Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Chtěl bych ještě vyzvednout pěkný citát textu písně Luboše Pospíšila "Pocity", který se v diskusi objevil:

"Bláznivej, bláznivej sen mě potkal

Kůň, co ržál v kouři u stohu, snad v ohni stál, náhle zemřel

Úsměvnej, úsměvnej život chtěl jsem,

ale dráp čísi, nevím čí, mi kůži zánovní ze zad sedřel

Úžasnej, úžasnej pocit měl jsem

nemocná moc už je bezmocná a jsou hvězdy a noc, dál spolu půjdem"

Děkuji vám všem za účast v diskusi.

přeji krásné a pokojné vánoční svátky.

0 0
možnosti

R^

Ano! Z hlediska Ježíše Krista jsou již Miloš Zeman a Anrej Babiš dávno mrtví. Jejich srdce je okoralé, vyprahlé, suché, naplněné touhou po moci, bohaství a slávě. Bez úcty k pravdě a úcty k prosté lidské lásce. Podívej se na bezduchou Ivanku. Nebo na Moniku. Kam se těm mocným ztrácí láska a úcta k pravdě a spravedlnosti?

:-)

1 0
možnosti
Foto

To je pravda, Bohumíre. V liturgii adventní doby zaznějí každý rok slova Jana Křtitele. On ve své době tvrdě kritizoval mocné. Kdyby žil dnes, taky by nešetřil ostrými kritickými slovy. Nemoudrost mocných a jejich prázdnota se dodnes opakuje.

Přeji Ti dobré a pokojné, radostné Vánoce.

0 0
možnosti
VB

Díky za článek, Havlovu Moc bezmocných dodnes obdivuje celý vyspělý svět. Nad zelinářem, který umístil mezi své zboží Proletáři, všech zemí, spojte se, přemýšlím, zda z jeho strany šlo o recesi, výsměch zvůli mocných, což tenkrát bylo nebezpečné, kdyby se ho ptali, proč to tam dal, musel by sehrát Švejka - jako že to myslel upřímně.

2 1
možnosti
Foto

Dobrý den, moc děkuji za zastavení. Nedávno jsem poslouchal rozhovor s jedním kubánským disidentem, který taky trčel dlouho v tamním "převýchovném táboře" (koncentráku). Mluvil o tom, jakou posilou je pro ně na Kubě Havlova Moc bezmocných.

2 0
možnosti

Je skvělé, že co si člověk myslí, to nelze ani omezit, ani ukrást. Dnes se může psát hory doly zelené o okupaci v r. 1968. Tady prostě celý národ VÍ, že to byla agrese. Stejně jako mocní mají moc nakupovat tanky a posílat je na lidi, tak jim nelze zabránit, aby opakovali lži - až do zablbnutí. Jejich. Opakovaná lež se totiž může stát pravdou, ovšem jen v hlavě lhářů. To bylo jasně vidět za nacistů.

2 1
možnosti
Foto

Máte pravdu, Dano. Nacizmus chvíli vypadal jako systém, který má obrovskou, neomezenou moc. Vím od svých rodičů a prarodičů, že nacisty a jejich mocí se na chvilku nechali omámit i někteří vzdělaní lidé. Protože moc má v sobě určitou fascinaci a podprahově máme někde ve vědomí ukryté chybné spojování pozemské moci s dávnými pohanskými představami o jakési "božské moci" (ve smyslu jako Fortuna a Victoria). Hitler svými odkazy na antický Řím, což okoukal od Mussoliniho a italských fašistů, zcela nepokrytě naznačoval, že jemu, jako Vůdci a německému národu s ním, přejí tahle prastará "božstva". Takže dokud německá vojska vítězně táhla Evropou, tak masy v Německu Hitlera zbožňovaly. Ale pýcha předchází pád. Bezmocnost mocných se velmi rychle projeví v pýše, což jim samotným podrazí nohy tak rychle, že se nestačí divit... Pád nacistického Německa a celá země v troskách na konci války je toho flagrantním důkazem.

Samozřejmě to ale není jenom o nacistech. Komunistický režim trval delší dobu, než nacistický (a bohužel v součtu, v absolutních číslech napáchal výrazně větší množství obětí na lidských životech, ale pak se zhroutil za pár dnů jako domeček z karet. Je to vážné varování pro agresivní mocné naší doby (domněle mocné)

...

Dík za zastavení, přeji Vám krásné, těsně předvánoční dny.

...

2 0
možnosti
Foto

Filipe, dobré ráno, dík za zastavení.

1 0
možnosti
Foto

Když si tak pročítám ta zvěrstva, co jste Marku udělal:)))...doporučuji jít na to veršem.

Je to radost veliká

mÍt na place Chmelíka:))

2 0
možnosti
Foto

"Tapetujícího mistra" jsem varoval. Nechápe, tak má cestu vydlážděnou. Ale jinam, do jiných diskusí. Zde není vítán.

2 0
možnosti
PC

Což o to, krásná slova to jsou, teď jen zbývá naplnit je konečně skutky.

1 2
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JP

Dobře napsáno. Skutečná moc vyrůstá jen z vnitřní svobody, z toho, abych nebyl otrokem vlastních slabostí, abych je dokázal pojmenovat a poté pozvolna měnit v opak. Trošku problém je, že i ti tzv. bezmocní mocní (což je ve spirituálním smyslu přesné) mohou napáchat mnoho škody na zdraví národa. Pokud však dojde k určité širší reflexi, pak to stojí za to přetrpět. A pokud ne, pak se věci budou opakovat.

3 0
možnosti
PC

R^Naprostý souhlas, pane Provazníku. Ta vnitřní svoboda - to je základ. A nepomůže nám žádný "spasitel", když ji budeme sami postrádat. Oni totiž ani ti tzv. spasitelé, jak je někteří vidí, nejsou vnitřně svobodní.

Vnitřně svobodný byl např. M. Gándhí, R. Maharši, Mistr Eckhart. Někteří dosáhli jisté vnitřní svobody až v pozdější dospělosti - A. Kierkegaard, L.N. Tolstoj, A. Huxly, M. Twain a.j.. Hlubokosklon před každým takovým a nemusí to být zrovna známý člověk. ;-)

1 0
možnosti
Foto

Skvěle Marku. Ona moc bezmocných a bezmoc mocných je historicky daná. Jen ti nynější mocní si myslí, že to bude jinak. Měli by číst více historii.

Karma.

4 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

  • Počet článků 1011
  • Celková karma 24,22
  • Průměrná čtenost 1182x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy