Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

Marku, my se přesvědčovat navzájem nemusíme, ale za článek R^.

Ke Tvému článku jsem se dostal až dnes ráno.

1 0
možnosti
Foto

Oldo, moc děkuji. Tvá návštěva mě opravdu potěšila

0 0
možnosti

Marku svět se globalizuje ať chceme nebo nechceme. Lidé přibývají geometrickou řadou a tahle planeta má své kapacity omezené. Nadnárodní společnosti už si dávno nehrají na "státní" - ti už své aktivity dávno plánují kontinentálně. Začne boj a velká tahanice o zdroje. Evropa je stará - nemyslím to jako hendikep. Má historii a bohaté zkušenosti se soužitím různých náboženství i jejich reforem. Ostatním kontinentům bohatí Evropané v minulosti často ubližovali. Ta pachuť zůstává po generace. EU vznikla myslím hlavně z obchodního hlediska - přetvářením různých těch EHS apod., aby byla schopná obhájit své výsadní postavení ve světovém obchodě. K tomu se hodí všechno, když to nejde, jak si mocní světa představují. Náboženství, rasismus, xenofobie, falešné vlastenectví a nacionalismus atd. Všichni to používají kdykoliv, když chtějí uhájit své zájmy. Své přežití. Je to kvas na přeplněné zeměkouli a nebude to lepší. Reforma EU je věc přežití Evropanů, bude záležet jen na tom, do jaké míry si to Brusel uvědomí a opravdu začne něco napravovat. Bohužel, nedělám si velké iluze a ráda - RÁDA - bych se mýlila. Pak asi nastane evoluční řešení - Bůh nám pomoz jako druhu živočichů. Doufám, že existuje, ale nevím, jestli si jeho pomoc zasloužíme. Už jsme na zeměkouli napáchali moc zlého. My Evropané jsme často byli v čele. Nechci tu mluvit o víře (jakéhokoliv náboženství), ta pomáhá vyvoleným, kteří ji uvnitř mysli opravdu mají. Snažím se věřit v člověka co to jde. A moc mi to poslední dobou nejde. Promiň ten pesimismus. Zdravím. V

1 0
možnosti
Foto

Dano, vnímám Vaše slova silně a mnohému z toho rozumím, je na tom velký kus pravdy. Zároveň jsem přesvědčený, že evropské národy mají ve svém svazku, tak jak se vyvíjel po skončení hrůz druhé světové války, stále velkou šanci. Tím spíše, že svět se mění, jak to zmiňujete. Ve svém vzniku (a původu) si dalo společenství evropských národů do vínku obnovené ideály lidskosti, víry a solidárnosti jedněch s druhými. Je to jen třeba znovu vyzvednout a stále znovu připomínat. Víte, čím se inspiroval autor znaku s kruhem hvězd na modrém pozadí?

Děkuji Vám za zastavení a přeji vše dobré V

1 0
možnosti
JZ

Já bych bránil to 3-10, a především lidi jako já, kteří to 3-10 dodržují tak nějak automaticky, aniž by je k tomu vedla potřeba něco dokazovat sobě nebo svému okolí. Ale rozhodně to 3-10 nepotřebuji bránit především sám před sebou, tím jsem si naprosto jist.

0 0
možnosti
Foto

První přikázání zakazuje svobodu náboženského vyznání. Takže toto desatero je neslučitelné s evropskými hodnotami.

6 4
možnosti
JD

Není to tak úplně pravda, jen se tím vyžaduje monoteistický model.

0 0
možnosti
Foto

Nejde o žádné "křesťanské hodnoty", nýbrž holé zachování statu quo.

Odvolávání se na "křesťanské hodnoty" je jen klišé, v zásadě namířené do vlastních řad. Kdo není masochista, to dobře chápe.

2 1
možnosti
MP

Možná jsem úplně mimo, ale většina lidí co znám si pod pojmem "křesťanské hodnoty" nepředstavuje ani tak školometský výklad desatera, jako spíš obecné principy, na kterých Evropa dokázala v minulosti vybudovat prosperující společnost - například získávat peníze prací a nikoliv pobíráním dávek, zplodit tolik dětí, kolik jsem schopen uživit, dobře je vychovávat a posílat do školy, neobtěžovat své spoluobčany kriminálním či jinak nevhodným chováním a tak podobně.

6 2
možnosti
VV

Tak tu minulost znam ponekud jinak.

Jednak zadne davky v minulosti nebyly a lide plodili tolik deti, aby je jejich deti dokazaly ve stari uzivit.

Protoze pensijni pojisteni zavedl az v roce 1889 zly Nemec Bismarck.

Takze ten vas vyklad je ponekud zvlastni.

4 0
možnosti
PK

Na západ od nás se mladí lidé již neorientují tolik na křesťanské a materialistické hodnoty (bezpečí, živobytí), ale spíše na hodnoty postmaterialistické, spojené s veřejnou angažovaností, sebenaplněním („express yourself“ se stává heslem mladé generace). Inglehart spojoval tuto proměnu, tuto „tichou revoluci“ s tím, že stále více lidí vyrůstá v situaci ekonomického bezpečí a díky tomu si s sebou do dospělosti nese přesvědčení, že důležité jsou jiné věci.....

1 0
možnosti
ZD

"Evropan dneška je vykořeněný a osamocený, proto je také náchylný nechat se manipulovat

..."Jestli ta vykořeněnost není pravou snahou různých skupin jak si upevnit vládu nad masou mravenců určených k práci a ne k přemýšlení...

3 0
možnosti
VV

Tak o tom snad byl vcera ten druhy dil Dukly 61.

2 0
možnosti
JZ

To je jen taková hloupá fráze. Oni si lidi pod křesťanskou hodnotou představí jednu manželku a že není normální vraždit, ale tím to tak zhruba končí.

Zbytkem desatera se neřídí prakticky nikdo, i ta manželka to s nimi má kolikrát těžké, a kdyby se měli třeba obětovat, rozdělit se s cizincem o majetek, milovat svého nepřítele, odpouštět svým vrahům a podobné skutečné křesťanské zásady, to už ne. To už je pomatený, škodlivý aktivismus, fuj.

5 0
možnosti
OU
Foto

Líbí se mi přirovnání k základním fyzikálním zákonům. Když například člověk jede autem jak urvaný z řetězu, znamená to, že zcela iracionálně ignoruje fyzikální zákony a v zatáčce vylítne z cesty. Ke škodě sobě i jiným účastníkům provozu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1035
  • Celková karma 21,10
  • Průměrná čtenost 1178x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy