Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Trizuljaku,

jestlipak víte, kdo převažoval (jaké etnikum) mezi katany z KGB (tehdy ale NKVD). A proč se obyvatelstvo nejen Litvy po vpádu Němců okamžitě vrhlo právě na tohle

etnikum?

0 3
možnosti
TH

Nutno stale pripominat. R^!! Karma.

7 0
možnosti
Foto

Ano, je třeba připomínat. Oni se furt tváří "já nic, já muzikant" a najednou tu válka, tam válka, zabírání území, atd.

Dík za zastavení :-)

4 0
možnosti
Foto

Průběžně sleduji návštěvu papeže Františka v pobaltských zemích. V Litvě například navštívil také tragicky známou mučírnu (a popraviště) KGB jejíž budova je ve Vilniusu dodnes, nyní jako muzeum. Papež tu mučírnu přirovnal ke Golgotě a připojil varování, aby se už nikdy nic takového neopakovalo.

(o které budově mluvím, je naznačeno zde: https://cestovani.idnes.cz/veznem-kgb-v-litve-03n-/kolem-sveta.aspx?c=2003M020C01A)

6 0
možnosti
Foto

Marku, karma jako když vyšije. Současně jistá úzkost, že mezi námi žijí někteří lidé, kteří se v této diskusi projevují jako nejhorší kolaboranti se zemí, která ve 20. století vyvraždila desítky miliónů zcela nevinných lidí. Oni snad nikdy nepochopí, že ruský nacionalismus nezemřel, že se Rusové se svou historií nikdy nevyrovnali /na rozdíl od Němců, kteří nacismus vykořenili ze svého genomu/.

8 0
možnosti
Foto

Tomáši, je to bohužel tak a je to smutné. Radikální německá proměna a spolu s ní proces usmíření mezi evropskými zeměmi, které do té doby často spolu válčily a způsobovaly jeden krvavý konflikt za druhým (zpočátku Francie, Německo a Itálie), umožnily dlouhodobé mírové soužití v Evropě. Zatímco Rusko se ze své historie asi nepoučilo, neprošlo vnitřním procesem proměny a znovu se vrací k výbojnému nacionalizmu, je dnes největším ohrožením míru v Evropě.

4 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

7 0
možnosti
LU

Peter Veľký zanechal Rusom obrovskú ríšu s mnohými dobitými národmi.

Po debakli Rusov v prvej svetovej vojne a občianskej vojne, to vypadalo s Ruskom, že dopadne ako Osmanská ríša alebo Rakúsko - Uhorsko.

Stalin svojou brutalitou z takmer rozpadnutej ríše postavil z Ruska veľmoc, ktorá vydržala až do perestrojky.

Dnes je po ekonomických problémoch už Ruská ríša a takisto svetová veľmoc nenávratne preč, je len otázka času kedy sa osamostatnia ďalšie okupované národy.

Väčšina Rusov je presvedčená, že im Putin(Stalin) vybuduje novú ríšu. Až zaráža správanie Rusov po anektovaní Krymu, Putinovi stúpli percentá voličov, a Rusi čakali a bohužiaľ aj dúfajú, že bude pokračovať na Kyjev a Pobaltie.

6 0
možnosti
Foto

S brutalitou při upevňování rozpadající se říše začal už Lenin a velmi, velmi tvrdě. Stalin na to navázal. Ale v podstatě ve všem s Vámi souhlasím.

1 0
možnosti
AR

R^ Je to tak. Dnes obšírněji o tom hovořili Poláci ve svých večerních zprávách TVP1.

3 0
možnosti

R^

Dík za vzácné informace.

:-)

6 0
možnosti
Foto

Bohumíre, děkuji moc za zastavení. Raději bych z těch období psal jiné věci...

Teď zrovna poslouchám něco o původní katedrále v Rize, která byla postavena ve 13. století. Nějaká okupační armáda, tuším pruská, si z něj udělala sýpku na obilí. Pak sice byla jeho původní sakrální funkce na nějakou dobu obnovena, ale za sovětské okupace Estonska byla z kostela udělána koncertní síň. Nicméně, je to lepší, než kdyby ji zbořili, tak jsko zbořili neuvěřitelné množství kostelů bloševici po revoluci. Tady je výňaktek z Leninova dopisu z roku 1922: "...právě teď musíme zasadit ten nejrozhodnější a nejkrutější úder duchovenstvu a zlomit jeho odpor s takovou brutalitou, že na to v příštích několika desetiletích nezapomene... Čím více reakční buržoazie a čím více duchovních se nám podaří v této souvislosti zastřelit, tím lépe."

a druhý citát, už ne od Lenina, ale komentář k dané době:

"Roku 1932 bolševici vyhlásili dokonce takzvanou "bezbožnou pětiletku" s cílem, aby k 1. 5. 1937 bylo jméno Boha zapomenuto na celém území SSSR."

Oba citáty jsou ze udroje: https://orthodoxiachristiana.cz/vznik-a-pocatky-katakombni-cirkve-v-sovetskem-svazu/

1 0
možnosti
Foto

Člověk neustále žasne, koho jsme museli zbožňovat a koho stále zbožňuji lidé jako Petřík. Vám karma, pane Trizuljaku.

17 2
možnosti
Foto

Ano, takový "Svaz československo-sovětského přátelství", to byla jedna z lahůdek! ;-D

8 0
možnosti
MK

M68i73l75a13n 30K11e21s21l

23. 9. 2018 15:46

V minulosti Rusové násilně deportovali obyvatele Pobaltských států.No a nyní se obyvatelé těchto států deportují sami.Jak jsem se nedávno dočetl,tak Lotyši,Litevci a Estonci masivně putují na západ.Rusové neutíkají do Ruska, získávají stále větší vliv. To se již projevuje ve volbách.Někde již mají i ruské městské představitele.Proč místní utíkají?Asi nevěří,že by jim NATO nějak pomohlo.Lišák Putin čeká.

4 6
možnosti
Foto

J55i29ř95í 87L37i51b37e53r

23. 9. 2018 16:04

Proč odcházejí lidé z ČR pracovat do Německa nebo Anglie? Protože tam jsou za svoji práci i zaplaceni. Místo parodie na platy, co tady za práci dostáváme. A zvláště mladší generace, která už nečeká, že za ně strana a vláda všechno zařídí, a umí cizí jazyky. Je to jev platný pro všechny postsocialistické státy, pobaltské republiky nevyjímaje. :-(

7 1
možnosti