Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Va Švýcarsku nesmí fakultativní referendum vyhlásit ani vláda, ani parlament. Jediný, kdo může fakultativní referendum iniciovat jsou lidé a to svými podpisy, jde o lidové veto. Fakultativní referendum je obrana proti zvůli parlamentu, který hlasuje proti vůli svých voličů. Když parlament schválí zákon, se kterým občané nesouhlasí a dodají ve stanovené lhůtě podpisy, hlasuje se o zákonu ve fakultativním referendu a je možné zákon zamítnout. 

To, o čem píšete, je sovětské pojetí referenda - politikové se bojí rozhodnout a tak do toho namočí lidi. Velmi často to vede k válkám (rozpad Sovětského svazu a Jugoslávie, odtržení Krymu od Ukrajiny atd.) Švýcarské zákony takovou variantu zakazují. 

Kromě toho k lidové iniciativě, tedy k tomu, aby byl navržen zákon, který si lidé přejí ale parlament ho nechce schválit, MUSÍ parlament navrhnout k lidové iniciativě protinávrh, o kterém se také hlasuje, protože lidové návrhy zpravidla nejsou napsány tak, aby z toho mohl být zákon. 

Stálo by za to napřed si přečíst švýcarský volební zákon.

0 0
možnosti
Foto

J12a44k30u47b 24R61o90t60h

4. 3. 2015 16:33

To je škoda, že řade poslanců a senátorů skončil dopis ve spamfiltru. Mohli se pořádně zasmát.;-D

Kdyby to nebylo spíš k politování. Jako novinář jsem se musel naučit rozeznávat příznaky choroby paranoia kverulans. To proto, že nám chodila řada námětů v dopisech, které zdánlivě popisovaly závažná odhalení trestné činnosti. Při bližším prozkoumání se však ukázalo, že byly zcela mimo realitu, ostatně stejně jako jejich autoři. Pravda, tu a tam z toho vylezla hezká reportáž o zajímavých magorech.:-/

0 0
možnosti
IH

Můžete uvést, čím byl váš pan otec?

Když už se tady stylu Rudého Práva obouváte do předků K. S. ?

0 0
možnosti
VP

fakt píšete tohle? "že jej obdrželi a byli informování o nesouhlasu veřejnosti s neustálými účelovými změnami Ústavy."  Já jen že o tom nic nevím ... proč se všichni schováváte za "veřejnost"? Ony byly nějaké podpisové akce, které se tak nějak vyrojily? Nerýpu, nej bych rád věděl kdo a proč píše mým jménem do parlamentu ...

2 0
možnosti
JH

J82a77n 94H45l29e31d50í73k

4. 3. 2015 14:43

pane Trinkewitzi, národ, který přežívá v čs kotlině si zjevně nepřeje přímou demokracii, kterou hlásá ÚSVIT, který trvale ztrácí volitelnost, nýbrž stále ve větším rozsahu nostalgicky vzpomíná na Husákovu ruskou normalisaci. Heslem tohoto deklasovaného druhu živočicha je touha, aby soused a známí měli všeho ještě méně, aby se o mne postarala Uliční organisace KSČ, penzijní fond a antikvární vybavení socialis-

tických nemocnic a levný opus z LP desky z gramofonu na rozsypové loučce. Do úplné spokojenosti pak chybí pouze teplý ovar, studený Prazdroj a dovolená v Burgasu nb Soči.

2 0
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik