Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FT

F86i15l15i12p 42T47y73k56a37l

12. 5. 2018 19:52

Netanyahu si s tou myšlenkou na válku nepohrává, on ji asi už plánuje. Jiné atributy než ty uvedené bych mu nepřipisoval. Doufám, že se USA podaří mu ten plán napadnout Irán rozmluví.

0 0
možnosti

Snít o válce je opravdu šílené.

Ovšem uvažovat o válce jako jedné z reálných možností? Na tom není nic divného.

0 0
možnosti
FT

F77i91l89i49p 14T10y89k37a90l

12. 5. 2018 19:58

Od kdy je válka, ať už regionální či mezi kontinenty reálná možnost? Umíte si alespoň v náznacích představit, jak to tu bude vypadat?

0 0
možnosti

Jak říkají orientálci, "starý muž na hranicích ztratil koně".

Například Češi, kteří po začátku okupace uprchli na západ a nemohli se dočkat, kdy už válka konečně vypukne, medle nebyli žádní "nezodpovědní hazardéři, psychopati a bezohlední cynici".

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý postřeh, děkuji. Nejsem si jistý, zda jste přečetl celý článek, který je věnován riziku úvah (či snů) o rozpoutání jakéhosi nového globálního konfliktu. To riziko je vážné a nesmí se bagatelizovat.

V určitém smyslu s Vámi souhlasím a žádném případě bych si nedovolil nazvat Čechy, kteří po okupaci uprchli na Západ a později statečně bojovali proti nacistům, ani jedním z těch přívlastků. Je tu fakt, že válečná agrese proti naší zemi už nastala, přestože to formálně ještě nebyla "světová válka". Tím, kdo válku chtěl a plánoval ("prahl po ní" atd.), bylo Německo. Psychopati a nezodpovědní hazardéři byli v tomto konkrétním případě nacisté. Nebylo to Československo a jeho loajální občané. Lidé z našeho západního odboje si zaslouží maximální úctu. Válka jim byla vnucena a je jen dobře, že se "nemohli dočkat příležitosti", aby mohli bojovat za osvobození své země hned jak se jim k tomu naskytne možnost.

1 0
možnosti
JB

J35i42ř27í 92B19o69č82e79k

10. 5. 2018 17:56

ke druhé světové válce by možná nedošlo, kdyby se Hitler zarazil čas. ať už v Porýní, Rakousku nebo Československu. vražděni v Jugoslávii se také dalo předejít. a jak jinak než válkou. v tomto ohledu jsem tedy cynik a fanatik

1 0
možnosti
JL

Co by kdyby, osobne se domivam, ze by ke 2. sv vlace urcite nedoslo "kdyby" si Americane vedeli rady jak ukoncit, napravit to z ceho se vyvinula velka hospodarska krize. Mohu to i dokazat.

Ve volbach v Nemecku v roce 1929, tedy jeste pred "cernym patkem" na New Yorkske burze ziskala Hitlerova NSDAP necelych 10% hlasu. Lide pracovali, meli penize a jine zajmy, nemeli ani cas naslouchat Hitlerovu zvaneni. Pri dalsich volbach, v roce 1933 uz byla velka hospodarska krize v plnem proudu a v Nemecku bylo 11 milionu nezamestnanych, navic Francie odmitla snizit reparacni splatky za utrpene skody. Lide uz meli plno casu naslouchat Hitlerovu zvaneni, tentokrat uz ziskal 38% hlasu. Tehdy panovala bida primo zoufala, to byla doba primo idealni pro politicke sarlatany jako Hitler. Tomu navic pomohlo, ze dokazal dat prumysl znovu do chodu a tim nezamestnanost zlikvidovat. Tim si ziskal ty kteri ho predtim nevolili, Casty zpatky uz nebylo, Bohuzel.

1 0
možnosti
JL

Tak pokud je historka s dědečkem autentická, je to zajímavé i pro historiky. Válka je válka, mám to načteno, žádnou jsem neviděl. Vtip světových válek byl v tom, že to někdo spustí, a pak už to nikdo nemůže zastavit. Prostě se to rozjede a bojuje se až do konce. Za 2.světové hezky předvedeno: 2 atomové tečky v Japonsku a Němci to zabalil, až když tři mocnosti zabraly celé Německo a Berlín dobyli Rusové. Stejné by to bylo v další světovce, jen při použití atomových zbraní, by byl masakr a dopady ozáření daleko horší, trvající desítky let, možná stovky. On o to nikdo moc nestojí, proto velké války nejsou, vždycky se to řeší regionálně. Viz Sýrie: Rusové a Američani jsou velmi opatrní, aby se do sebe nepustili.

3 0
možnosti
Foto

Možná právě kvůli tomu "vtipu" světových válek, který zmiňujete, že je kdosi spustí a pak už je nikdo nedokáže zastavit, je občas potřebné upozornit na riziko. Žel, většina rizikových mechanizmů se rozbíhá mnohem dříve, než vypukne otevřený konflikt. Varovat a brzdit je třeba už tehdy, když se objevují první náznaky. Ještě na jaře v roce 1914 to vypadalo, že vůle vládců zemí, které byly později hlavními aktéry první světové války, mimochodem vládců vzájemně provázaných příbuzenskými pouty, jakoby se klonila spíše k míru. Stále byla naděje, že válka nevypukne. Ale obrovské mašinerie v zákulisí už pracovaly na plné obrátky a pravděpodobně už nebyly zastavitelné...

1 0
možnosti
Foto

R^ Ano. Je třeba myslet. A být i ostražitý a včas rozpoznat ,,norimberské trychtýře" ve všech podobách. A jinak stejně asi stále platí i ono Si vis pacem, para bellum.

0 0
možnosti
Foto

Quidquid latine dictum sit, altum videtur

Vámi zmíněná zásada "si vis pacem para bellum" je zde citována velmi příhodně. Domnívám se, že ji ve třicátých letech bohužel zanedbaly západní státy. A pak byly zaskočeny hitlerovským Německem, které zbrojilo a připravovalo se na válku ať tajně nebo později už úplně otevřeně. Politika appeasementu jednoznačně selhala.

Totéž se týká dnes řady evropských států, které jaksi podlehly iluzi, že nikde nic nehrozí a proto jakoby "nemusely" každý za sebe udržovat dostatečně silnou armádu pro případ obrany. Děkuji za příspěvek do diskuse

1 0
možnosti
  • Počet článků 1035
  • Celková karma 21,10
  • Průměrná čtenost 1178x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy