Foto

Chcimír nenabádá agresora, aby neútočil, ale napadaného, aby se vzdal.

MM

Ještě jsem od chcimírů neslyšel radikální výzvu směrem k Putinovi aby v zájmu míru přestal na Ukrajině vraždit a stáhnul svá vojska.

Čím to asi je?

MS

A to že na Ukrajině zakázali například ruský obcovací jazyk či svrhli pučem demokraticky zvoleného prezidenta, zakazali politické strany. Či odstřelování civilniho obyvatelsta vládními jednotkami, to se jaksi nezmiňuje, to se chcaválkům nehodí, že?

VR

Jako kluk jsem chodil do Jednotné školy v Senici na Hané, kde učil ruštinu Sergěj Romančuk - prvorepublikový emigrant z tehdejšího SSSR. K tomu jak přežil v Protektorátu válku a že se o něj - jako údajného bělogvardějce - po válce nezajímala "Čeka" se nevyjadřoval - spíš vypadal jako horlivý komunista a - i když se nikdy nenaučil pořádně česky - rád vyprávěl o nekonečných možnostech v zemi, kde zítra znamenalo už včera. Učil nás zpívat "Širaká strana maja radnaja, kdě tak volno dýšet čelověk!" (jen tak na okraj - v roce 68 patřil hlavním distributorům tiskovin "Zprávy" na litovelsku. Ale teď se teprve dostávám k jádru pudla: Rusko je opravdu veliké a má nevyužité území, které by mohlo poskytnout útočiště ne milionům, ale desítkám milionů migrantů ze všech koutů světa. Do prčic, proč ti všichni utečenci z Afriky či blízkého východu nesměřují právě tam, ale cpou se do toho prohnilého západního světa? Vždyť třebas na nekonečných pláních Sibiře by mohla vyrůst nová africká města a národy světa by právě tam mohly prokázat jak by jim bylo spolu dobře. Možná jsem se úplně nestrefil do tématu, ale ten směr útěků mi stále nějak vrtá hlavou.

Foto

J15a48n 15Š87i71k

24. 4. 2024 7:24

Přesně z Afghánistánu v důsledku ruské invaze emigrovalo pět a půl miliónů Afghánců. To Rusko jej celé rozdrbalo, pozdější působení USA bylo již jen následkem jejich zločinného vpádu. Mimochodem z vojenského hlediska Sovětský svaz postupoval podle stejného scénáře jako v roce 1968 u nás a teď na Ukrajině. Na Ukrajině neuspěl, výsadek na letišti a pokus o obsazení Kyjeva nevyšel....Hezký den

Foto

A rozklad původního afghánského státu, relativně pokojného království, který byl naprosto jednoznačně zaviněn sovětským zasahováním do jeho záležitostí a agresí z roku 1979, měl pak za smutný důsledek rychlé a snadné ovládnutí země extrémně islamistickým hnutím Talibán. Což vedlo až k destabilizaci celého světa v důsledku teroristického útoku na Dvojčata v New Yorku.

Foto

Nezapomínat na mírovou předehru v roce 1956 v Maďarsku.

Vašek

Foto

Přesně, Vašku. To také byla ukázková dobročinná "chcimírovatost", při níž bylo municí těžké ráže "laskavě přesvědčeno" několik desítek tisíc maďarských občanů, aby navždy přestali překážet nastolení toho skutečného hrobového míru...

Foto

Děkuji všem za účast v zajímavé diskusi většinou vedené korektně a bez osobního napadání. V žádném případě to není u mne loučením se s diskusí: naopak, zvu k jejímu dalšímu pokračování.

Oceňuji, že se potvrdil poznatek, že jedna skupina lidí v žádném případě neapeluje na Rusko, aby svoji agresi přestalo eskalovat a ukončilo ji. A stejně tak zmíněná skupina nikdy nenaléhá na ty, kdo agresorovi dodávají zbraně a materiál potřebný k pokračování ničivé války na území přepadeného souseda. Že je ani nenapadne naléhat, aby ustala podpora agresora, aby ustaly dodávky pro něj a tím aby konflikt dál neeskaloval.

Naopak titíž plamenně vyzývají k "míru", a k odmítnutí pomoci napadené zemi a jejím lidem. K "míru", který by de facto znamenal nespravedlivou a tragickou kapitulaci bránící se země. Se všemi krutými důsledky, které by na ni dopadly.

A osobně se odvolávám na terminologii á la "chciválek" a "chcimír" spíše jako na určitou humoristickou nadsázku (nebo taky černý humor a parodii); ne jako na pokus někoho urážet. Jsou to opravdu geniální výtvory, které ztělesňují český smysl pro hru se slovy a pro humoristickou nadsázku. Prosím pokud se vám to nepříčí, berte raději citované výrazy takto. Všem se nám uleví, tím jsem si jistý.

MB

Myslím, že se tady nehádáme i proto, že už nám došly síly. Snažíte se diskutovat, říct svůj názor a reakce jsou osobní útoky. Mě už nebaví vysvětlovat, jak to, že křesťan posílá dárky Putinovi. Netuším od kdy je "Jseš Čapkova Matka" urážkou.

Foto

Jen aby bylo jasno:

Valné shromáždění přijalo rezoluci odsuzující ruskou agresi proti Ukrajině

Na zasedání „Sjednoceni pro mír“ Valné shromáždění 141 hlasy přijalo 2. března 2022 rezoluci odsuzující ruskou agresi proti Ukrajině. Pět států se vyslovilo proti (Bělorusko, KLDR, Eritrea, Rusko a Sýrie) a 35 se zdrželo.

"Elitní klub" zemí, které hlasovaly proti rezoluci, je fakt půvabný

Foto

Pro mě už jsou ti naši "chcimírové" čistokrevní kolaboranti. Vám karma, vážený pane Trizuljaku.

Foto

Naprostý souhlas. Vždyť mentálně stejní chcimíři to předvedli už v srpnu 1968

MS

Připomenu chcimíra Jaruzelského, který "zachránil" Polsko před vnější okupací.

.

Ještě jeden případ. Komunistický aparátčík, hlavní host mírového výstupu na Rysy, vyleze na vrchol, otáčí se na všechny strany a volá: "Mier, mier, mier!" Z nedaleké Vysoké se ozve: "Veď mierim, a nehýbaj sa porád!"

Foto

Bezvadný!

Jinak ovšem, za Jaruzelského se taky stávalo, že lidem odmítajícím jeho "úchvatný mír", bylo laskavě dopomoženo, aby se odebrali do jiných blaženě mírových končin, kde už nepřekáželi "světlým zítřkům". Ale ani to nepomohlo a taky Jaruzelského moc se sesypala jako domeček z karet.

  • Počet článků 1010
  • Celková karma 23,55
  • Průměrná čtenost 1183x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy