Miroslavu KALOUSKOVI ! Kalouskovi, který ještě jako šéf křesťanských lidovců CHTĚL KOLABOROVAT S KOMUNISTY A UTVOŘIT S NIMI VLÁDNÍ KOALICI!! Nebo jste už všichni na to zapomněli?Kalousek, který chtěl své křesťanství prodat za paktování s komunisty, je stále hvězda a nikdo o něm ani muk. Ale Duka je lump jen proto, že pro všechny strany měl vlídné slovo a blahopřání. Není vám to divné?

A pro všechny milovníky Halíka (to je "ten Halík" - kněz, který řekl, že by nedal svaté přijímání křesťanovi - což je pro křesťana nejvyšší svátost - který dává najevo, že je odpůrce islámu.). Dominik Duka má 75let a podle práva musí podat papeži Františkovi demisi ze své funkce kardinála. Takže všichni "halíkovci" už můžete slavit! Duka zmizí a třeba papež stanoví novým kardinálem vašeho Halíka - vítače islámu.

9 1
možnosti
Foto

J96i43ř26í 29T36u91r97n10e52r

19. 11. 2017 16:54

Pokud je blahopřání k úspěchu ve volbách bez ohledu na to, o koho jde, aktem smíření, proč se Dominik Duka nesmířil s komunisty už za totality? Asi by měl pohodlnější život. Možná proto, že byl mladý a principiální stanoviska nevyměnil za nějaké hmotné statky, prestiž či moc, což se nyní s odstupem let nabízí jako motiv jeho počínání. A není na druhou stranu aktem smíření ze strany monsignora Halíka právě to, že se snaží vést dialog s islámem a ostatními náboženstvími. A nevnímá aktuální islamofobii jako zásadní překážku tohoto dialogu, který je si jedinou reálnou možností k nějakému náboženskému i společenskému smíru a konstruktivním řešením?

Smíření a nesmiřitelnost jsou v křesťanství velkými tématy a obávám se, že je zmínění duchovní chápou opravdu rozdílně. Z mého pohledu má monsignore Halík hodně navrch.

1 10
možnosti
Foto

Tak já učiním ještě jednu poznámku. Podle mého názoru člověka, který církevní dění pozoruje pouze krajově, nejvíc se do české politiky jednoznačně plete páter Halík.

Konkrétní případy se mi již vykouřily z hlavy, ale tento můj dojem nevznikl samovolně.

4 0
možnosti
Foto

Jiří, dal jsem Vám karmu a musím říci, že jste zvolil opravdu těžké téma. Poslední dobou mám opravdu problém s primasem českým Msgre. Dukou, jeho blahopřání politickému subjektu, hlásající xenofobní názory, jsou dalším kamínkem do nejasné mozaiky jeho postoje ke společnosti.

Vzpomínám si na kvikot rudých noků a urážky primase v době projednávání tzv. církevních restitucí", kresbičky tlustých prelátů s měšci a podobně. (A jen připomínám, že Tomáš Halík se k restitucím stavěl velmi rezervovaně) Zajímavé je, že náhle jim msgre Duka nevadí. Proč ta změna?

Lační po světských poctách? Hýčká si metál od Miloše Zemana? Nikdo neví.

Naopak, Msgre Tomáš Halík velmi přesně prezentuje trend, který jediný může katolickou církev posunout do roviny, v níž obstojí nejen v 21. století. Ona "barokní víra" může oslovit jen ty, kteří nechtějí tak úplně moc přemýšlet.

Zdejší diskutující /z nichž - troufám si říci - jen zlomeček četl od Halíka nějakou knihu/, mají hned jasno a jsou plni jednoznačných soudů.

Shrnuto: U Tomáš Halíka člověk ví, na čem je. Nikoli u Dominika Duky.

Přeji hezké nedělí odpoledne.

4 12
možnosti
Foto

J32i71ř13í 96T38u59r24n37e44r

19. 11. 2017 14:55

I vám hezké odpoledne, Tomáši. Ex post mě trochu mrzí, že jsem toto téma pojal jako určitou, poněkud kontroverzní reakci, a ne jako hlubší zamyšlení nad problematikou (jistě se k tomu vrátím). Považuji se za nevěřícího, ale "religionizního" člověka, a docela citlivě vnímám postoje církevních autorit, a v tomto souhlasím s tím, co jste výše napsal. Obávám se, že příčiny jakéhosi schizmatu lze hledat v tom, že je aktuálním smutným trendem vše filtrovat přes islám či migraci. Lidé tak dostávají rohy či svatozář podle toho , jak se k tomu postaví. Neztotožňuji se s některými názory Tomáše Halíka a vážím si v ledasčem Dominika Duky. Snažím se oprostit od jejich vnímání zmíněných témat a všímat si naopak jejich obecných a principiálních stanovisek. Je mi líto, ale páter Halík z toho jako teolog a křesťanský filosof vychází lépe, než kardinál Duka, který se chová jako populistický politik.

1 1
možnosti
Foto

RvVás pane Turnere irituje to, že si D.D. dovolil popřát k úspěchu politic. subjektům, které ve svobodných(!)volbách do PČR uspěly. Opomíjíte, že církve vždy(!) zasahovaly do veškerého dění, tedy i politickomocenského, a byly vždy i jeho součástí, a nebylo to, ani není, ničím výjimečným. Vy asi dělíte i představitele církve na ty , kteří Vám konvenují, a na ty, které naopak nemusíte. Že D.D. usiluje o konsenzus, na rozdíl například od svého předchůdce, to opomíjíte. I to cosi vypovídá.Rv

7 7
možnosti
Foto

J77i13ř38í 24T54u65r15n96e89r

19. 11. 2017 13:09

Pane Jiroudku, proč mi zase píšete, cosi myslíte, že si myslím, že mě irituje, co jak dělím, co opomíjím, a co to o mě vypovídá, místo toho, abyste vzal jeden nebo více mých názorů, argumentačně je zpochybnil a postavil proti nim patřičně podpořené názory vaše. To je dle mého soudu smysl diskuse.

3 3
možnosti
ZH

Politický katolicismus je na scéně. Nyní vybaven největším majetkem ve státě bude v zákulisí provádět podporu panství krajní pravice.R^

2 10
možnosti
Foto

J40i52ř36í 96K89i42n96d63l

19. 11. 2017 12:47

Pane Hronere chtěl jsem vím dát mínus a překlepl jsem se. Takže mínus.

1 1
možnosti
Foto

J11i26ř38í 69K40i16n79d28l

19. 11. 2017 11:34

RvRvRv. Hloupý žvásty,

8 4
možnosti
Foto

J43i88ř52í 72T54u27r46n55e69r

19. 11. 2017 11:45

Možná jsou moje úvahy hloupé, ale co jste udělal vy, pane Kindle? S intelektuálním kapacitou předškolního dítěte jste zkopíroval tři "palečky" a napsal v lidovém tvaru dvě slova. :-)

3 3
možnosti
DK

Ja bych videl jako daleko vetsi nebezpeci demagogy, manipulatory a lhare jako je Halik.

16 2
možnosti
Foto

J34i21ř68í 51T94u73r59n21e15r

19. 11. 2017 11:47

To je od vás hezké, že mi píšete, co byste viděl, smysluplné by to bylo, kdybyste mi napsal proč.

2 0
možnosti
OF

Pěkně jste napsal, nezbývá než souhlasit.R^

4 7
možnosti