Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černobyl - tragický symbol tuposti a morálního rozvratu komunistického režimu

Na den 26. dubna 2019 spadá smutné 33. výročí od havárie jaderné elektrárny v Černobylu. Výročí události dodnes jen velice těžko akceptovatelné, již nelze uchopit jinak, než poznáním, že spolčení se zlem vždy zatemní rozum

...

V noci z 25. na 26. dubna 1986 probíhal v černobylské elektrárně bezpečnostní test, který se údajně vymkl kontrole. Nedlouho po půlnoci došlo výbuchu přehřátého reaktoru. Mezi prvními bezprostředními obětmi byli zaměstnanci elektrárny a hasiči. Mrak radioaktivního prachu zamořil během několika dnů bezmála celou Evropu. Sovětský komunistický režim reagoval s naprosto tupou bezohledností a amorálností, jak ve vztahu k vlastním občanům, tak i k obyvatelům sousedních zemí, když nevydal žádné varování. Zrůdnost režimu, pro nějž neměl lidský život žádnou cenu, se projevila také v tom, že zasahující hasiči nic netušili o příčině následného požáru, nebyli o ní informováni a nastoupili k zásahu bez jakýchkoliv pomůcek chránících proti radiaci. Žejo, proč by taky hasiči zasahující v jaderné elektrárně měli mít nějaké ochranné pomůcky.
S barvou vyšli soudruzi ven až když bylo v evropských zemích (nejdříve ve Skandinávii) zaznamenáno zvýšení radioaktivity.    
Jako hlavní příčina havárie je uváděn "lidský faktor". Operátoři, kteří prováděli test, se prý dopustili postupně několika fatálních chyb. A prý kvůli splnění socialistického závazku vypínali bezpečnostní pojistky. Viz např. článek: "Reaktor zlomily socialistické závazky"

Zaměstnanci elektrárny se v noci snažili telefonovat na vyšší místa. Upozorňovali na riziko a žádali o povolení test zastavit. Ale byla noc. Jakýsi pohlavár, k němuž se varovná zpráva přeci jenom dostala, byl naštvaný, že ho v noci obtěžují "s kdejakou prkotinou". Nařídil v testu pokračovat. Věrchuška rozhodla, vystrašený mužik slepě poslechl a zaplatil to vlastním životem. Bohu žel, je to takhle tragické.
Všeliké kvaltování (spojené s ideologickou tupostí) toliko pro hovada dobré jest
Na příčinách výbuchu se jistě podílely i technické parametry reaktoru, ale nejhorší ze všeho bylo debilní propagandistické nacvičování před blížícími se prvomájovými oslavami. Naplánovaná odstávka reaktoru nemohla proběhnout během dne, protože fabriky musely před 1. květnem bohatýrsky plnit plán. Zatímco soudruzi z elektrárny asi měli socialistický závazek, že do prvního května provedou bezpečnostní test. Proto bylo bylo s iracionální zbrklostí rozhodnuto provést bezpečnostní zkoušku v noci i za tu cenu, že u ní asistovala jiná směna než ta, která původně její provedení připravovala.
...

Cítím hlubokou lítost nad obětmi té havárie, ať mezi občany tehdejšího Sovětského svazu nebo obyvateli řady dalších zemí, u nichž se v důsledku zvýšené radiace projevily vážné zdravotní následky, onkologická onemocnění, atd. Ale o to závažnější je obžaloba tehdejšího tupého komunistického režimu, (který už sám tušil, že se hroutí a dlouho se neudrží). Totální krachy, jako černobylská havárie nebo o něco pozdější porážka sovětské agrese proti Afghánistánu, určitě přispěly k prohloubení morální krize komunistického režimu a k jeho pádu.
...
Závěrem: Pokud se dnes objevuje jakákoliv nostalgie po Sovětském svazu a jakékoliv touhy po jeho obnovení, je to patologie. Smrtící hloupost a neschopnost poučit se z historie. Je to pelyněk (černobyl) pokušení, který znovu zhořkne. 
Nesvobodné, zotročující a rozum zatemňující mocnosti končí. Jsou minulostí, nemají zde místo. Skutečný smysl a cíl lidské civilizace je úplně jiný. Ocitáme se právě v těchto dnech ve velikonoční době. Kámen od hrobu byl odvalen. Impérium smrti už prohrálo, nelze se k němu vracet.

(Autor fotografie M.T.)

...

...

Autor: Marek Trizuljak | pátek 26.4.2019 23:59 | karma článku: 35,70 | přečteno: 2067x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Významná škubní síla a hrozba zániku demokracie

''Soudruzi energoprodukčnědistribučníci'' si nádherně snadno zvykli na tučná sousta z roku 2022. Podle symptomů v jejich chování bych řekl, že se u nich vyvinula patologická závislost:

16.1.2024 v 15:19 | Karma: 41,46 | Přečteno: 4367x | Společnost

Marek Trizuljak

Zima jen vinu má na černobílém vidění světa

Černobílá fotografie je šancí k soustředěnějšímu vnímání reality v jejích kontrastech a strukturách. Může být působivá i v emocích, ve škále stříbřitých tónů, v obrazové poezii. V nostalgii dávného, co už pominulo.

15.1.2024 v 11:26 | Karma: 17,85 | Přečteno: 271x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Velmi vážně, z obecně lidských důvodů se zastávám pana Jurečky

Pokud se v nějaké instituci sejde před vánočními svátky vedení se zaměstnanci, je to věc pozitivní a naprosto normální. Tragédie, která se stala, nesmí být dodatečně zneužívána k terorizování lidí, kteří na ní nemají vinu.

12.1.2024 v 19:00 | Karma: 42,54 | Přečteno: 6845x | Společnost

Marek Trizuljak

Vnitřní muka televizního redaktora

Než utrpení mladého Werthera, tisíckrát horší jsou vnitřní muka mladého televizního redaktora (ovšemže i starého, ostříleného). A stejně tak všech moudrých, sympatických televizních redaktorek, abych zůstal vyvážený.

11.1.2024 v 15:33 | Karma: 24,59 | Přečteno: 637x | Kultura

Marek Trizuljak

Na Hané máme take svó Prvni Eveňjů

Vyprávění bude o naší slavné První Avenue... (Pocta občanům, kteří jsou jí osudově spojeni jako tepnou života. Zejména význam červené barvy se přitom nesmí podcenit.)

7.1.2024 v 15:41 | Karma: 21,03 | Přečteno: 405x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 1009
  • Celková karma 23,53
  • Průměrná čtenost 1184x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy