Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

P13e27t85r 25H19á35l68a

5. 4. 2014 23:03

Vycházíte z mylného předpokladu, že špatně je trh a vyřeší to stát. Přitom všechny problémy, které pojmenováváte, jsou důsledkem absence tržních principů.

Myslíte, že by jedinci mohli mít tak extrémní peníze, kdyby fungovala konkurence?

Myslíte, že by se mohla tak bezostyšně likvidovat příroda, kdyby bylo správně definované vlastnické právo k ní?

Bohatí lidé investují a tím peníze vrací zpět do ekonomiky. Představa, že si boháči sedí na milionech a chudí kvůli tomu nemají za co nakupovat je mylná.

Cykličnost ekonomiky je spíše důsledkem státních zásahů. Konkrétně morálního hazardu, který stát vyrobil ve světovém bankovnictví - dokud se daří, zisky jdou bankéřům, když se nedaří, náklady nese stát... ovšem bankéři jen využívají systému, to stát rozhodl, že to bude takto.

Všemožnými regulacemi se dále státu podařilo úspěšně ořezat konkurenci. Dnes se nedaří těm, co umí nejlépe podnikat, ale těm, co umí nejlépe vycházet s úřady... i když podnikat třeba vůbec neumí. Pak se nedivte, že to vypadá, jak to vypadá. Tržní principy jsou v jádru spravedlivé - celá společnost "hlasuje" svými penězi, co chce, a odměňuje tak toho, kdo jí to nabídne. Skutečnost je jiná - to ale znamená, že zde není trh!  Mohl bych mluvit dál, ale shrnu to takto: Pokud je problém v tom, že někde není trh, není zjevným řešením problému trh zavést?

2 0
možnosti
PK

Řešení je jednoduché- prostě nechat špatně hospodařící banky zkrachovat... a pokud se budou jejich klienti domáhat peněz existuje základní množina lidí po kterých se domáhat náhrady-

akcionáři (ti ať si pak definují v zaměsnaneckých smlouvách odpovědnost managemdetu vůči sobě).

Ale pokud někdo vlastní řekněme 1 procento akcií komerční banky pak má být vlastním majetkem odpovědný za 1 procento případných pohledávek této instituce... i kdyby to mělo znamenat že bude do konce života exekuován.

Stát do toho procesu nemá vstoupit ani jediným pětníkem... pouze jako garant toho že daná odpovědnost bude na akcionářích vymáhána. JE však nutné aby vystoupil ze střetu zájmů a nefigoval jako akcionář v žádné instituci.

0 0
možnosti
Foto

Odvoláváte se na Preisse a na jeho názory asi 90 let staré. Sám se (podle mne) pohybujete v době tak asi před 30 lety.

Oba jste tím zcela mimo realitu. Doba je úplně jiná.

1 0
možnosti
Foto

Ano, doba je úplně jiná. Ještě horší, bezvýchodnější. Blahoslavení, chudí duchem! Jejich jest království nebeské!

0 0
možnosti
PV

Pane Zdeňku, všiml jsem si, že dnes už je debata pod článkem jiná. Už vám místní mládežnická buňka tolik nenadává do starých struktur a komančů. Jak jste tam zmínil kapitalistického bankéře, hned mnozí zavětřili, že to asi nebude tak černobílé, jak mají lehce v povědomí zakódováno. A je to úsměvné se na to koukat...:-) Ale dík za článek.

1 0
možnosti
PK

Jakýkoli druh který spotřebovává víc a víc zdrojů v uzavřeném prostředí je odsouzen k sebezničení. 

Naše prostředí (planeta Země) není zcela uzavřené ale množství energie které de do ní dostává je omezené, a (sice bude s časem růst jak slunce bude pálit víc a víc hélia... ale to není žádná výhra protože nakonec bude toho hélia tolik že se tady na zemi vypaří všechna voda život zde nebude možný - cca 1 miliarda let) a veškerý život který z téhle planety do té doby nevypadne zkončí. 

Životnost sluneční soustavy je cca další 4 miliardy let... pak slunce opět zabije vše co stvořilo a co nestihne utéct. 

Lidstvo se odsuzuje k smrti především z důvodu že zastavilo svojí expanzi a spokojilo se s touto planetou... to sice opticky stačí nyní (ale již nyní přemnožená populace spotřebovává víc než kolik je dlouhodobě únosné... a problém není v pár milionech s "vysokou" spotřebou... problém je součet miliard se spotřebou malou. Lidí je prostě moc), ale v dlouhodobém měřítku je to průšvih...

Ostatně každý druh který se snaží zachraňovat své příslušníky na úkor spotřeby zdrojů nedopadne dobře pokud tato snaha o dělení překročí okamžité zdroje dostupné v prostředí.

Řešení - v dlouhodobém měřítku je jediné - expanze mimo tuto planetu... a čím dřív tím líp... protože s každým nakrmením hladového krku který nepřispěje k řešení klesá množství zdrojů použitelných na vypadnutí odsud

1 0
možnosti
Foto

Máte zbytečné obavy, kde je mít nemusíte.  Problém se nejmenuje nedostatek zdrojů, ale problém se jmenuje státní násilí.

0 0
možnosti
Foto

Ani po přečtení tohoto článku jsem nezměnil názor na to, že nemáte pravdu.  Vše pramení z morálky a morálka musí být vždy založena na vlastnických vztazích a na principu neiniciace násilí.  Když si tohle uvědomíte zjistíte, že když loupež nazvete daněmi, pořát to zůstane loupež.   Žádný člověk nemá právo žít na účet druhého člověka bez jeho souhlasu a každý člověk má právo na 100% plodů ze své práce.

5 0
možnosti
JD

Lidé prostě nejsou nebyli a zřejmě nebudou andělé. V každém člověku je kus toho násilí. Proto nefungoval komunismus a nemůže fungovat anarchokapitalismus.

0 0
možnosti