Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Tak si taky přihodím polínko...

Za prvé, je potřeba legislativně odlišovat pojem "zloděj" a "lupič" (a tedy vykradení, vyloupení, okradení, oloupení). Kriminálníci jsou to oba, ale jeden mi "jde po zdraví".

Z tohoto hlediska, zastřelit zloděje (který jen "krade" hrušky, nebo se mi hrabe v autě) správné není. Tolik k titulku této glosy.

Ovšem zastřelit lupiče, tam bych opravdu přitvrdil. Lupič totiž musel vypáčit, vylomit zámek, nebo vysadit zamčené dveře - zkrátka, vloupal se s použtím násilí někam, kde to bylo evidentně zajištěné a chráněné. A může mu být putna, že to někdo zajistil proto, že tam má párek chřestýšů, nebo proto, že tam schovává dárek k Vánocům. (A prosím, nevožte se na slovíčkách - že např. umně vyháčkovaný zámek šikovným darebákem není "bez použití násilí")

A tak, když dobře definujeme co je vloupání a co "jen" krádež, toleroval bych obránci i zatřelení lupiče v případě, že překonal překážku skutečně silnou, takovou kde lze tušit i silnou obranu. (Na ty hrušky třeba stačí přeskočit plot, že...překážku překonal, ale zjevně nebyla extra "vyšší třídy").

Samozřejmě noční doba je výhoda pro lupiče, tudíž zastřelení lupiče v noci by měla být velmi "polehčující okolnost pro obránce. Tohle všechno už ale dělají soudy i teď..

0 0
možnosti
Foto

No ale kdyby šlo o náměsíčníka?

0 0
možnosti
Foto

Je zákonné a správné uškrtit kapsáře při činu?

0 0
možnosti
VK

Pokud Vás okrade doma, tak ano.

0 0
možnosti
AA

Nikdy nevím co má ten grázl v úmyslu tak ho odprásknout je to nejlepší co můžu udělat na ochranu sebe své rodiny a majetku. Lepší živej v krimu než 2 metry pod zemí

5 0
možnosti
JB

"Zkrátka, že lidský život má větší cenu než věc"

Ne, nemá. Ta je moje. Mám k ní vztah, získat ji mě stálo nějaké úsilí a vůbec nejsem potom zvědavý na z daní placenou policii, která se mi kvůli krádeži div nevysměje, protože oni mají na práci důležitější věci, než moje.

4 0
možnosti
JR

J14a68n 75R96á14ž

27. 3. 2021 17:24

Použit zbraň s úmyslem zloděje zastřelit je opravdu nezákonné a těžko ospravedlnitelné, ale střílet na zloděje zákonné je. Že po zasažení cca 70% lidského těla kulkou dochází ke smrtelnému zranění, což ale neznamená, že k usmrcení skutečně dojde, je velmi pravděpodobné. Rizika , že k tomu může dojít si musí( !!) být vědom každý, kdo se násilím, zejména v noci, dobývá do cizího obydlí. Celkem se mi líbila cedulka na plotě, kterou jsem viděl. "Majitel domu má střelnou zbraň a nebude váhat ji použít" Být zlodějem, tak ten dům vynechám!

Mimochodem: Kdo má zbrojní průkaz skupiny E, dostává získáním zbrojního průkazu zároveň i povolení legálně získanou zbraň použit k ochraně zdraví, života a majetku(!!) za zákonem stanovených podmínek.

Tvrzení, že zbraň se může použít jen při trvajícím ohrožení zdraví nebo života a jinak ne, je mýtus!

PS. "Kdo nemá meč, ať prodá plášť a koupí si ho." - Ježíš Nazaretský, Lukášovo evangelium 22:36.

0 0
možnosti
JB

J55a35n 64B64u28r20i61a33n

27. 3. 2021 18:28

Všechno špatně - majetek můžete bránit i zbraní, ale musí to být majetek mimořádné hodnoty (není stanoveno, co to je, ale běžné vybavení domácnosti to nebude);

anebo v tzv. citlivých prostorách.

A k tomu Evangeliu - tam se obávám, že ten meč nemůžete chápat doslovně, ale spíše jako podobenství. To je ale spíš pro teology.

0 4
možnosti
RG

R66e89n55é 38G85u80r50a58l

27. 3. 2021 8:43

"...Na druhou stranu by držitelé zbraní měli vnímat, že není legální střílet na zloděje, který jim třeba ukradl kolo a ujíždí na něm..."

Tak tohle držitelé zbraní vnímají velice dobře, autore, to mi věřte. Koneckonců - nejenže z toho dělají zkoušky, ale také (jako zodpovědná součást společnosti) moc dobře chápeme, co by následovalo po střelbě do zad :-)

6 0
možnosti
Foto

jak v noci, ve tmě, víte, že "jenom" zloděj ?

3 0
možnosti
MB

A přitom stačilo říct: jak sem pudeš, dostaneš flákanec!;-D;-D;-D

1 1
možnosti

J68a45k12u86b 45Š17o18l12c

26. 3. 2021 9:34

Nastavení by mělo být celkem jasné a jednoduché. Vlezeš do domu, bytu, máš smůlu. Vlezeš na zahradě na strom, do sklepa v paneláku, do kůlny, zastřelení je nepřiměřené.

Sporný je slavný samostříl na chatě. Ale i tam bych volil zásadu, že lupič neví, že v objektu nikdo není a má smůlu.

0 0
možnosti
VK

Samostříl na chatě je sporný, byť to pánovi prošlo bez trestu, ale pokud by byl na chatě přítomen, myslím, že by zůstal nevinen.

https://www.idnes.cz/zpravy/cerna-kronika/samostril-na-chate-vyslouzil-duchodci-vinu-ale-ne-trest.A051209_095127_krimi_pat

0 0
možnosti
MK

Souhlasím, krádež nebo vloupání není stejné jako někoho zastřelit. Nicméně dál je Vaše mentální gymnastika jak obhájit svévolný vstup na cizí pozemek a nasledně až do cizi nemovitosti zcela neuvěřitelná a chybná.

Až se stát postarám aby zmr.. co neustále kradou (kupodivu to není ojedinělý čin daného jedince, to je opakovaná činnost) už to víckrát neudělali, to je i účel vězení, tak se tady nebudeme muset vůbec bavit. Navíc zloději kradou pro svoje obohacení, nejsou to žádní Hoodové, nekradou ani aby přežili, na to je dostatek sociální pomoci, takže kradou, protože jim to dává minimálně dočasně kvalitu života nad jejich zaslouženou (odpracovanou) úroveň. Svojí činností generují další následné náklady, které my všichni pracující neustále dokola platíme, včetně pobytu ve vězení, který je většinou nenapraví...

Tak pak alespoň my, obyčejní lide, na svém pozemku, ve své nemovitosti chceme chránit sve blizké, sebe a náš težce vydřený majetek všemi dostupnými legalními prostředky.

Zkuste příště apelovat na zloděje, at se zamyslí a nejdou krást cizí majetek, ať jdou radši do práce na 8 a více hodin pomakat, ať se zamyslí, že majitel doma se bránící můžeme mít zbraň...

To do čeho jste se opřel, je jedno z mála toho dobrého na USA, řekl bych dokonce to nejlepší a to právo chránit vlastní majetek. A nemám problém to do našich podmínek upravit, že na pozemku je použití střelné zbraně příliš, ale pokud vlezou až do domu, pokud je někoho ta drzost až takováhle, tak pro tyhle učely bysme měli mít zbraň všichni. Ale žijeme v Evropě, u mě je čeká sekera, střelnou zbraň nemám :-)

10 0
možnosti
JR

J29a67n 85R79i44c12h54t66e73r

26. 3. 2021 13:52

A jak konkrétně si představujete to "až se stát postará"?

1 2
možnosti