Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Koho volit, podle čeho se rozhodovat? Je fakt, že klasická (velká) pravice a levice už není. Jsou jen ti, kteří rozhazují státní (moje) peníze jako šílení (současná vláda) a ti, kteří by chtěli rozhazovat ještě více (současná opozice, pro kterou jsou všechny kompenzace, náhrady atd příliš nízké).

0 0
možnosti
PB

P23e43t88r 26B25u55r64i38a30n

30. 3. 2021 17:11

Není to tak, že by pravičáci vyznávali názor, aby se stát lidem do ničeho nepletl. To vám žádný pravověrný pravičák rozhodně neřekne. Za to si to myslí většina levičáků. Koneckonců řadu regulací a sociálních výdobytků vymysleli a prosadili sami pravičáci, ať už z řad šlechty, či velkopodnikatelů. Koneckonců charitu, mecenášství a donátorství podporovali většinou vždy nejschopnější z nich.

Nacismus byl čistě levičácký, pravicového na něm nebylo nic. Fašismus byl svým způsobem taky levicový, k pravici ho řadí jen korporativismus. Sám Mussoliny byl levičák jak poleno. Po otci.

Neviditelná ruka trhu řídí trh s byty dobře. Bohužel se na ni sápou levičáci, kteří mají tendence ho zestátnit, lidská závist a proletářská touha mít něco zadarmo.

0 0
možnosti
PK

Souhlas že i u bytů je trh základ. Ale vzhledem k "charakteru tohoto "zvláštního spotřebního statku" vše nevyřeší. Kdyby Čunek nenechal za městské peníze postavit buňky za městem a nekoupil nějaké chalupy na vsích - tak se té hrůzy v centru Vsetína nezbavil. A ještě z toho měl nepříjemnosti.

1 0
možnosti
Foto

Každá nová generace si myslí, že s ní přichází nový svět a ten starý už neplatí, že už neplatí "stará" ekonomie atd.. Lidé se ve skutečnosti příliš nemění a nemění se ani zákonitosti jejich chování. Co se mění, je samotná společnost. Zatímco počátkem 20. století existovala silná střední nezávislá třída sedláků, živnostníků a místní honorace, centralizace a globalizace soustředila veškerou výrobu do rukou několika oligopolů a polarizovala spoelčnost na houf těch, kdo chtěšjí chléb a hry a "vládce".

Silná střední třída potřebovala stabilní a levný stát a svobodu pro své riziko a iniciativu. Dnešní střední třída učitelů, sttátních zaměstnanců a dělníků v zaměstnanců v korporátu potřebuje růst mezd a víc ji nezajímá. A lower Class stačí chléb a hry. Pravice tedy ztrácí, ale ona nebyl nikdy silná, ani za Rašína - to musela sázet na český nacionalismus, silné byly i křesťanské strany a soc.- dem./kom. . Silné a masové jsou i nové levičácké (protože potlačují trh a dávají přednost idelogii před svobodou) strany zelenýcn a pirátů. Pravice je slabá, protože nejsou pravičáci a ti nejsou, protože nemají ekonomický základ.

2 0
možnosti
PB

P79e53t52r 66B84u73r58i61a46n

30. 3. 2021 17:12

S tím se dá souhlasit.

0 0
možnosti
JR

J49a20n 40R82á72ž

30. 3. 2021 15:19

Normativy pravice a levice se změnily natolik, že každý kdo považuje např. ČSSD za reprezentanta současné levice, žije názorově v minulém století. Novou levici reprezentují v Německu Zelení a u nás Piráti.

Kdo u nás reprezentuje moderní pravici, si netroufám ani odhadnout. ODS ani TOP09 to rozhodně nejsou, Svobodní žijí iluzi libertariánské ideologie, což je dnes okrajový názorový skanzen a jestli dnes Trikolóra má reprezentovat novodobou pravicovou ideologi neví zřejmě ani její vedení, když pro úřadující šéfku je guru Klaus sen. . Takže levice je jasná ale pravice?

0 0
možnosti
Foto

Libertriánství byl vždy okrajový skanzen. Trikolora je čistý nacionalismus.

3 0
možnosti
OF

ad absurdum.... ad je k....

asi vám brzy polezu na nervy.:-)

0 0
možnosti
VB

Já bych na pojmech pravice a levice moc nebazírovala, spíše bych odmítala vůbec uvažovat jen u extrémní pravice a levice, jinak v civilizovaných zemích se to moc nerozlišuje, spíše jde o témata, co a jak by ten který subjekt řešil. U nás opozice více selhává v oprávněné oponentuře vládní (ne)politiky, z čehož vyjímám aspoň jaderné eletrárny, kdy opozice správně zareagovala. My máme spíše problém v tom, že jak vláda, tak opozice neuváženě uplácejí různé lobbistic. skupiny, koncepce hospodaření s veřej. penězi a funkčního zdravotnictví se spíše vytrácí.

0 0
možnosti
ZJ

S Vámi, ani s autorem nesouhlasím. To, že nám je neustále vtloukán do hlavy jedinný správný světový názor, který se dá definovat jako "právo mít právo" neznamená, že názory na rozsah, či omezování osobní svobody, neexistují.

Souvisí to právě s koncepcí hospodaření s veřejnými penězi a přerozdělováním. Problém výstavby jaderné elektrárny je problém lobismu a navázaného fanatismu. Stačí se podívat na na "dokumentárně-vzdelávací" programy v TV (nejenČT). A neznalec musí dojít k názoru, že většina Němců nebyli fašisti a trpěli, ale všichni Rusáci byli bolševici. Dokument kritizující křesřanství (mnohny oprávněně) může být natočen. Ale, co by se stalo s lidmi, kteří by to samé natočili o islámu.

Na závěr jeden citát:

Humanita dneška stojí tak vysoko, že i vrahům zachraňuje život. Jen zavražděným ne.

1 0
možnosti