Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Horste, zdravím a děkuji! :-)

0 0
možnosti
Foto

Dík a karma.

Ty bláboly komunistů je zase takové jejich obvyklé oblbování.

S textem blogu souhlasím, jen bych přičinil malou poznámku:

Zásah milice i armády byl zastaven přímo z Kremlu, odkud dostali naši komančové přímý příkaz, že nesmějí na lidi poštvat milice a armádu či další složky.

Toto je potvrzeno z mnoha stran. Někteří skalní uvažovali tento příkaz neuposlechnout, jenže nakonec se, naštěstí, báli osobních důsledků.

2 0
možnosti
Foto

Dík za upřesnění R^R^R^

I když je mi trošičku líto, že milicionáři z Kladna, kteří čekali v autobusech na Vyšehradě, nedostali šanci splnit svoji vyhrůžku, že půjdou vybílit budovu Ústředního výboru KSČ. Oni by komančové fakt z pedagogických důvodů tehdy potřebovali dostat aspoň nějaký výprask. Jako například v Srbsku po pádu komunistického režimu, kdy vzali občané sídlo komunistické strany v Bělehradě útokem. Naše nátura je ale Bohu dík, mírumilovnější, a tak jsme měli samet. Zatímco komunisté bohužel na to dodnes velmi sprostě hřeší ;-(

0 0
možnosti
Foto

Když už museli od válu, tak si chtěli připsat alespoň nějakou zásluhu.;-) Karma V[>-]

2 0
možnosti
Foto

Ono je to s nimi ještě horší. Nesmířili se s tím, že ztratili moc. Dodnes škodí a lžou kde můžou, ;-O

Dík za zastavení, paní Jandová

0 0
možnosti
Foto

Zdravím, Bohumíre a dík za nakouknutí :-)

0 0
možnosti
JN

J77o61s26e83f 16N13i75k58l

24. 11. 2019 16:17

...ano, to všechno už bylo, ale co bude dál?...

2 3
možnosti
Foto

R^ Velmi dobrá otázka, pane Nikle. Děkuji Vám za ni.

Jistě je velmi potřebná aspoň základní míra shody v popisu a v pochopení smyslu minulých událostí.

---

První, zdánlivě jednoduchá odpověď zní pokračovat v cestě otevřené rokem 1989. Je v tom vděčnost za svobodu a snaha rozvíjet ji. Neohlížet se zpět za jakýmsi bezmyšlenkovitým pohodlím nesvobody. Učit se ve svobodném světě žít, protože to mnozí ani neumíme. Svoboda znamená krásný otevřený prostor. Ale znamená i velké nároky na člověka. Znamená zodpovědnost a řadu povinností, bez jejichž plnění dříve nebo později upadneme znovu do otroctví. Máme nejenom právo, ale i povinnost využít k dobrému osobní svobodu a stejně tak i vnějškové podmínky svobody společnosti. Nic z toho není v mém pojetí fráze, mluvím z osobních zkušeností. Ze zdarů i nezdarů. Protože svoboda s sebou obnáší i riziko nezdaru a omylů, to je lidské a přirozené.

Chce to taky klid a trpělivost. Chce to dobré vztahy mezi lidmi, což nejde bez námahy a sebezáporu. Málem bych zde chtěl parafrázovat slavná Churchillova slova Blood, Sweat and Tears. Jinými slovy, svoboda je taky námaha a tvrdá práce, kterou za mne žádný Spasitelbabiš neudělá. Mě nezajímá sleva na vlak, ani tři stovky přidané na důchodu, to nějak přežiju. Zajímá mě kvalita života lidí kolem mne a perspektiva našich dětí a vnuků, Zajímá mě velice kvalita životního prostředí, ta totiž začíná být otázkou přežití.

Druhá, rovněž zdánlivě jednoduchá odpověď je převzatá od Masaryka: Nebát se a nekrást. (Taky nelhat, ale to Masaryk ani nemusel zdůrazňovat.) "Nebojte se!" řekl Karol Wojtyla krátce po svém zvolení za papeže, při svém prvním veřejném vystoupení. A pak celým svým životem toto heslo dosvědčoval. Nebál se a proto toho tolik dokázal.

Přeji Vám hezký večer

2 0
možnosti
Foto

Karle, moc díky! Taky za Váš článek o idnes situaci. ;-):-)

1 0
možnosti
JP

J68o29s78e52f 17P31o87t61r

24. 11. 2019 15:37

Tady se probírá, kdo byl hybatelem, co bylo příčinou. Já, ročník 46, jsem byl přítomen a svědkem rozpadu komunismu v r. 1968. K tomu rozpadu došlo automaticky a nezadržitelně po 5 měsících co se uvolnily mocenské komunistické páky a kde v zákulisí byla jen hrstka, zatím neznámých lidí, kteří tomu dali posléze nový směr.

Ta samá situace se opakovala ke konci roku 1989 a doba rozpadu byla ještě podstatně kratší, a rozpad byl stejně automatický a nezadržitelný.

Na pomoc Praze jeli v autobuse také jihočeští milicionáři. V Táboře, když řidič tankoval, všichni ti hrdinové z autobusu vystoupili a rozutekli se.

5 0
možnosti
Foto

Lidé zcela přirozeně touží po svobodě. ve chvíli, kdy se otevře šance, tak ke svobodě tíhnou, jdou za ní a ustanoví si ji. Určitý "problémek" však je, že po dlouhé době totality mnoha lidem chybí jednoduché, přirozené instinkty a dovednosti, které je uschopňuji ve svobodném světě žít. V roce 1968 byla šance na úspěšný přechod ke svobodné společnosti mnohem vyšší, protože komunistická totalita trvala relativně krátce a stále ještě žila spousta lidí, kteří si svobodné poměry z první republiky ještě pamatovali. Taky věděli mnohem víc o hodnotách morálky, cti, pravdomluvnosti, atd. Zatímco v roce 1989 už byla společnost hodně ubitá, jak šokem z okupace a bezmoci jí jakkoliv čelit, tak abnormalizací. Protože takzvaná "normalizace" spočívala na perverzi, kdy takzvaný "souhlas s pobytem vojsk" znamenal kariéru a relativně bezproblémový život. Zvrácený jazyk takzvané normalizace těžce poškodil duši národa. Dodnes nejsme schopní se dobře orientovat v pravdivém pojmenování jevů a v odlišení informací od dezinformačního balastu, atd.

3 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

MB

Objevuje se přehršel teorií - Kdo tedy byl tím prvotním hybatelem ? Zdá se, že M. Gorbačov, který byl ochoten obětovat, své satelitní státy. Z různých zdrojů potvrzováno - Nezasahovat svými vojsky ! Jeho hlavním cílem byla záchrana celistvosti SSSR - nepodařilo se. Nepodporující Kreml - Uvedl KSČ, v naprostý chaos. Kupodivu i zvítězil rozum - účast LM + ČSLA byla zamítnuta. Gen. Lorenc vidí hlavního viníka v M. Štěpánovi, který si horlivě chtěl "Svou Prahu ubránit". (Mj., za to pak šel do basy). Režim doslova vyhnil, je komická představa nějakého ostrůvku ČSSR v moři celého dění ! Co ten Hybatel ? Já tady vidím Boha. Každý si jej může vyložit jak chce. Po létech bludu a bloudění Rudou pouští - Konečně nějaký rozumný směr. I jakési svědomí se projevilo na straně vítězů - I těch poražených. L. Adamec na Letnou, ap. To, že poraženci opět ztratili pokoru, to že v čele jsou opět ti Farizejští - To, že prastaré - Zlaté tele je podezřele čilé ! To je věcí další ... :-)

3 0
možnosti
Foto

Podle mé teorie šlo o předem připravovanou akci podle vzoru NEP, kdy Lenin, zjistiv, že ekonomika je v čudu, povolal na pomoc západní kapitalisty. A nu a když to trocho vylepšili, tak byli "znárodněni".

A koncem osmdesátek to te se sovětskou ekonomikou vypadalo taky neradostně. Tudíž - rozpustíme východní blok, oni se nechají podpořit západem, a až dosáhnou úrovně, o jaké nemáme ani potuchy, způsobíme tam rozvrat a zase si ty státy pěkně obsadíme.

Vzpomeňte na nedávný Putinův výrok, že po r. 2028 se východní blok odtrhne od EU. A jak se tu ruské trollí farmy snaží.

7 0
možnosti
  • Počet článků 1027
  • Celková karma 20,80
  • Průměrná čtenost 1182x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy