Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DL

d. Lilly

29. 7. 2011 23:45
Nobelova cena míru

Jukněte se na tohle:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Yunus

Můj manžel byl v Hustonu na jeho přednášce.

Nemyslím si, že by tenhle projekt byl tak zlý. Lepší něco než nic!

0 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

30. 7. 2011 13:11
Děkuji!!!

Děkuji za velice přínosnou informaci. 

Mnohé z toho zní velice dobře a sympaticky. Vzpomněl jsem si na vznik lidových venkovských záložen v 19. století v Itálii. Vznikly z iniciativy katolické církve (často byly zpočátku zakládány na farách, atd.) a velice pomohly hospodaření drobných zemědělců a řemeslníků. Uvádí se, že to byl jeden z důležitých základů pozdějšího ekonomického rozmachu. Nástupnická soustava menších regionálních bank dodnes existuje a odvozuje svoji historii od toho projektu z 19, století. Jmenuje se Credito Cooperativo.

Vámi uvedený odkaz zpřesňuje a někdy i opravuje údaje, které mi dal zmíněný německý kolega. Jeho doprovodný komentář k těmto věcem jsem do určité míry popsal. Podle jeho informací se projekt banky Grameen prezentuje úplně jinak v Evropě a úplně jinak vypadá v praxi na místě. Odhadoval bych, že pravda bude někde uprostřed. Jsem přesvědčen, že zmíněný kolega si nevymýšlí a že na banku bude navázaná nějaká ta firma, jak to popisoval.

0 0
možnosti
B

BoaBo

28. 7. 2011 20:38
Proč jsi změnil

původní tilulek "Zrůdný norský spratek se ohání tím, že chtěl něco udělat pro svět", Marku?

 

Byl pravdivý a výstižný.

0 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

28. 7. 2011 21:09
Re: Proč jsi změnil

Ani nevím, mýlit se je lidské... Měl jsem zato, že jsem původní titulek přepískl... A tak jsem první omyl nahradil druhým. Změněný titulek není tak břitký, ale zase se mi zdá, že trochu víc navazuje na obsah článku. Třeba jsem změnou titulku porušil kodex blogera a admini mne vyloučí :-) A budu mít víc klidu na vlastní práci....

Jenomže se znám, je hodně věcí, které je třeba komentovat a přemýšlet nad nimi...

Nedá mi, abych neokomentoval některé reakce trochu souhrnně. Jedním z typických příznaků hluboké krize západní společnosti je, že otázky po pozitivní odpovědi na zlo a utrpení ve světě jsou označovány za naivitu.

Za druhé, docela mne mrazí z některých náznaků jakési sympatie vůči "breivikovskému" řešení. Možná svým demonstrativním masakrem přeci jenom něčeho dosáhl. Vzpomněl jsem si na vyprávění pamětníků z generace mých starých rodičům. Ve třicátých létech, ještě dost dlouho před začátkem války Hitlerovo krvelačné hulvátství mnoha lidem imponovalo. Zdaleka nejenom v Německu

0 0
možnosti
B

BoaBo

28. 7. 2011 17:02
Demokracie

je nemocná.

0 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

28. 7. 2011 19:12
Re: Demokracie

Uvažuji často o současném stádiu vývoje demokracie. Myslím, že tu máme mnoho známek přechodu k postdemokracii. (Berlusconi by mohl být docela typickým příkladem, ale není zdaleka jediný ) Kuriozní je Řecko, kde bylo už možná před pár léty pozdě na drastické  škrty. Ale jakmile vláda jenom naznačí, že začne, lidé vycházejí do ulic. Je to neřešitelná past. Na jedné straně zkorumpovaní politici a na druhé straně "lid", který si vynucuje výhody i za cenu pádu do strže. Je to trochu zjednodušený obraz, ale v podstatě je to tak.

Hlubším aspektem postdemokracie je vláda skrytých oligarchických seskupení, která mají v hrsti politiky, média a podstatné finanční toky. Hybnou sílou  voleb je marketing, už dávno nejde o soutěž idejí. Důvěra voličů je z velké části rovněž marketingovým produktem. Spřežení firma-banka-humanitární nadace, jak je popsal německý kolega, je potom naprosto logickým a typickým symptomem.

0 0
možnosti
MB

z-VV-na-bliti

28. 7. 2011 15:16
What??

Humanitární katastrofa v Somálsku a přilehlých zemích Afrického rohu. Haiti, Bangladéš... >> co by s tim tak Brevik mohl udelat, proboha??

-

...vlekoucí se válka v Libyi >> myslis humanitarni bombardovani? Zajistovani bezletovy zony, ktery se rychle zmenilo v ozbrojenou intervenci do vnitrni politiky suverenniho statu?

-

...střelba do lidí v Sýrii >> ze by treba vyrazil strilet ty spatny (kteri to jsou?), kdyz i cela (impotentni) OSN se vzmuze jen na proklamace?

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe Ltd.

28. 7. 2011 13:45
Milý Trizuljaku, p.Breivik chtěl prosadit pravicové hodnoty

, které i Vy vyznáváte, soukromou iniciativou a nikoli jen pasivní, voličskou podporou státního terorismu v Libyi a Afghánistánu. Kvůli tomu jej ještě nemusíte nazývat spratkem, je to prostě Mladý konzervativec R^

0 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

28. 7. 2011 13:55
Re: Milý Trizuljaku, p.Breivik chtěl prosadit pravicové hodnoty

Jistě, příkladný "mladý konzervativec" s hezkou tvářičkou, jak na billboard... :-)

Myslím si že to není ani "křesťanský fundamentalista, ani ostřeji laděný "konzervativec". Propagace "konečného řešení" násilím vypadá na docela typicky nacistickou orientaci. Nacizmus není ani křesťanský, ani konzervativní. Ale nechci spěchat s nálepkami. Je také docela dobře možné, že Breivik bude hodně dlouho zavřen v nějaké psychiatrické léčebně se silnou ostrahou, cojávím.

Přesto všechno, Breivikovo počínání bylo naprosto zrůdné, to není nějaká věc takového či onakého názoru. A že je to zpovykaný spratek si opravdu myslím. Možná jsem to neměl napsat do titulku, toť vše

0 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

28. 7. 2011 13:43
Děkuji za pestrou paletu zatímních reakcí

Přečtu si je, popřemýšlím, některé se mi zdají být k věci, jiné jsou úsměvné. (Což je pro blogové diskuse typické). Na vtipné poznámky o "naivní dobrotivosti" jsem zvyklý a srdečně za ně děkuji. Nemíním oplácet stejnou mincí

Svým blogem jsem chtěl naznačit tři navzájem související témata:

1/ Je lépe zkusit dělat pozitivní věci a nějak se zapojit třeba do humanitárních akcí, než se zabývat zrůdnými vizemi o změně světa vražděním.

2/ Postřehy kolegy o situaci v Bangladéši ukazují na určité symptomy globální společnosti, na její vážné paradoxy.  Humanitární pomoc bývá často zavlečena do spárů ziskuchtivých struktur a do politických hrátek. Přesto je potřebná, mnohdy naprosto nutná. Základní otázkou je její dobrá a smysluplná organizace.

3/ Náš svět má své nedostatky. Přemýšlení o možných změnách k lepšímu patří k normálním, přirozeným věcem, (není na tom co shazovat a zesměšňovat). Přeji všem diskutujícím pěkné letní dny, na některé příspěvky zkusím postupně reagovat.

0 0
možnosti
W

Wolf778

28. 7. 2011 12:51
V první třídě jsme

na zvěstování takových "novinek" měli hlášku: Blik, cvak, příjem! Váš německý kolega to podal ještě mírně. Jiní v nadsázce volají po sestřelování letadel s humanitární pomocí, viz http://www.reflex.cz/clanek/stary-reflex-tema-reflexu/20972/humanita-nebo-humanitarita.html.

0 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

28. 7. 2011 19:24
Re: V první třídě jsme

Můj kolega nevolá po sestřelování letadel s humanitární pomocí, on je jedním z těch, kdo se pro ni nasazují a opravdu se namáhají, aby skutečně došla k potřebným.

0 0
možnosti
G

Gašpo

28. 7. 2011 12:14
Pán Trizuliak, asi na Vás dýchla

eufória nadšenia za lepší svet. Je to určite pekné, človek sa priam nadnáša a skoro má pocit, že vstupenka do neba je na dosah.

Lenže je lepšie stáť nohami na zemi. Najmúdrejšia je vždy príroda. Všetky tie humanitárne aktivity sú niečo ako "Poručíme větru, dešti". Možete to robiť s tým najlepším úmyslom, výsledok bude pravdepodobne presne opačný než ste zamýšľal.

Naša civilizácia, presnejšie korporácie a globalizácia napáchali v týchto končinách strašne veľa svinstva. Skoro by sa dalo povedať, že tá humanitárna vlna je pomsta za to. Humanitárny nadšenci tam pomáhajú udržať pri živote ľudí, ktorí sa potom hrnú sem. Síce pomsta obyčajnému európanovi, ktorý za nič nemože, ale budiž ak to chceme generalizovať.

Lenže je to zložitejšie. Pretože tá humanita pácha zlo aj tam. Navyšovanie počtu populácie v krajinách, ktoré to nemajú šancu technologicky zvládať, prináša len násilie a utrpenie. Dovážať tam technológie a učiť ľudí je síce krásna myšlienka, lenže zase by som mohol pokračovať...

0 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

28. 7. 2011 19:34
Re: Pán Trizuliak, asi na Vás dýchla

Pán Gašpo, obdivujem Vaše jasnovidecké schopnosti - ako presne viete, čo na mňa dýchlo :-)

Neviem o akej vstupenke do neba hovoríte. Hľadanie odpovedí na zlo vo svete je nevďačná drina. Kto by sa chcel naparovať svojimi domnelými "dobrými skutkami" a nárokovať si vstupenku do neba, je hlupák, ktorý nič nepochopil.

Ale najväčšia hlúposť je nič nerobiť a strkať hlavu do piesku. Keď Vám blesk zapáli dom, budete veľmi rád, ak Vám niekto príde na pomoc. A keď rozvodnená rieka spláchne napríklad Hanušovice, alebo Chrastavu, tak je treba zorganizovať pomoc. Reči o prírode, ktorá si to vyrieši sama, sú úplne nanič.

0 0
možnosti
PK

pavel kula

28. 7. 2011 11:47
Nepomáhám, jsem špatný.

Pomáhám, jsem špatný. ??????

0 0
možnosti
MT

Marek Trizuljak

28. 7. 2011 18:55
Re: Nepomáhám, jsem špatný.

To je trošku jednoduchá expozice. Jinak řečeno úspěšně odbočujete od skutečného tématu blogu.

Pravděpodobně jste nečetl text v celku. Napsal jsem v něm,  že pomoc při humanitárních akcích není univerzální recept pro všechny.

Nakonec, samotný Breivik se chlubí tím, že chce "pomáhat" světu. Nejde o to pomáhat stůj co stůj, je třeba odpovídat na zlo pozitivním konáním.

0 0
možnosti
J

jurneff

28. 7. 2011 11:43
Takže trochu přemýšlejte

Napsal jste to sám na příkladu Bangladéše. Jde o přiživování se na katastrofách, tahání peněz z lidí, často právě těch potřebných, jde o zdegenerovanou "západní" společnost, která pod rouškou pomoci drancuje chudé země.  S tím souvisí i pochybné "multikulti", které nutně musí vést ke katastrofě. 

Vážně si myslíte, že není třeba nic udělat pro svět?

0 0
možnosti
  • Počet článků 1010
  • Celková karma 24,25
  • Průměrná čtenost 1183x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy