Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma za zajímavě a umírněně podané stanovisko, bez zbytečného šponování extrémů. Domnívám se, že kniha Paula MoseseThe Saint and the Sultan

(https://www.penguinrandomhouse.com/books/117902/the-saint-and-the-sultan-by-paul-moses/)

je psaná velice poctivě a spíše z ní vychází, že se svatý František a sultán Malik al Kamil skutečně potkali. Příslušná část muslimského světa skutečnost jejich setkání (v září r. 1219) považuje za jednoznačný fakt. A právě v roce osmistého výročí přišlo pozvání ze Spojených arabských emirátů pro papeže Františka. On sám se k tomu vyjádřil tak, že podobnou cestu neplánoval a že pozvání je pro něj "Božím překvapením", tedy něčím, co považuje za zásah Boží prozřetelnosti.

Smysl a obsah papežovy únorové cesty do Spojených arabských emirátů dobře shrnuje např. tento odkaz: https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/190206papez-frantisek-shrnul-svoji-cestu-na-arabsky-poloostrov

"Dialog mezi křesťanstvím a islámem je rozhodujícím faktorem pro mír v dnešním světě". A výzva k takovému dialogu, od jedné významné části muslimského světa, je určitě dobrým znamením)

0 0
možnosti
MK

RvRv Takový výlev nesmyslů už jsem dlouho nečetl.

Ukažte mně, pane Turnere, kdy a kde křesťané dobyli islámské území -

"Křesťanské i islámské státy vedly dobyvatelské války praktikami, které se od sebe asi nikterak významně nelišily, ..." - a nemíchejte do toho boje křesťanů mezi sebou.

Za 120 - 150 let po Mohamedově smrti byli muslimové u hranic Indie a na druhé straně ve třetině Francie + sever Afriky včetně Egypta. U křesťanů ani hodně vzdáleně nenajdete ekvivalent sta miliónů mrtvých a otroků!!!

T.z. zlatý věk je chlubení se cizím peřím; drtivou většinu určitý pokrok ve vědění obstarávali příslušníci porobených národů a nebo jejich potomci. Islámská pravidla naopak bádání brzdila a nebýt osobní přízně z některých velmožů a vládců, bylo by toho mnohem méně. Jako vzorový příklad poslouží jeden z nejvýznačnějších: Avicena (vl. jm. ibn Síná) byl Uzbek a pro jeho léčitelské schopnosti se dostal do přízně vládců, ale na sklonku života byl islámem pronásledován.

To, co lze zlatému věku přičíst k dobru, že ukradená díla starých filozofů nezničili a přepisem do arabštiny zachovali - vždyť právě většina vědátorů, které islám uvádí z této doby, z nich čerpala.

A byla to právě islámská omezující nauka, která jakýkoli rozvoj a bádání zastavila.

1 0
možnosti
LT

Křesťané dobyli islámské území - Španělsko, při rekonquistě ;-D

1 0
možnosti
AR

R^ Je na tom hodně pravdy a také zajímavě popsáno:-)

1 0
možnosti
Foto

Karma. Pěkný text.

2 0
možnosti
LT

Jo, jo, krásný idealismus !

S takovou dávkou idealismu, jakou máte vy pane Turnere, by i komunisté dokázali uskutečnit svůj vysněný komunismus. Jen mít víc "Turnerů"...

1 0
možnosti
Foto

Svět mění idealisté. Ti, co dokážou jen paušálně kritizovat ho akorát otravují. Říkám si také, jestli byste mi to hloupé přirovnání s komunisty řekl i do očí. Předpokládám, že ne ( tady je každý hrdina) a po pravdě řečeno bych vám to ani neradil...:-)

1 0
možnosti
LJ

František u sultána dosáhl toho, že katolíci (v Orientu se používá označení latinská církev) mohli mít františkánské kněze. To platilo po celá staletí. Ještě dnes, když přijedete na území bývalé Jugoslávie, můžete zjistit, že mnoho farností spravují františkáni.

2 0
možnosti
LT

No to je logické a samozřejmé, že skupiny křesťanů v Orientu měli křesťanské kněze. Přeci křesťanům nebudou kněze dělat muslimové. :-)

1 0
možnosti
JS

Ve svém článku píšete, cituji: "Byly patrné i projevy náboženská tolerance, která se paradoxně vyskytovala více ve světě islámském, než křesťanském."

To je hluboký omyl. Ve skutečnosti je začátek islámu spojen s masakry křesťanského obyvatelstva celého Blízkého východu, Mezopotámie a severní Afriky. Krátce po smrti Proroka Muhammada (632 n. l.) byl napaden křesťanský Egypt. Během čtyř let muslimové vyvraždili přes devadesát procent původního obyvatelstva, jehož zbytkem jsou dnešní Koptové. Abú Bakr, Muhammadův nástupce, se chlubil, že od židů, křesťanů a Samařanů úplně vyčistil území od Gazy po Caesareu a že v Gaze nenechal nikoho na živu. Roku 643 islámský dobyvatel Muáwija zmasakroval obyvatelstvo Kypru a nad zbytkem obyvatelstva se učinil vládcem. Ve stejném roce byl vypleněn Tripolis, obyvatelstvo Kartága bylo vyvražděno a město zbouráno – tím definitivně skončila fénická civilizace. Muslimské armády protáhly Mezopotámií značnou rychlostí – již roku 712 porazili obránce Brahminabádu v tehdejší západní Indii, všichni zbylí indičtí vojáci byli popraveni mečem (tisíce až desetitisíce osob – prameny se rozcházejí v počtu). Zničeno bylo více než tisíc buddhistických a hinduistických chrámů. Nikdy v historii nezažila celá výše jmenovaná oblast takovou zkázu, jako při vpádu muslimů.

Toto jsou fakta, která nemůžete ignorovat, pokud chcete posuzovat či hodnotit cokoli ze vztahu žido-křesťanské civilizace (též civilizace západních hodnot) a islámské civilizace.

Kdokoli se pokusil islámu pochlebovat nebo ho chlácholit, fatálně na to doplatil.

3 0
možnosti

J86a39k20u48b 42Š13o29l36c

6. 2. 2019 14:32

Pane Svobodo, to se nedělá. Pan Turner si s tím pokaždé dá takovou práci a Vy mu to pokaždé zkazíte. Fuj.

0 0
možnosti