Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že chvíle, jako byl rok 1968, jsou takový prubířský kámen charakterů. Je opravdu úcty hodné, projevit svůj názor v dobách, kdy hrozily - a také byly ukládány - ony "drakonické tresty". Ale víc si cením lidí, kteří bez řečí a zcela nenápadně pomáhali těm potrestaným, jejich rodinám, rodinám a vzdělancům, které skončili na ulici třeba jen proto, že byli v KAN 231, atd. atd. Ti možná už dnes nežijí, určitě nevystupují plamenně v médiích a nikdy nevykládali, jak to bylo tehdy těžké. Prostě jen pomáhají. A těch je hodně. Naštěstí. Dnes o té době nejzapáleněji mluví ti, kteří se narodili dlouho poté. Jinak děkuji za vzpomínku na hrdiny. Je skvělé, že je země mají, ale je smutné, že je potřebují. Zdravím. V

1 0
možnosti
Foto

Také jme měli a máme spoustu nenápadných hrdinů. Mezi těmi viditelnými bych zmínil kardinála Tomáška, který byl předtím dlouho "neviditelný", protože byl držen v internaci. Anebo filozofa Jana Patočku, který v byl v konečném důsledku utýrán dlouhým nepřetržitým výslechem. Vyšetřovatelé dobře věděli o jeho onemocnění a přesto jej neušetřili, takže to bylo něco jako "nepřímá vražda". Je pravda, že Jan Patočka zemřel až poté doma. Farář Josef Toufar byl dlouho "neviditelným hrdinou", protože jeho umlácení u výslechu se režimu podařilo na dost dlouho ututlat a jeho příběh byl zveřejněn až v roce 1968. Spousta "neviditelných hrdinů" o nichž veřejnost prakticky neměla žádnou zprávu, byla mezi kněžími a řeholníky pozavíranými do vězení na nelidsky dlouhou dobu... Teď jsem zmínil jenom namátkou některé hrdiny.

Moc zdravím, Dano, přeji hezkou neděli.

0 0
možnosti
Foto

Ještě něco o opakovaných pokusech o lhaní ohledně agrese ze srpna 1968. Mnohem lepší by bylo jednoduše uznat, že agrese skutečně agresí byla a navázat tak na někdejší prohlášení Gorbačova a Jelicna.

https://zpravy.idnes.cz/kritizovany-dokument-zapada-do-linie-boje-se-zapadem-tvrdi-rusky-server-1o6-/zahranicni.aspx?c=A150602_113802_zahranicni_ert

0 0
možnosti
Foto

Marku, opravdu si myslím, že slovo agrese bývá často politicky zneužíváno.

Byl třeba invaze USA do Iráku agresí? Někdo řekne, že ano a jiný, že ne.

0 0
možnosti
Foto

Karma, ale je hrůza, jak ta probolševická svoloč nemá ani kouska studu.:-P

4 0
možnosti
Foto

Vyskytli se v našem státě jedinci, s jejíž názory jste se asi nesrovnal. Nejde tu sice o stanovisko k 21. srpnu 1968, ale přesto:

Také Maďarská kontrarevoluce vyvolala u některých našich občanů naději na vrácení pro ně starých časů, ale sklaplo jim, kontrarevoluce byla likvidována a tím také zanikly všem těm lidem, kteří chtěli bezpracně lehko živi býti, všechny naděje. (http://www.suchelazce.cz/stranky/kron_1945_017 ) ̈

Kohopak asi podporoval kronikář v r. 1968: Bilaka, nebo Dubčeka?

0 0
možnosti
LB

A vy víte, koho kronikář podporoval? :-)

Asi netušíte, jak se kroniky psaly. Pokud text nebyl ideologicky v pořádku (poplatný normalizátorům), musel pryč a zápisy se psaly retroaktivně. Mimořádná pozornost byla věnována právě roku 1968.

Myslím, že byste těžko našel kroniku, v níž by někdo horoval pro obrodný proces a Dubčeka.

0 0
možnosti
Foto

Každé státní zřízení z principu sebezáchovy musí tlumit a potlačovat projevy, které ho ohrožují. Jakmile poleví, dochází krátce na to, k rozložení systému. U nás to zkusil Dubček. Povolil obruče a v tu ránu se určité skupiny podporované médii začaly chovat jak rozumu zbavení, ačkoliv realita tehdy nabádala k opatrnosti a zdrženlivosti. V SSSR Gorbačov povolil opratě a nerozborný svaz se rozpadl. Dnes se podobně tvrdé postupuje proti náznakům rasismu, i když jsou často jen reakcí na rasistické a nezvládatelné chování těch druhých. Státy totiž ví, že měkký přístup by mohl způsobit nedozírné následky a to si tehdy uvědomovali i v Kremlu.

0 4
možnosti
Foto

Zločinné zřízení se drží u moci zuby-nehty zločinnými prostředky. Zločinný komunistický režim se v Československu držel u moci všemi možnými podrazy včetně vlastizrady.

Právní stát svůj "princip sebezáchovy" naplňuje dodržováním zákona.

3 0
možnosti
Foto

Krásný rozhovor s Natalií Gorbaněvskou pro ČT24 jsem tehdy zhlédl. Pamatuji si a rád bych doporučil...

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10441294653-hyde-park-civilizace/213411058091102/

1 0
možnosti
LB

Na http://www.echo24.cz jsou unikátní, dosud nepublikované fotky ze srpna ́68.

1 0
možnosti
Foto

R^Marku, karma, je třeba o tom psát.

2 0
možnosti
Foto

Díky Honzo, ano jsem přesvědčen, že o tom je třeba psát a opakovaně připomínat.

Je zajímavé, že Natalia Gorbaněvská mluvila v souvislosti s motivacemi, proč šla na Rudé náměstí protestovat, zejména o svědomí...

0 0
možnosti
Foto

Pokud ti lidé přežili, a to ještě dokonce v dobré kondici, pak ta perzekuce, jistě nebyla tak silná, jak by bývala mohla být. Odmyslíme-li si nafouknuté příběhy a nabubřelé ego některých novinářů, mohlo jít snad jen o běžný postup, známý i z mnoha jiných států.

2 1
možnosti