Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Aby z toho nakonec nebyl mezinárodní incident uvnitř EU. Po stoleté prodlevě zopakované vztyčení pomníku, který měl připomínat boje Pražanů se Švédy, by si (nejen) Švédsko mohlo špatně vyložit. Zvláště jedná-li se o tak významnou lokalitu, jakou je z historického hlediska nejvýznamnější náměstí hlavního města naší země. ;-)

0 0
možnosti
MB

Hezky to v posledním odstavci shrnujete. Možná by v praktické rovině při případném znovupostavení sloupu pomohla nějaká vysvětlující tabulka, jak je např. umístněna u sousoší Kalvárie na Karlově mostě.

A ještě nějaké důvody pro:-) - i když tady jde samozřejmě o mnohem exponovanější místo, třeba instalace sochy Františka I. (Krannerova kašna) dnes nikomu nevadí. A mám dojem, že i Šaloun při horizontálním koncipování Husova pomníku do jisté míry počítal s vertikalitou sloupu.

1 0
možnosti
Foto

Souzním s Vámi, pane Bílku, takhle nějak bych si cestu k obnovení mariánského sloupu představoval. Jsem občas v komunikaci s některými členy spolku pro jeho obnovu. Myslím, že i oni ušli od počátku 90. let obrovský kus cesty. Na počátku to byla snaha prosadit obnovu tak trochu natvrdo ("prostě obnovíme, znovu postavíme a hotovo") Ale to je myslím už dávno pryč. mezitím tito lidé udělali obrovský kus práce, mají dobře zdokumentovanou řadu věcí (např. sochař Jan Bradna, umělecký historik Jan Royt, atd.), A přesto se mi zdá, že ještě nedozrál čas a ještě bude třeba udělat velký kus práce v rozhovoru mezi konfesemi (zejména spousta práce s uklidněním a usmířením určitých "krajních křídel", která se opakovaně objevují a kalí vodu. Domnívám se, že "prvním mariánským sloupem" o který jde, je neustálý usmiřovací dialog. Možná ta slova o usmiřovacím dialogu zní nadneseně a nesrozumitelně, ale má to hluboké důvody. Zajímavě o tom mluví například historik Tomáš Petráček.

Zdravím, přeji hezkou neděli.

1 0
možnosti

Boření pomníků bývá většinou vyvrcholením procesu, který trvá dlouho před tím, než nastane. Tady se sešlo hodně emocí dohromady, nejen konec monarchie. Předcházelo tomu hodně dlouhé období tzv. národního obrození, kdy mezi lidmi i mezi kulturními osobnostmi, kterých si lidi vážili, se šířila vlna snahy o posílení myšlenky českého národa. Začalo to pozvolna po napoleonských válkách a Dobrovský, Jungmann, Palacký, posléze Jirásek už byli vrcholem těchto nálad. Zkraje asi nemyšlených nikterak ve zlém. Do toho 1.světová válka stála náš národ mnoho sil a obětí nejen na frontách. Moji prarodiče vždycky tvrdili, že podmínky k přežití byly pro nás Čechy horší za 1. než za 2.světové války. To je prostředí, ve kterém lidé dychtivě čekají na konec utrpení a chtějí někoho potrestat za to všechno. První to odnášejí pomníky a v tom lepším případě jen ty. Příkladů z historie je plno, kdy se věšeli králové a vláčeli ulicemi - viz balkánské monarchie. Je to slepota davu a jak řekl pan Horníček, každá slepota je tragická. Já mám ale dojem, že teď uplynulo dosti času, abychom si uvědomili tu dobu s rozmyslem a nemyslím, že by se kvůli tomu měli staré pomníky obnovovat. Dnes mi to přijde zase trochu uměle živené. Ono se lépe řeší Mariánský sloup z doby před sto lety, než problémy, které nás pálí teď. Marku já jezdila do Prahy přes 20 let denně do zaměstnání a kdyby se mě někdo zeptal, co Prahu pálí nejvíce, tak určitě pražský okruh. A trest pro lidi, kteří hned zkraje měli dobré informace, kudy má vést, hbitě si tam pořídili pozemky a teď je problém ta místa získat zpět. To je současnost. Ty lidi nikdo nevolá k odpovědnosti, protože se to všechno dělo legálně. Staré křivdy okolo sloupu chceme teď najednou napravovat a nové nevidíme, ačkoli tisícům lidí znepříjemňují život teď a tady! Možná nejsem dost citlivá na minulost, ale kvůli svým dětem jsem možná přecitlivělá na současnost. Je dobré připomínat tyhle dávné události, hlavně proto, aby se neopakovaly. Zdravím.

5 1
možnosti

Promiňte překlep - staré pomníky by se měly s tvrdým y. Blbě na to vidím. Omlouvám se.:-)

2 0
možnosti

R^

Díky, Marku, za připomenutí smutného výročí. Svržení mariánského sloupu dodnes nese své důsledky...

:-)

3 0
možnosti
Foto

Dík za zastavení, Bohumíre. Přeji hezký sobotní večer. Venku je takzvaně "hnusně" protože na krajinu padá dušičková mlha a zároveň do toho prší. Listopadové počasí. Ale z toho deště se raduji.

0 0
možnosti
Foto

Věc není "stále živá", ale uměle přiživovaná, a to malou skupinou lidí. Bez nich by po sloupu ani pes neštěkl, a to bez ohledu na jeho provedení. Prostě tam není, podobně jako jiné lidské výtvory, které nevyhnutelně odnesl čas. Nic totiž netrvá věčně.

1 7
možnosti
JP

J89o79s50e55f 42P66o50t33r

3. 11. 2018 17:31

Důležité je, že ta skupina lidí existuje a že se domáhá pravdy !

7 1
možnosti
ZM

jen dotaz... všeobecně se mluví o Frantovi Sauerovi jako iniciátorovi stržení.... on to však ve svém románu Pašeráci popírá.... ví tady někdo co je pravda?

0 0
možnosti
Foto

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/vyroci-mariansky-sloup-strzeni/r~i:gallery:28858/r~i:photo:514171/

Zde je fotografie z dokumentace shromážděné sochařem Janem Bradnou, Je pod ní popisek: "O stržení barokní památky se rozhodlo již 31. října na schůzce žižkovského anarchisty Franty Sauera se sociálními demokraty. Následně organizátor stržení Sauer zajistil i účast žižkovských hasičů na celé akci. Sauer později popsal průběh událostí ve spisku Naše lůza, jezuité a dipolmaté."

https://biblio.hiu.cas.cz/documents/427835

2 0
možnosti
PB

P83e29t88r 31B83u49r23e42š

3. 11. 2018 14:29

Dobrý den. Co je pravdy na tom, že bourání tohoto Mariánského sloupu se zúčastnila i pozdější JUDr. Milada Horáková?

1 1
možnosti
VS

To je jedna z fám, které kolují, ale ní to pravda.

3 0
možnosti
VS

Některé činy se nedají posuzovat, které o z pohledu tohoto činu uplynuly. Jednalo se o normální reakci davu, kterému stačí nepatrný podnět. Jinak nevím, že by v té době existovala Národní sociální strana. Když už tak Česká strana socialistická, do které v té době vstoupili anarchokomunisti v čele s S.K. Neumannem.:-):-)

2 0
možnosti
Foto

Dobrý den,

děkuji za doplnění k tématu a za upozornění. Mám v textu uvedeno "Národně socialistická" (ne Národně sociální, jak uvádíte). Ale máte pravdu, vzhledem k danému časovému úseku zněl správný název Československá strana socialistická

Při vzniku v roce 1897 to byla Česká strana národně sociální, ale od jarního sjezdu v roce 1918 došlo k přejmenování na Československou stranu socialistickou. V roce 1926 došlo na další přejmenování na Československou stranu národně socialistickou

Vžilo se zobecňující pojmenování "národní socialisté" a jednalo se o stranu, která byla oporou demokratického systému první republiky. Národním socialistou byl také Edvard Beneš.

Znovu děkuji a přeji hezký víkend

1 0
možnosti
Foto

on to nebyl omyl ale důkaz toho jak snadno se masy dokáží stát hysterickými a hlavně jak vždy nenávidí to v čem žily a marně doufají že přichází něco lepšího-karma a dík za zajímavý článekR^

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, děkuji za příspěvek. Tím omylem jsem měl na mysli historicky nesprávnou interpretaci daného pomníku. Možná to dokonce byla úmyslná falzifikace (tedy fake news) s průhledným cílem rozpoutat vášně vedoucí ke zničení Mariánského sloupu. Máte pravdu, masy se mohou snadno stát obětí manipulace a stejně snadno je může ovládnout hysterie. Měl jsem motiv "fake news", manipulace a rozvášněného davu více rozvinutý, ale pak jsem text raději krátil a ve formulacích trochu mírnil. Ostatně, dnes vyšel také zajímavý text Filipa Vracovského.

Přeji Vám hezkou sobotu :-)

1 0
možnosti
Foto

Jste naivní, vše patří ideám své doby.

1 3
možnosti
Foto

Přeji Vám hezký den, pane Stratile

1 0
možnosti
  • Počet článků 1034
  • Celková karma 21,22
  • Průměrná čtenost 1179x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy