Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

1968 - Šlo jim jen o to, mít tady vojsko

Už kdysi dávno jsem zaslechl názor, že Pražské jaro bylo u nás "šikovně umožněno", aby poskytlo záminku Brežněvovi k invazi. Šlo o jediné - o přítomnost sovětských vojsk v Československu, již prezident Novotný odmítal.

 

Dnes jsem víceméně náhodou narazil na video o prezidentu Novotném a jeho silné neochotě dát svolení k přítomnosti sovětských vojsk na našem území. (Ke zhlédnutí zde , rozhodně bych doporučil). 
 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Antonín Novotný byl hodně kontroverzní postavou, aktivně se podílel na únorovém puči a na politických procesech 50. let, atd. Negativně se zapsal také při likvidaci Slánského. 
Zato později se Novotný přidal velmi věrně k Chruščovovi. A naopak nepodpořil nástup Brežněva, což mu "nebylo zapomenuto". Novotnému bylo blízké Chruščovovo pojetí politických změn a odpoutání od stalinizmu. Za Novotného vlády došlo k určitému uvolnění, k propouštění politických vězňů a svobodnějšímu rozvoji kultury, umělecké tvorby, atd.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sovětský svaz požadoval svolení s rozmístěním svých vojsk v Československu, což Novotný důrazně odmítal. V roce 1967 pak došlo k "zvláštnímu úkazu", když se spojili ultrakonzeravtivní komunisté (Biľak a spol.) s reformními (Dubček, atd.) v odporu proti Novotnému. 
Také se na podzim r. 1967 proslýchalo, že zejména komunisté z konzervativního křídla mezi sebou šířili soudružskou radu v tomto znění: "U nás se nyní budou dít všelijaké změny, ale pamatujte si jedno: Za všech okolností se držte Sovětského svazu!" Naši politici byli v rozličné míře a v různých odstínech figurkami Kremlu. Je proto nepředstavitelné, že by se u nás cokoliv šustlo bez loutkohereckého tahání za provázky

V prosinci 1967 přijel do Prahy Brežněv, údajně aby uklidnil situaci. Mělo se tak stát na pozvání Novotného, který žádal Kreml o pomoc ve svém sváru s reformním křídlem. Brežněv však při své návštěvě jednoznačně podpořil Dubčeka.
Jednou ze slabin Novotného (dobře si to z té doby pamatuji) byl jeho negativní vztah ke Slovensku. Netěšil se tam opravdu žádným velkým sympatiím a jeho nabubřelé chování při návštěvě Matice slovenské v Martině v roce 1967 vzbudilo bouři nevole. Což bylo také využito proti němu.
Pražské jaro fakticky začalo sesazením Novotného z prezidentské funkce v březnu 1968
 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tzv. obrodný proces nebyl jen nějakou komunistickou "manipulací shůry". K politické hře byla obratně využita stále větší touha po svobodě a po uvolnění poměrů, která vycházela zdola, od běžných lidí. Doba tím byla nabitá.
V rodinách a při návštěvách přátel se o tom všem vzrušeně mluvilo. Dodnes si tu atmosféru pamatuji velmi živě. Také učitelé ve škole najednou mluvili otevřeně. Lidé se přestali bát. Právě tento nádech svobody a zbavení se strachu byly nesmírně cennou věcí. Naděje byla velká
Přesto začaly už brzy znít varovné hlasy. V červnu se uskutečnilo společné cvičení na Šumavě, po němž zúčastněné sovětské jednotky zůstaly na našem území. Mezitím se objevovala lživá prohlášení na uchlácholení lidí. Že je údajně vše v pořádku. Plus mínus ve smyslu "Eto vaše dělo, dělejte jak myslíte, necháme vás jít vlastní cestou, nemusíte se ničeho bát". Falešné polibky a falešná slova. Červencové setkání (29.7.1698) v Čierné nad Tisou se neslo ve znamení Brežněvovy stupňované agresivity. Schůzku v Bratislavě na začátku srpna provázela i "delegace" sovětských veteránů z bojů při jejím osvobození v dubnu 1945. Důkladně si prohlédli město s cílem posoudit, jak se v něm změnila dopravní situace a jak tedy bude provedena operace jeho obsazení. Je až s podivem, že ani přesto nechtěla spousta lidí věřit, že dojde k okupaci. Snad se mnozí až příliš upnuli ke své naději a nechtěli vidět reálnou hrozbu. 
Dopadlo to tak, jak všichni víme. Cíl dostat do Československa sovětské vojenské jednotky byl dosažen. Měli jsme pak kolaborantskou vládu a užili jsme si její abnormalizaci. Měli jsme na našem území i rakety SS-20 a známé jsou plány útoku Varšavské smlouvy směrem na Západ: "V roce 1977 dostala ČSLA další bojový plán. Počítalo se v něm s jaderným úderem uskutečněným na výslovný rozkaz Moskvy. Úkoly pro Čechoslováky byly podobné, jako v těch předchozích. Za pět dnů po vypuknutí konfliktu urazit téměř 200 kilometrů až k Mnichovu a poté postupovat k francouzským hranicím." (zdroj: https://21stoleti.cz/2017/03/23/plany-vojaku-jaderna-zkaza-nad-evropou/ )
Všeho do času, pošetilost nad pošetilost. Okupační vojska u nás nebyla na věčné časy, ale jen na necelé čtvrtstoletí. (Ovšem bohatě stačilo!)
Tohle je také vzkaz pro dnešek: Ani současné sny těch či oněch imperátorských týpků, jakkoliv by si oni sami dělali iluze, že něco prosadí silou navždy, nemohou mít věčné trvání.

....................................................................................................................................

"Marnost nad marnost, všechno je marnost! K čemu je člověku všechno to pachtění, jímž se namáhá pod sluncem?" (...) "Pak jsem se ohlédl na všechno své počínání, na všechno pachtění, jímž jsem se zabýval: Hle, vše je marnost a honba za větrem!" (úryvky z knihy Kazatel)

 

Zbytečností, marností a pošetilostí je taktéž tento blog. Ani to nečtěte :-D

.......

.......

 

https://tv.idnes.cz/1968-sedesata-leta-vzbudit-lide-nadeje-1-dil-ffe-/domaci.aspx?idvideo=V180406_134328_zpravodaj_heli

https://tv.idnes.cz/1968-antonin-novotny-prezident-d2o-/domaci.aspx?idvideo=V180606_181544_zpravodaj_vov

Autor: Marek Trizuljak | úterý 17.7.2018 14:53 | karma článku: 23,99 | přečteno: 759x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

''Člověče, rozpomeň se, kým jsi... Ať promluví tvé srdce...''

''Člověče, probuď se, rozpomeň se kým jsi, vrať se ke své lidskosti. Ať promluví tvé srdce, staň se znovu člověkem. K tomu ses narodil, to je důvod tvé existence." (Josph Levi, emeritní vrchní rabín Florencie, v prosinci 2023)

5.1.2024 v 18:33 | Karma: 18,53 | Přečteno: 205x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

No sláva, tradiční hodnoty zůstávají zachované

Na Nový rok vše při starém. Vždyť je to pěkné, žádoucí a chvályhodné, že se tradiční hodnoty tak ctí a zachovávají. Některé se dokonce dál rozrůstají a posilují. Ideální stav.

3.1.2024 v 11:40 | Karma: 16,81 | Přečteno: 378x | Společnost

Marek Trizuljak

Vánoce zde jsou a zůstává jejich poselství

Žel, i války a násilí zde jsou; jen tak hned nevymizí. Každá doba měla mraky svých trápení. A přesto se nemůžeme vzdát. Zlo nemá poslední slovo, nemůže nás umlčet, nevezme nám naději. Nelze se zastavit, odložit život ''na jindy''.

31.12.2023 v 21:12 | Karma: 15,49 | Přečteno: 214x | Diskuse| Kultura

Marek Trizuljak

Vzpomínka na velkého českého umělce Jiřího Trnku

S úctou a obdivem zveřejňuji krásnou vzpomínku na velkého českého umělce Jiřího Trnku, na žádost jeho dcery Kláry. Činím tak rád, s vděčností. Jiří Trnka je pro mne a pro mnohé z mé generace nezapomenutelný. A možná i pro mladší.

25.12.2023 v 13:36 | Karma: 24,87 | Přečteno: 382x | Diskuse| Kultura

Marek Trizuljak

Obrazem

Slovy Tichá noc začíná jedna z vánočních písní. Nechce se mi mluvit, nemohu... Proto jen několik fotografických nahlédnutí

24.12.2023 v 8:55 | Karma: 21,37 | Přečteno: 232x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

  • Počet článků 1009
  • Celková karma 24,61
  • Průměrná čtenost 1184x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy