Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Salisbury, Kreml, jak se to rýmuje

Přihodila se prý taková věc, že dne 17. února 2019 nastalo mystické zjevení ruské vlajky na lešení opravované části katedrály v Salisbury.

 

Varování pro laskavé chápající čtenáře. Převážným žánrem textu je poněkud ostřejší humorná nadsázka. Ale i na vážnou notu se bude mluvit.
...

1/ Už je to tak, tajemná zjevení jsou nedílnou součástí naší každodenní reality. Nejpravděpodobnější verzí je, že dva turisté počátkem března 2018 vlajku na salisburské katedrále vyvěsit nestihli, protože bylo špatné počasí. Letos si však nějací jejich kamarádi dali záležet a splnili důležitý úkol vzdát úctu bratrské britské zemi. Což je velmi pěkné. Přátelské vztahy svobodymilovného Ruska se svobodným demokratickým světem mohou vesele pokračovat. To se perfektně rýmuje.
Také to ovšem mohlo být upřímné vyznání ruské strany: "My jsme to (s tím novičokem) v žádném případě nebyli". Asi jako kdybych si v noci potajmu vyřídil účty se sousedem a nějakou další noc bych mu pomaloval barák svým jménem, aby bylo jasné, že jsem to nebyl já. To je přeci logické! 
Lze se jenom divit, že náš Hrad zatím mlčí a nepřišel už dávno s převratným odhalením, že ruská vlajka nebyla ruská, ale česká a v Salisbury ji vyvěsili naši umělci z tolik oblíbené tvůrčí skupiny Zčehosikamsiven.
Nutno dodat, že Britové momentálně vypadají jako nezdvořáci, protože nejeví ani tu nejmenší snahu, aby podobný projev úcty prokázali recipročně někde na ruském území. Například, že by vyvěsili vlajku Spojeného království na některé z věží Soloveckého monastýru. Oj, to by byly v ruském velesvobodném tisku uznalé komentáře o skvělém žertíku a příslovečném britském smyslu pro humor!
...
2/ Páté výročí: 20. února 2014 se udál v centru Kyjeva masakr. Členové speciální policejní jednotky povraždili na náměstí Majdan několik desítek demonstrantů. Nechce se věřit, že v současné Evropě je něco takového vůbec možné.
Ani tato brutalita však nezvrátila běh událostí. Lidé se nenechali zlomit. A zase tu máme mystično jako z udělání. Většina policistů, kteří stříleli do demonstrujících občanů, záhadně zmizela v nejmenované zemi. A ti, kdo tak mravopočestně zmizeli, dodnes nebyli za své zločiny potrestáni.  
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/obrazem-ubehlo-5-let-od-masakru-na-ukrajinskem-majdanu/r~1d9a0afa2df311e9b981ac1f6b220ee8/

...

3/ 21. února bylo rovněž smutné výročí. Rok od chladnokrevné vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Záhadno a mystično se kolem té tragické události táhne dosud. Asi málokdo věří, že bude vypátrán skutečný objednavatel vraždy.
https://domov.sme.sk/c/22057752/minuta-po-minute-vyrocie-vrazdy-kuciaka-a-kusnirovej.htmlDobrým znamením na celé jinak velmi smutné věci je způsob, jakým zareagovala občanská společnost na Slovensku. A také fakt, že občané dali i po roce na mnoha místech po celé zemi dostatečně najevo, jaké móresy si ve své zemi nepřejí.
...
4/ Zbývá asi poslední záhadologické výročí, jímž je 25. únor. Například, jak tajemně zmizel Rudolf Slánský z fotografií, na nichž se nalézal v až důvěrné blízkosti soudruhissima Gottwalda. Mystériem je i to, že vítězně-únorová skvadra stanula na takovém trapně feudálním bidýlku, jakým je balkon paláce Kinských. Že soudruhům nebylo stydno. To je fakt záhada.
Rudé bratrstvo by stejně tak mohlo mravopočestně zmizet a více v naší zemi neprudit. Nebýt tady furt za kazisvěty, dvaačtyřicet let stačilo vrchovatě. Mohou být rádi, že za své zločiny nebyli potrestáni a zjevně už nikdy nebudou.
Že by se konečně přestěhovali do jimi tolik obdivované zaslíbené země, k níž sto let toužebně vzhlížejí? Hlavně, ať se tam odstěhují naprosto transparentně, bez mystických jevů. Ať si tam jdou průzračně sami, bez nás. Ať nás tam netahají s sebou.
_________________________________________________________________

.5/ Pro kompletnost tématu ještě vzpomenu výročí úmrtí vynálezce knihtisku. Johann Gutenberg zemřel 3. února 1468. Jeho vynález umožnil (například) šíření myšlenek humanizmu a otevřel cestu stále svobodnějšímu předávání informací. Ovšem, kam se hrabe knihtisk na internetové plky. A kam Gutenberg na Zuckerberga že ano... 

....

...

 

Autor: Marek Trizuljak | pátek 22.2.2019 12:02 | karma článku: 22,06 | přečteno: 654x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

''Člověče, rozpomeň se, kým jsi... Ať promluví tvé srdce...''

''Člověče, probuď se, rozpomeň se kým jsi, vrať se ke své lidskosti. Ať promluví tvé srdce, staň se znovu člověkem. K tomu ses narodil, to je důvod tvé existence." (Josph Levi, emeritní vrchní rabín Florencie, v prosinci 2023)

5.1.2024 v 18:33 | Karma: 18,53 | Přečteno: 205x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

No sláva, tradiční hodnoty zůstávají zachované

Na Nový rok vše při starém. Vždyť je to pěkné, žádoucí a chvályhodné, že se tradiční hodnoty tak ctí a zachovávají. Některé se dokonce dál rozrůstají a posilují. Ideální stav.

3.1.2024 v 11:40 | Karma: 16,81 | Přečteno: 378x | Společnost

Marek Trizuljak

Vánoce zde jsou a zůstává jejich poselství

Žel, i války a násilí zde jsou; jen tak hned nevymizí. Každá doba měla mraky svých trápení. A přesto se nemůžeme vzdát. Zlo nemá poslední slovo, nemůže nás umlčet, nevezme nám naději. Nelze se zastavit, odložit život ''na jindy''.

31.12.2023 v 21:12 | Karma: 15,49 | Přečteno: 214x | Diskuse| Kultura

Marek Trizuljak

Vzpomínka na velkého českého umělce Jiřího Trnku

S úctou a obdivem zveřejňuji krásnou vzpomínku na velkého českého umělce Jiřího Trnku, na žádost jeho dcery Kláry. Činím tak rád, s vděčností. Jiří Trnka je pro mne a pro mnohé z mé generace nezapomenutelný. A možná i pro mladší.

25.12.2023 v 13:36 | Karma: 24,87 | Přečteno: 382x | Diskuse| Kultura

Marek Trizuljak

Obrazem

Slovy Tichá noc začíná jedna z vánočních písní. Nechce se mi mluvit, nemohu... Proto jen několik fotografických nahlédnutí

24.12.2023 v 8:55 | Karma: 21,37 | Přečteno: 232x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1009
  • Celková karma 23,53
  • Průměrná čtenost 1184x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy