Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Silvestrovské oslavy jako symbol selhání integrace a vítací politiky?

Po celém světě se dnes lidé zapojí do tradičních oslav konce roku. Světové metropole očekávají statisíce oslavujících návštěvníků a všechny velká města finišují s organizací oslav.

V Evropě, především té západní, se však přípravy nesou i v poněkud temnějším duchu. Francie a Německo již ohlásily, že na oslavy nového roku budou navíc dohlížet desetitisíce policistů a vojáků, k tradičním stanovištím lékařů první pomoci, přibydou také kontrolní stanoviště policistů, v Německých městech se objeví „Safety Areas“ pouze pro ženy a betonové zátarasy se již stávají součástí koloritu všech prostranství, s vyšší koncentrací návštěvníků. Nevím jak moc je „genderově správně“, že budou ženy slavit odděleně od mužů, aby si ženy a dívky neužily „Kulturního obohacení“ od imigrantů podobně jako na předloňských Silvestrovských oslavách. Stejně tak nevím, jak přijmout skutečnost, že stát přiznává, že je někde nebezpečněji. Bezpečně však vím, že toto vše má společného jmenovatele.

Když před několika lety vrcholila uprchlická krize, tvrdili nám vrcholní evropští představitelé, že to pro Evropu nebude žádný problém. Masivní příliv nelegálních migrantů byl málem vítán jako záchrana „vymírající“ Evropy, která potřebuje množství pracovní síly. Zdůrazňováno bylo kulturní obohacení a především naše povinnost pomáhat. Bezpečnostní otázky pak byly šmahem shazovány ze stolu, jako útoky rasistů a xenofobů.

Dnes s odstupem času již víme, že řada kritických hlasů měla pravdu. I z mnohých liberálních médií, která kdysi neměla pro kritiku vítací politiky místo, najednou slýcháme opatrné informace o tom, že „Integrace se nedaří.“ A že se „Bezpečnostní situace změnila.“

A skutečně je tomu tak, mezi nově příchozími vládne jen nízká zaměstnanost a žádné oživení pracovního trhu se tak nekoná. Velkým problémem přitom je nejen jazyk, jak je často zmiňováno, ale také nízká úroveň vzdělání uprchlíků. Statisíce uprchlíků, tak pobírá sociální dávky a ekonomikám zemí nijak nepřispívají. O tom, že se jedná o velkou zátěž veřejných rozpočtů, tak jistě není pochyb.

Ono zmiňované „kulturní obohacení“ pak opět nějak nepřichází. Nově příchozí se velmi často uzavírají v komunitách svých soukmenovců, izolovaných od okolního světa. Což je přirozené, nemusí se zde učit novou řeč, mohou spoléhat na pomoc krajanů a především však nejsou nuceni svůj život přizpůsobovat podmínkám v nové zemi. Naopak, jakoukoliv snahu „vnějšího“ světa o integraci do většinové společnosti, berou jako útok na svou kulturu a víru.

Největším zklamáním je však, mohu-li to tak říci, nevděk samotných imigrantů k hostitelským zemím.  Mnoha z nich se totiž nesplnila očekávání „skvělé budoucnosti“, kterou si vysnili, a kterou jim slibovali převaděči. Pokud už práci mají, jde většinou o nekvalifikovaná a špatně placená místa, díky kterým si jen těžko mohou dovolit to, co si představovali. Frustrace, zklamání a nuda, pak jdou ruku v ruce s narůstající kriminalitou i extremismem mezi nově příchozími, což celkově vede ke zhoršování bezpečnostní situace v hostitelských zemích, v přímé úměře s počty příchozích migrantů.

Přitom ti, kteří stáli u zrodu „vítací politiky“, jen neradi přiznávají chybu. Poukazování na problémy s imigranty zlehčují, případně rovnou označují za projevy nesnášenlivosti. Jako odpověď na znepokojení občanů, nabízí nic neříkající fráze, odsouzení zemí, které se odmítají podřídit politice „Sdíleného problému“ a přijímáním bezzubých směrnic podobné té o regulaci zbraní. Vždyť Anis Amri v Berlíně, stejně jako střelci z Paříže, měli zcela jistě zbraně v držení legálně..

Celá tato „pomáhací“ politika však vede k oslabování standartní demokracie, jak ji známe. Nově příchozí si vynucují ústupky na úkor většinové společnosti, přitom jí nic nenabízí a ještě se z jejich řad rekrutují extremisté, kteří neváhají svou nenávist obrátit proti nevinným lidem. I proto, se letos řada evropských tradičních stran, setkala s volebními „průšvihy“ a příklonem nespokojených voličů ke stranám nabízejícím jednoduchá řešení. Nespokojený volič však už nevidí, že řadě představitelů těchto stran, kouká zpod saka hnědá košile a mnohým je to možná i jedno.

S oslavou konce roku se pojí také loučení se starým a očekáváním nového. Ať už tedy budete dnes slavit doma jako já nebo v „bezpečné zóně“ za bariérou betonových zátarasů a pod dohledem policistů, pojďme doufat, že snad konečně zvítězí rozum a zodpovědnost, vždyť pomáhat je správné, ale ne za cenu sebezničení pomáhajícího.

Zkusme tedy věřit, že se v příštím roce najde dost odhodlaných a přitom uvážlivých hlasů, které budou nabízet více než jednoduchá, líbivá, či politicky korektní řešení, že snaha pomáhat nebude trestána nenávistí, a že snad konečně bude zvolena cesta zpátky k normálu.

V opačném případě totiž směřujeme do pekel.

 

 

 

 

Autor: Jaroslav Trnovec | neděle 31.12.2017 18:00 | karma článku: 41,78 | přečteno: 2421x
  • Další články autora

Jaroslav Trnovec

Ostravský dopravní podnik začal být nekompromisní k neplatičům a už se vytahuje rasizmus

Poslední měsíc můžete na některých místech Ostravy vidět zvláštní úkaz. K zastávce plné lidí přijede prázdný autobus nebo tramvaj, ale dovnitř skoro nikdo nenastoupí a spoj odjíždí stejně prázdný, jako přijel.

4.5.2017 v 7:00 | Karma: 43,48 | Přečteno: 2348x | Diskuse| Ostrava

Jaroslav Trnovec

Velký sobotkův pšouk

Co sledoval Bohuslav Sobotka úterním ohlášením demise své vlády, ví asi jen on sám, tedy snad. Stále více se totiž zdá, že se spíše jednalo o jakousi křeč ve snaze udělat něco,

3.5.2017 v 21:46 | Karma: 35,91 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Komunista nechce mluvit o tom, za co bere na radnici plat

Komunální politika je celkem nudná a nezajímavá záležitost, nenabízí velké ideové střety ani nějaké zásadní zvraty ovlivňující celou společnost.

21.4.2017 v 6:09 | Karma: 35,22 | Přečteno: 2255x | Diskuse| Ostrava

Jaroslav Trnovec

EET – konec svobody podnikání, důvod zdražování a krachu hospod? Ne, jen kontrolní nástroj

Nerad platím daně a neznám nikoho kdo je platí rád, vlastně si myslím, že na světě neexistuje nikdo, kdo by je chtěl platit.

1.2.2017 v 7:00 | Karma: 42,43 | Přečteno: 4728x | Diskuse| Politika

Jaroslav Trnovec

Dostanou dnes politici vysvědčení?

Dnes skončí krajské a senátní volby. Občané tak opět měli možnost vystavit politikům účet za jejich minulé působení v politických funkcích. Otázkou zůstává, zda tuto možnost voliči využijí, či nikoliv.

8.10.2016 v 13:19 | Karma: 15,92 | Přečteno: 402x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

„Jako druhá světová.“ Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2003x
Běžný člen vymírající střední třídy, smýšlením pravičák se sociálním cítěním...