Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

chudacek.blog.idnes.cz

1. 4. 2011 23:29
Pěkné

Nikdy jsem nebyl ani teď nejsem velký romantik. Lásku - a to je něco jiného než zamilování nebo romantika - jsem však vždy v partnerském vztahu považoval za důležitou. Přiznám se, až na nějaké ty krátkodobé vyjímky kdysi. ... A tak to bylo v 60. a 70 letech myslím u velké části obyvatelstva.

Vztah velké části současné české a západoevropské společnosti k lásce mezi partnery a její častá degradace na sex mě také překvapuje. Je to i vidět i na změně jazyka. V 60. letech se často používaly výrazy, na kterých bylo vidět, že dobrý sex souvisí s láskou: pomilovat se, make love, fair l´amoure. Vím, že z jazyka se s jistotou nedá něco vyvozovat o lidech , kteří jej používají, ale často to platí.

Na druhou stranu jsem si však zcela jist, že nemůžeme příliš generalizovat. Vím jistě, že mnoho mladých lidí v Holandsku o sex bez dobrého se poznání a lásky nestojí.

0 0
možnosti
D

dzamila

1. 4. 2011 21:04
hezké

moc hezké, karma!

0 0
možnosti
AM

ctvrta.sudicka

1. 4. 2011 18:06
Láska páska

Když to tak někdy vidím, tak si myslím, že je na čase, aby nějakej primát konečně svrhnul člověka jakožto absolutně debilního správce planety. Jinak lásku nelze degradovat na rozmnožovací pud, láska z něho vychází:)

0 0
možnosti
AH

alex hart

1. 4. 2011 16:02
Autorka si plete pojmy -1-

Manželství je především smlouva o spolupráci (původně především k zajištění výchovy dětí). O lásce to sice může být taky (a je to dobře, když je), ale vůbec to není podmínkou. Láska je vyšší stupeň vztahu, ale ruku na srdce, rozlišuje zde vůbec někdo opravdu poctivě mezi láskou, potřebou a závislostí ?  (ať už jde o potřebu a závislost citovou či sexuální).  No a sex je sex. Někdo ho potřebuje více, někdo méně. A dnešní všeobecně uznaná doktrina je, že ten, kdo potřebuje sex více, má smůlu. A ono je to tak dnes i s ostatními potřebami (třeba těmi citovými). Autorka se domáhá lásky, ale žijeme v době, kdy možná jen nevidíme, a nebo nechceme vidět, že ten druhý vedle nás něco potřebuje...  A nebo to vidíme a chceme ho tím spíše vydírat... No tak se nedivme, že ty vztahy stojí za bačkoru...

.

První problém manželství je, že si někdo (převážně ženy) mylně myslí, zřejmě pod vlivem červené knihovny, že manželství je permanentní láska.

0 0
možnosti
AH

alex hart

1. 4. 2011 16:03
Re: Autorka si plete pojmy -1-

Zklamání těchto od počátku popletených pojmů vyvolává frustrace a spolu s celkově uvolněnou morálkou naší společnosti vede k vysoké míře rozvodovosti.

Podobným omylem je to, že si někdo (spíše muži) myslí, že manželství je patent na pravidelný a častý sex. Ani to nemusí být pravda. A frustrace z tohoto procitnutí vede k tajným mimomanželským stykům a po jejich prozrazení opět často k rozvodům.

.

Přitom v manželství jde opravdu v první řadě o dobrou spolupráci partnerů. A ta může vytvořit solidní základ pro vše ostatní. Ono to ale funguje obráceně, všichni se většinou více či méně sobecky dožadují toho svého a nejsou ochotni vnímat a naplňopvat potřeby toho druhého. Muži mluví spatra o blbých citových výlevech svých žen a ženy s opovržením komentují, muže, kteří by s chutí sexovali.  Bez vzájemného respektu to ale dobře fungovat nemůže.  Víceméně každý blbec chápe, že člověk k životu potřebuje jídlo, ošacení a bydlení, zatímco citové a sexuální záležitosti se vesměs ignorují.

0 0
možnosti
VF

vaťák

1. 4. 2011 15:33
Definice lásky

Mám rád definici lásky v 1.listu Korintským, 13.kapitole (Bible).

0 0
možnosti

3lipy

1. 4. 2011 15:50
Re: Definice lásky

Málokdo umí v Bibli hledat...:-(

0 0
možnosti
JM

janacz

1. 4. 2011 15:30
Shrnutí:

Láska je chemie za účelem předávání genů. :-)

0 0
možnosti
AP

Anselm

1. 4. 2011 15:38
Re: Karel Plíhal, Láska je jen chemie:

Šeptám ti do ucha horce

rozkošné chemické vzorce.

0 0
možnosti

3lipy

1. 4. 2011 15:28
Polovina manželství

je rozvedená...

0 0
možnosti
L

lesicatko

1. 4. 2011 15:32
Re: Polovina manželství

A čo to má s rodinami ? Tie predsa budú, aj keby manželstvo nebolo.

0 0
možnosti
L

lesicatko

1. 4. 2011 15:15
Je to inak

Akurat, že dochadza k transformaciam rodín a ich atomizacii , rodina ako zakladná bunka spoločnosti posiluje, drviva väčšina detí je vychovavaná v rodinach, nie mimo rodín a ústavné typy vychovy postupne miznú.Takže asi sa v niečom pletiete... 

0 0
možnosti
JN

Yesname

1. 4. 2011 15:08
A Vy si myslíte,

že je v pořádku degradace heterosexuálního lidského vztahu na pouhé citové souznění?

0 0
možnosti
K

kajagogo

1. 4. 2011 14:56
Nebudeme.

Dávno jsme.;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1073x
Není mi jedno co se kolem mne děje.