Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Marku vnější svoboda dnes skoro neexistuje a možná neexistovala nikdy. Bez toho možná. Souvisí to s odpovědností, která určuje hranice, kde končí svoboda jednoho jedince a začíná svoboda druhého. Nemusí to být vždycky jen člověk a člověk, patří k tomu i vazby člověk a zvířata, příroda, vše živé. Asi abychom si mohli pojem svoboda uvědomit v plné kráse (někteří, co jsou tohoto vnímání schopni), daroval nám Bůh mysl, která je schopná si uvědomit tu svobodu vnitřní. Teď nedávno šel film Útěk z věznice Shawsank - hlavní postava je pro mně zářným příkladem člověka vnitřně svobodného právě v krutých podmínkách. Ale to není jediná svoboda. Ti z nás, kteří opravdu milujeme umění (výtvarné, hudbu, sochařství, knihy atd.atd) dobře znají svobodu, kterou nám umění poskytuje. Nejlépe to znají umělci sami. Ale zas jen ti, kteří nepředstírají před okolím a hlavně sami před sebou. Tam také neplatí hranice a omezení. Obě tyto veličiny - svoboda vnitřní a svoboda omezovaná zodpovědností, ta vnější, bývají u jedinců vnitřně uklidněných, v rovnováze. Bohužel, skoro nikdy k nim nepatří vládci, vůdci, politici, kteří mají v rukou osudy celých národů. A tak jedinec v tomto prostředí činí, co se svou vnitřní svobodou sám svede. Někdo to zvládá sám, někdo na úkor jiných, někdo za pomoci jiných. Rozlišit to kdo a proč, to už není věc svobody, ale uvažování, pozorování, ale také srdce. Tak to vidím se svobodou já. Přeji hezké úterý a moc zdravím. :-):-)

1 0
možnosti
Foto

Dano, moc děkuji za zastavení a za velmi podnětnou, hodnotnou úvahu.

Po roce 1990, jakmile to bylo možné, začal jsem jezdit ven a spontánně se začaly navazovat umělecké kontakty. A naopak hodně umělců, např. výtvarníků, spisovatelů a hudebníků začalo jezdit k nám. Vznikla řada silných dlouholetých přátelství a různých výměnných projektů, které by bez vnější svobody nebyly možné.

Vnější svoboda existuje, je možná a je velmi dobrou věcí. Přestože dobře víme, že nikdy není absolutní. Vždy musí existovat pravidla, v jejichž rámci se vnější svoboda realizuje a bez nichž by nastala anarchie. Vnější svoboda není možná bez lidí schopných a ochotných dodržovat pravidla. Jak píšete, je potřebná rovnováha mezi svobodou vnitřní a vnější, přičemž obě mají své limity v nezbytných pravidlech. Pro obě, tedy pro svobodu vnější a vnitřní platí přinejmenším Desatero jako naprosto nezbytný základ. Je to zajímavý paradox, že čím více lidé ctí tento základ, tím více jsou otevření a svobodní.

Zajímavé ovšem je, že ani doma ani venku nebylo mnoho lidí, kteří by vůbec chápali, co je to vnitřní svoboda a jak je důležitá pro to, aby vnější svoboda mohla trvale existovat. Vnitřně nesvobodní lidé mnohem snadněji podléhají populistickým lžím a postupnému zotročení. Vnitřní nesvoboda lidí pak vede k zániku vnější svobody.

Moc děkuji a přeji Vám hezké letní dny.

0 0
možnosti
JL

Jak malo cesky obcan potrebuje byt svoboden, ze pane Trizuljaku. Kazdy den te svobody odchazi, ale tomu malemu ceskemu obcankovi to nevadi. V tom statnim bordelu (organizacne) nazyvajici se CR, politicke vedeni nas ukolejbava frazemi o te svobode kterou dnes mame oproti obdobi pred 89 rokem. Ty fraze nas uspokojuji a tem politikum umeznuji jiz 26 let nas okradat. Pro nektere je ta svoboda opravdu opravdova.

0 0
možnosti
Foto

Marku, karma veliká. Zdá se však, že právě náš národ tak nějak neumí onu svobodu vážit a tak není jasno jsme-li ji hodni, jak už pravil Jan Kollár. R^

1 0
možnosti
Foto

Tomáši, velký dík za zastavení. Ohledně toho, co píšete, mám velmi podobné pocity jako Vy. A myslím si, že je třeba o tom mluvit.

0 0
možnosti

R^

Dík!

Pravda je, že svobody si vůbec nevážíme! A vymlouvat se na organizovaný trolling, na rozvracečské proruské servery, na hloupé politiky, na komunisty a nevímco... NÁS NEOMLOUVÁ!

:-)

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za jasné slovo. Máte pravdu, jiné národy, například v Pobaltí, si své svobody mnohem více váží a také jsou výrazně odolnější vůči trollingu a propagandistickým lžím. Asi ti lidé museli přinést za vlastní svobodu více obětí a proto lépe vědí o její hodnotě. Vzpomněl jsem si na Horu křížů - Kryžiu Kalnas - v Litvě a na to, jak si ji obyvatelé uměli ochránit. Nezlomily je ani opakované devastační nájezdy za pomoci buldozerů.

Notabene, ve Finsku se rozvratné weby taky moc nechytají :-)

1 0
možnosti
Foto

Hysterické. Současní uprchlíci za žádnou svobodou neutíkají, oni utíkají za lepším bydlem. A tak tomu bylo vždy.

0 1
možnosti

Ubohé komunistické myšlení... :-)

2 0
možnosti
Foto

R^Marku, obávám se, že poslední léta málo domýšlíme možné důsledky svého konání, příliš snadno zapomínáme a podléháme líbivým větám řečníků, kteří nemají se svobodou pranic společného. To podle mě není dobrá cesta.

3 0
možnosti
Foto

Honzo, obávám se, že máte pravdu :-)

Moc děkuji za zastavení

1 0
možnosti
MJ

Tedy.

Nic proti tomu blogu, nicmene...

Vubec jsem se nedozvedel, co je to ta svoboda (krome par superlativu a vagnich prirovnani)

Pak rozjimani o tom co je dobre a co je zle a to taky bez jasne specifikace.

Tak jsem se jenom stratil v nejakem vylevu subjektivniho chapani svobody ktere jsem vubec nepochopil :(

Na druhou stranu pripoustim, ze je to narocne tema.

2 2
možnosti
JA

J36i40ř90í 75A16l53e93x32a

9. 7. 2018 10:37

Pokud jste to nepochopil sám, pak je těžké o tom diskutovat....

2 0
možnosti
  • Počet článků 1035
  • Celková karma 21,10
  • Průměrná čtenost 1178x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy