Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nový systém demokracie navrhuje i Karel Janeček v hnutí Pozitivní evoluce.  Předpokládá to změnu volebních okrsků a každý volič by měl dva plusové hlasy a jeden mínusový.   Tedy 2-1=1      Podle mne je demokracie něco, co bychom měli podrobit kritice.  Demokracie v bezdaňové společnosti není potřeba.

0 1
možnosti

Karma. Ve Švýcarsku to funguje dobře. A jako v jediná země EU se dokázalo postavit proti islámu.

2 2
možnosti

jak už píšu níže - za prvé je tam jen velice částečná přímá demokracie a za druhá tam má tradici a lidé tam každé své právo chápou ve spojitosti s příslušnou povinností - což  u nás nefunguje

2 2
možnosti

Možná jste si všiml (ale v rámci vybírání jen faktů, které se vám hodí, neuvedl), že systém dvou velkých, na vládnutí se demokraticky střídajících stran funguje - a právě v zemích, kde má demokracie tu nejdelší tradici a od kterých se ostatní země světa demokracii učily...Přímá dmeokracie v podmínkách Česka by byla cesotu do pekel

1 2
možnosti
RH

Přímá demokracie by byla cestou do pekel všude na světě.

1 2
možnosti
Foto

I kdyby se to prosadilo, tak se vsadím, že se do parlamentu dostane nějkých 90% lidí spojených s nějakou stranou. Jinak bych řekl, že poslanci za strany Lidem a Lev splňují tak trochu představu o přímé demokracii, ovšem moc lidí to asi nenadchlo.:-/

0 0
možnosti

Milý autore, není to tak jednoduché!

A nedivím se strachu některých politologů, že přechodem ze stranického systému na přímou demokracii snadno může přijít totalita.

Výhodou přímé demokracie je vyšší odpovědnost politika za oblast, za kterou kandidoval. To je jisté. Ale tu paralyzu, kterou dělají dnes kmotři prostřednictvím stran by jistě mnohem úspěšněji dělali prostřednictvím malých obvodů.

Miloši Zemane, zvýšení kvora pro vstup stran do Parlamentu, je barbarský, prokorupční počin.

Financování stran ze státního ropočtu je rozhodně lepší než financování stran z našich peněz na naše zdraví!

:-)

1 1
možnosti
VH

RvSměs populizmu a hlouposti. Antikarma.

Jednomandátové volební okrsky mají také některé nevýhody. Například zvolení kandidáti jsou příliš spojeni se svým malým územím, aby pro toto území něco vybojovali musí zakládat účelové koalice s jinými územními celky na úkor ostatních územních celků a na úkor státu. Při jednokolové volbě může být zvolen kandidát, který je nepřijatelný pro většinu voličů.

Systém politických stran umožňuje voličům zlepšit přehled, co uvedený kandidát prosazuje. Finanční dotace od státu zabezpečí, že politické strany nejsou závislé na bohatých podnikatelských skupinách.

Není pravda tvrzení v článku, že EU zakazuje dotační podporu soukromým subjektům. To by se například nemohlo podporovat zateplování domů, nebo vytváření pracovních míst. EU pouze stanovila na tyto dotace omezení. Politické strany ovšem nejsou vytvářeny za účelem docilování zisků, při kladném hospodaření si členové stran nerozdělují žádný zisk.

3 3
možnosti
JP

Lid je, vážený pane, lůza. To chcete, aby vládlo? Ale už jsem četl možná dva vaše články z nichž je jasné, že vám vyhovovala nejvíce totalita. Takže Čest!

4 5
možnosti
PK

Obdivuhodně jasno ve věci, nelze než dále nekomentovat,..

2 0
možnosti