Foto

Honzo, velice děkuji a přeji pěkné sváteční dny. Radost a pokoj

Foto

Vašku, děkuji, je to pravda, i drama k tomu patří

Foto

Krásnokrásne, želám požehnané Velikonoce.

Foto

Moc děkuji a přeji krásné, požehnané velikonoční svátky

VF

Posílám sváteční pozdrav a karmu k tomu.

Foto

Rovněž Vám přeji všechno dobré k svátečním dnům a děkuji.

Foto

Marku, jako vždy to nemá chybu! Děkuji a přeji pohodové svátky

JL

Tentokrat to chybu ma, Marek zapomel zelene' cvrtek. Uz ve cvrtek jsme chodili hrkat. Nekteri meli jen hrkacku do ruky. nekteri tragac. A chodili jsme radi a nekteri z nas by nejradi s temi zvony do Rima odleteli

VR

V tento čas si často a rád vzpomínám na Velikonoce v dobách mého dětství v mé rodné hanácké dědině. Jako kluci jsme vyráželi už v poledne na Zelený čtvrtek v seřazeném průvodu "klapat", protože zvony odletěly do Říma. Rovněž se klapalo i na Velký pátek a ráno na Bílou sobotu, ale to už se celá vesnice chystala na podvečerní slavnostní Vzkříšení. K našemu kostelu přicházely z okolních "přifařených" obcí průvody věřících, většinou i s muzikou. V čele procesí nesla kříž dvě děvčata. Stejná procesí přicházela i na nedělní slavnostní "hrubou" mši - opět za velké účasti - a děvčata v čele byla tentokrát oblečena za družičky - v bílém. Tuším, že v roce 1949 byly tyto slavnosti naposledy, pak je komunisté zakázali s odůvodněním, že procesí brání dopravě - a vůbec, že náboženství ohlupuje pracující lid. Bez ohledu na zákazy se však žádné velikonoční pondělí neobešlo bez řádného "mrskutu", kdy jsme jako mládenci obešli snad všechna děvčata v dědině, aby nám neuschla.

Foto

U nás v Seničce se stále klape a kluci z toho mají radost, docela se vyřádí.

Procesí se po návratu svobody do určité míry obnovila, ale myslím, že zdaleka ne v takovém rozsahu, jak to bývalo dřív. Přeji Vám pěkné sváteční dny.

  • Počet článků 1008
  • Celková karma 23,56
  • Průměrná čtenost 1185x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy