Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

Název článku a i obsah, tedy myšlenka zabývat se otázkou důchodového systému je vynikající.

Ovšem je všechno trochu jinak. Snížení porodnosti a zvýšení dosažitelného věku jsou věci dané evolucí. Několika pilířové systémy financování důchodů mělo Německo již v 70. letech. Tedy nejedná se o ryze českou cestu ale jen o cestu typicky česky opsanou. Ona totiž není dobrá ani v tom Německu a slouží naprosto jiným vládnoucím účelům.

Ono je to totiž tak, že onen průběžný systém financování důchodů neodpovídá podstatě evoluce lidských skupina tak je odsouzen k zániku, jenže tento systém předělat nemá nikdo odvahu...a tak každý politik má strach do tohoto zaběhnutého systému šáhnout, protože by určitě nevydržel ani jedno volební období a důvodem je, že když si lidé na něco zvyknou, nechtějí změnu....

JENŽE. Jenže změna ve financování důchodů, tedy její nutnost, byla známá německému Erhardovi již před 50 lety....ale nic neudělal, protože by to zničilo jeho kariéru.

Změna financování důchodů bude nutná. Je jen otázkou, jestli by se nevyplatilo prostě jen počkat...jako ten Erhard....až dojdeme do totální robotizace a pak vlastně důchod bude jen základním příjmem, nebo jak tomu říkám já, státním platem....a protože většinovou robotizaci očekávám do 30 let, mohlo by se to čekání na změnu důchodu i vyplatit...lidé by nezažili dva šoky ale jen jeden....

0 0
možnosti
Foto

Promiňte, autore, ale mohl byste mi sdělit, jak je důchodový fond doplňován za "osoby výdělečně nečinné"? A ještě Vám v té větě chybí, že povinné důchodové pojištění hradí také POVINNĚ i OSVČ, a to i z případného nevýdělku. Zatímco zaměstnanci a jejich zaměstavatelé platí jen z opravdového výdělku.

0 0
možnosti
Foto

Nespletl jste si to náhodou se zdravotním pojištěním? Myslím to "doplňování za osoby výdělečně nečinné"?

0 0
možnosti
VH

Není pravda, že dlouhodobým řešením příjmů seniorů je zvyšování důchodové daně. Druhou možností (bohužel současnými politiky zablokovanou) je osobní spoření (důchodové pojištění), tedy onen 2. pilíř, o který usilovaly všechny vlády v době předparoubkovské. A všechny odpovědné i posléze.

1 0
možnosti
VH

O jakém důchodovém fondu (který měla rozfrcat Klausova či jiná vláda) píšete? Kdy byl založen, jakým zákonem? Nikdy žádný takový fond neexistoval. V době předrevoluční nemohl být z ničeho tvořen (nebylo důchodové pojištění), od zavedení důchodového pojištění bylo pojistné příjmem státního rozpočtu.

Je neuvěřitelné, jak je nesmyslná blbost o jakémsi důchodovém fondu rozšířena.

1 0
možnosti
VH

PS: Tvrzení, že v prvních letech ČR byly rozpočty "trvale schodkové" je samozřejmě neskonalá lež (ať již +/- vyrovnanosti bylo dosaženo jakkoliv).

1 0
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik