Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Má poklona, pane Trizuljaku! S karmou. Od Karla Čapka se učím dodnes. R^

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, pane Skramlíku, myslím, že máte pravdu. U Karla Čapka se najde tolik skvělých věcí.... Stále objevuji něco nového a vždy žasnu, jak je to nadčasové.

0 0
možnosti
KT

Jen připomínám, že otec prof. Halíka byl "správcem" díla Karla Čapka a ne že by prof. Halíka na Protiroudu neměli rádi zrovna tak jako Vlajkaři Karla Čapka.

1 0
možnosti
Foto

Oni je přímo milují. Až k sežrání! ;-D

2 0
možnosti
LV

Diskuse co tu probiha o Capkovi se nezucastnim, dovolil bych si tentokrat ignorovat nazory ostatnich ci polemizovat s nimi, pro mne je dulezite co znamenal a znamena pro mne, verim, ze jsem cetl vsechno a smeknout pred nim nestaci. I blog kdyz jsem si vybiral jsem vzal v Lidovkach, prave kvuli nemu, asi hloupe, vim, jenze ma ucta a respect k nemu me rikala budes aspon trosku k nemu bliz. Takze diskuse zadna, jen k panu Trizuljakovi, jako vzdy perfektni. A I kdyz jsem to kdysi davno cetl, v dobach kdy jsem byl jeste stary /ted jsem prestarly/, udelalo me radost precist si to znovu. Diky.

1 0
možnosti
Foto

Pane Vorle, velice si vážím Vašeho zastavení a komentáře. Děkuji, přeji Vám vše dobré v Novém roce a pevné zdraví

0 0
možnosti
JP

J41o52s87e46f 69P23o86t18r

9. 1. 2020 21:28

Na druhé straně je známo, že ČSR nebyl ideální stát. Že klika TGM, jejíž aktivní součástí byl i Karel Čapek, svým jednáním vůči německé menšině dalekosáhle pomohla změnit postoj německé veřejnosti k zcestným myšlenkám A .Hitlera a tím tato klika je nepřímo zodpovědná za rozpoutání II.WW.

V době stého výročí jste mohly vidět články "Republika založená na lži" a podobné

V časopise Respekt z 12.1.2020 Erik Tabery v oslavném článku "Poselství Karla Čapka" cituje také jeho kritika, spisovatele a básníka (který prožil dlouhá léta v komunistických kriminálech) Václava Renče :" Čest a povinnost k pravdě nás nutí k tomu, abychom řekli, že ve spisovateli Karlu Čapkovi odešel nepřítel číslo tři českého národa..."

Excelentní spisovatel byl jistě, ovšem z hlediska historie propadl.

0 3
možnosti
JK

Jistě, názor, názor osobní je naprosto směrodatný... Pan Václav Renč na něj nárok samozřejmě má. Jeho naprosto spiritualistické zaměření je ovšem bezesporné, ba závazné? Asi nemáte dojem, že hodnocení K. Čapka je i dnes poněkud a všeobecně jiné? Také A. Zápotocký se vyjádřil ke K Čapkovi. Spisovatel, vězeň, prezident.

2 0
možnosti
Foto

Díky za vzpomínku. Ty básně jsem neznal. :-)

Protože jsem v mládí často pobýval u prarodičů, 4km od Malých Svatoňovic, je to pro mne autor z nejmilejších.

2 0
možnosti
Foto

R^R^R^

Měl jsem původně v článku kapitolu, jak jsem Čapka vytahoval už jako kluk z rodičovské knihovny. Povídky, skvělé cestopisy, Válku s mloky, Továrnu na Absolutno, Krakatit... Většinou ve starých prvorepublikových vydáních. Nevím, zda se nepletu, už je to dávno, ale Dášeňka, taky předválečná anebo pro změnu Pejsek a kočička od Josefa Čapka, byly tuším od dědy. Karel Čapek patří k mým dávným láskám. Nejsem úplně nekritický ke všemu co napsal, ale mám ho stále rád. Postupem času víc a víc. A přesto se nepovažuju za znalce, fakt jím nejsem. Těším se, že existuje na internetu profil o Čapkovi, kde jsou průběžně zveřejňovány jeho novinové články. Stále tam objevuji pro mne neznámé věci!

http://karelcapek.blogspot.com/

1 0
možnosti
MP

R^Krásně jste to napsal a vybral. Když jste zmínil i jeho (mladistvou poezii), připomněl bych jeho skvělé překlady poezie francouzské. Svou poezii už později nepsal, protože se, prý (jak dosvědčuje Nezval) ostýchal psát o lásce v ich formě :-). Karel Čapek byl vzácný člověk, kterého je třeba připomínat.

3 0
možnosti
Foto

Naprosto souhlasím, pane Pavlíčku. A děkuji! :-)

1 0
možnosti
JM

Čest památce Karla Čapka. Nejen že byl jeden z nejlepších spisovatelů, byl také osobností, které nám dnes tak chybí.

6 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, takové osobnosti jako Čapek anebo Masaryk se zdají být v nedohlednu.

Srovnávat nelze, jsou to jenom nedokonalé analogie, ale připomněla se mi doba tápání po renesanci. Manýra namísto silného tvůrčího plánu. Velké osobnosti umění, kultury a myšlení jakoby se na chvíli vytratily. Anebo byly současníky nedoceněny a objeveny byly až mnohem později. Pevný rámec hodnot a mravních zásad byl na čas zastíněn... Nastala dramatická globalizace po objevení Nového světa a nutnost nějak se s ní vyrovnat... Z jihovýchodu, přes Balkán táhli na Evropu Turci. Přítomná byla řevnivost a dělení na vzájemně nesnášenlivé tábory, vášnivý jazyk, který spíše rozděloval, než spojoval, a sektářské (konfesní) válčení... Něčím se to hodně podobá dnešní době.

A tedy soudím, že nenastává žádná apokalyptická zkáza evropské civilizace. Naopak může přijít nová velká doba, jednotící a silná, v něčem podobná baroku. Určitě se vynoří i nové, výrazné pozitivní osobnosti.

3 0
možnosti