Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

Dekuju, Marku, za tento blog a preju klidný a zdravý rok.

1 0
možnosti
Foto

Marku, dík! A taky posílám přání všeho dobrého.

0 0
možnosti
JV

V době, kdy byl Václav Havel presidentem, jsem k němu byl poměrně kritický. Jistě udělal spoustu chyb - namátkou třeba rozsáhlou amnestii zločinců odsouzených za násilnou kriminalitu.

To jsem ovšem netušil, jaká tragédie na Hrad nastoupí po něm, každý další president je vždy o trochu horší, než ten předchozí. Vážně se obávám toho, kdo na Hradě usedne po Miloši Zemanovi, kterého vedle Klementa Gottwalda řadím k nejhorším presidentům, které jsme kdy historicky měli.

Po dlouhých dvaceti letech si ČR zaslouží kvaltiní, silnou a prozápadní osobnost, typu Václava Havla nikoliv dalšího slouhu totalitních mocností typu Vasila Bilaka.

Vše dobré do celého nového roku, pane Trizuljaku :-)

3 0
možnosti
Foto

Děkuji moc za přání, pane Veigente. A rád je opětuji!

Příměr k Vasilu Bilakovi je hodně trefný, až mě zamrazilo. Pak už by na tom horším konci zbýval asi jen Viliam Šalgovič.Ten prý oplýval rozsáhlou kartotékou kompromitujících materiálů na spousty lidí a měl to být základ jeho zákulisních mocenských tahů. Když zemřel, nastal mezi potrefenými lidmi děs. Kruciální otázkou bylo, kdo se těch materiálů zmocnil. Nezmiňuji to náhodou, nedoléčená historie má totiž sklon k reprízám. Na různých stupních správy země si vrabci na střeše cvrlikají, že v nejmenovaném politickém uskupení je tvrdě udržována "stranická disciplina" všemi prostředky.

1 0
možnosti
JK

„Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.“ Tohle heslo mi v době revoluce a těsně po ní znělo divně, spíš ta věta patřila někam do pohádky, ne do reality. Bylo přece jasné, že si budeme říkat pravdu a pravda a spravedlnost bude základem státu, porozumění mezi lidmi je už samozřejmostí, proč teda takové pohádkové příměry.

Dnes koukám na ten postupný vývoj významu hesla s údivem, vyznění je celkem samozřejmé, až banální, ale v kontextu doby se stává aktuálnějším a naléhavějším. Několik slov skrývá podstatu dění, jsou tichá pokud se jimi společnost řídí a křičí pokud se objevuje ve společnosti zjevný opak. Tenhle křik nutí nenávistné lháře se proti heslu vymezit a osočit všechny, kdo s ním souhlasí. Já, jako "pravdoláskař" jsem v klidu, nemusím nic a nikoho bránit, heslo samo je tak silné a pevné, že nelze ničím zbořit.

V tom vidím velikost Havla, viděl dopředu, dál než jiní, dnes banální, zítra zásadní, vize vycházející ze znalosti občanské společnosti. Škoda, že takové politiky dnes nemáme, napsat nové paragrafy umí každý schopnější technokrat, směřovat všechny zákony k jednomu obecně prospěšnému cíli nyní neumíme. Nezoufám, v duchu hesla věřím, že jedinec či uskupení s pravdivou vizí není daleko.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji všem za zajímavé přispění do diskuse. I za některé veselé "silvestrovské příspěvky", byť napsané s předstihem o den-dva dříve.

A rád bych vyzvedl zajímavou citaci, s níž do diskuse přispěla Radka Kielbergerová:

"Havel v dobrém politickém instinktu si uvědomil jednu věc- na rozdíl od nás , co jsme v Iráku rozpustili celou armádu Saddáma Husajna namísto využití národní síly - Havel si uvědomil, že armáda spíš podpoří národ než stranu a měl v tom pravdu. A citlivě a velmi odvážně tváří čelem vůči kritice si ponechal komunistického premiéra, ministra obrany a nechal ve funkci spoustu lidí, protože dobře chápal, že oni disidenti nemají tušení, jak spravovat zemi a žádné zkušenosti... A z tohoto se kdysi mohly a měly Spojené státy poučit - a neudělaly to! ...při vstupu do Iráku právě tohle udělaly špatně...konání Havla bylo prostě politicky moudré."

(William Luers - americký velvyslanec 83-86 v Československu)

Velmi pravděpodobně bylo dost těch, kdo takto prozíravé a smířlivé nastavení zneužili, V historii se mnohokrát objevilo zneužití demokracie, ale za to nemůže demokracie. Tak jako svobodné prostředí či svobodná společnost, není na vině tomu, že někteří se rozhodli zneužít svobodu k páchání zlých skutků- Za zneužití svobody k páchání zla si může každý sám.

Podobným problémům transformace společnosti od totality k demokracii čelili umělci a intelektuálové v řadě postkomunistických zemí, např. Vytautas Landsbergis nebo Arpád Göncs. A u nás Václav Havel. Stateční lidé, s vizí a ideály, kteří se rozhodli vzít na sebe úkol při transformaci svých zemí.

Přeji hezký silvestrovský den

0 0
možnosti

Ta citace p.Kielbergové je zajímavá, ale nikdo z nás neví, zda to byla Havlova prozíravost, nebo poradenství Mariána Čalfy, který se v té době asi nejlépe ze všech orientoval.:-)

0 0
možnosti
Foto

Zcela bez emocí jen pouhé konstatování a s dovolením... mohou být i jiné názory, tak u mě, bez karmy, ovšem co se fotek týče, vždy s karmou:-)

2 0
možnosti
Foto

Jaromíre, díky za férová slova R^ Názory mohou být různé, přátelství má zůstat

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za zastavení, Filipe R^

0 0
možnosti
PL

P93e24t39r 34L86a21n15g70e37r

30. 12. 2019 18:23

Václav Havel, poslední socialistický prezident. Někdo to na sebe hold vzít musel. Jinak fakticky ekonomicka moc zůstala v rukou komunistů, tím, že nalezli do "demokratických" stran získali i silný podíl na moci politické a k potrestání komunistických zločinů došlo zcela bezvýznamně. Proto je adorace VH pro mne nepochopitelná. Naprosto stejný pokrytec jako V. Klaus st. a "Milouš" Zeman.

0 0
možnosti
Foto

Havel jistě nebyl dokonalý. Ovšem vytýkáte mu věci, které dělali jiní, v podstatě celé společnosti, nejenom Havlovi za zády a navzdory.

Přechod od totalitního systému k demokracii má svá známá rizika, včetně možného zvrhnutí do občanské války nebo revolučního teroru. A měli jsme v zemi okupační armádu. I když osobně si myslím, že měla proběhnout od počátku mnohem výraznější dekomunizace, nemohu dělat chytrého a beru vážně v potaz, že jsme měli v tehdejším státě jeden a půl milionu členů komunistické strany. Domluva o sametovém přechodu snad neměla být až tak benevolentní, ale k nějaké dohodě o pozvolné proměně systému prostě došlo a těžko je po třiceti letech radit, že se něco mělo udělat jinak. Je zřejmé, že si například bývalí estébáci udrželi v zákulisí velkou moc. Podobně i bývali komunističtí aparátčíci využívali své konexe, tahali za nitky kde mohli a rozmístili se do nově vznikajících demokratických stran, jak píšete. Proti takové stále funkční mašinérii byla společnost hodně bezbranná. Ovšem svádět vinu za všechnu tu komunistickou záludnost primárně na Havla není spravedlivé. Pak by z logiky věci vina musela dopadnout nejméně stokrát více na Klause, protože výkonnou moc měla a má vláda, ne prezident. Notabene Klaus, vzdor své velikášské pravicové rétorice dělal ve skutečnosti socialistickou politiku. Posilování byrokracie, bankovní socializmus a populistické rozdávání peněz lidem paušálním měsíčním poplatkem na hlavu. Popření morálního základu v praktickém konání, v politice, ekonomii a veřejném životě není ničím pravicovým, je to levičáctví jako vyšité. Klausova socialistická politika zkrachovala morálně i ekonomicky (vládě přicházela upozornění Mezinárodního měnového fondu o silně varovných signálech, což Klaus ignoroval a koaličním partnerům, kteří naléhali, že se nějak musí zakročit, se vysmíval a posílal je k šípku). Morální krach vedl k "normalizační" oposmlouvě, která daný stav zmrazila a znemožnila systémová demokratická řešení.

0 0
možnosti
JR

J80a25n 72R49i35c35h96t98e35r

30. 12. 2019 15:14

Mám ještě jeden příběh, o kterém se málo mluví: víte o tom, že poprvé přísahal Václav Havel jako prezident Československé socialistické republice?:-)

Samozřejmě, tehdy jiná nebyla a prezidentský slib, který by neobsahoval slova jako "komunistická strana" nebo "socialismus" byl vymyšlen narychlo (údajně jej vmyslel po telefonu Z. Jičínský nebo Rychetský, teď si nejsem jistý), nicméně zajímavost to je, ne?:-)

1 0
možnosti
JR

J30a34n 88R82i90c72h19t23e93r

30. 12. 2019 15:14

"přísahal věrnost...", vypadlo mi tam slovo

0 0
možnosti
FS

Od jisté doby nemám respekt a úctu k deklarovaným autoritám. Na druhé straně jsem vždy názory druhých, i když byly jiné, než ty moje, respektoval. Za sebe říkám: "Václav Havel nebyl můj prezident."

Na tom nehodlám nic měnit a ani se nebudu "hrabat" v detailech.

1 0
možnosti

Tak zde bych rád připojil svůj podpis!

0 0
možnosti
Foto

Karma R^

Václav Havel byl nejlepší prezident našich moderních dějin. Věřím, že většina národa si ho váží, tak jako já.

8 0
možnosti
Foto

Podle průzkumu veřejného mínění to tak je, Většina národa si Havla váží a považuje ho za nejlepšího českého prezidenta.

Dík za zastavení R^

3 2
možnosti
  • Počet článků 1027
  • Celková karma 20,80
  • Průměrná čtenost 1182x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy