Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nikde není psáno, že volební zákon je zákonem ústavním. Ústava pouze říká, že ve volbách do parlamentu se zachovává poměrné zastoupení. Nějak mlčky se předpokládá, že politických stran. Ale přikládám výklad z wikipedie, který říká, že ve volebním systému se "NEJČASTĚJI" používají stranické kandidátky. Tedy NIKOLI VÝLUČNĚ!

Systémy poměrnéhozastoupení

Pro systémy poměrné neboli systémy poměrného zastoupeni číproporcionální (proporční) systémy je charakteristická snaha, aby se ve volenémorgánu objevila co nejvěrněji celá škála politického spektra v závislosti napřízní voličů — jsou vyloučeny disproporce mezi volebními výsledky a obsazenímvoleného orgánu. Jinými slovy lze říci, že všechny hlasy voličů se odráží nasložení voleného zastupitelského sboru a žádný hlas tedy „nepropadá" (tovede ve volebních obvodech s jednou dominantní stranou k motivaci k účasti vevolbách). Ve volebním systému poměrnéhozastoupeni se nejčastějipoužívají stranické kandidátky. Křesla v zastupitelském orgánu sepřiděluji ve stejném poměru, v jakém je zisk hlasůpolitických stran.

0 1
možnosti

Než začnete něco psát, měl byste si zjistit fakta. Změny, o kterých jste hovořil, totiž nevyžadují změny Ústavy, ale tzv. ústavních zákonů - a říkají to taky ony strany.  A k jejich změně není potřeba prostá, ale tzv. ústavní věština, kterou zatím žádná koalice nemá. A když už se jednou podařilo volební zákon změnit (nechci hodnotit, zda byl dobrý či špatný), tak ho zas zrušil Ústavní soud...

1 1
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik