Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

30. 8. 2009 17:07
No jo

Dobré variace na téma Komunistický manifest.

(Mimochodem - zadlužení je cca 1/3, nikoliv 1/2 HDP  (čímž netvrdím, že je malé).

0 0
možnosti
J

jirkaknop

30. 8. 2009 11:36
Lenin a celý marxismus

je založen na společenském vlastnictví výrobních prostředků a spravedlivém rozdělování nadhodnoty. Vy jste se rozhodl,že likvidovat a znárodňovat by nebylo rozumné,když to prosperuje,že se sebere ta nadhodnota a přerozdělí se. Všichni dostanou stejně bez ohledu na užitčnosta společenskou hodnotu práce.

Takový vynálezce. Nechá si udělat patent. Přijde do továrny a nechá si jej vyrábět. Po prodeji si zisk všichni rovným dílem rozdělí. Ten,kdo myje záchody,kdo řídí výrobu, kdo kreslí výkresy i ten,kdo to vymyslel.

0 0
možnosti
V

Vikina

30. 8. 2009 18:15
Re: Lenin a celý marxismus

Jirko, nic proti vynálezcům, nic proti schopným podnikatelům, zajišťujícím navíc lidem práci, nic proti skutečně schopným lidem, budujícím hodnoty. Za to všechno proti zločinnému systému, zbudovaným elitami na znevolnění 90% obyvatelstva. Všechno proti lumpům, co si přidělují milionové platy a přitom jen parazitují na systému. Všechno proti politikům, kteří jim k tomu nahrávají svými zákony, kteří se nechávají volit do správních rad, kde pobírají tučné provize, protože jejich poslanecké platy mají jen jako kapesné.

Vždycky jsem se děsil z hrůz a krveprolití revolucí, dnes je plně chápu. Když si chamtivci nevidí do svých nenasytných tlam, musí počítat s tím, že jim ten chřtán někdo usekne i s hlavou.

Mmch, proč asi nikdy nedošlo k takové strašné revoluci za Habsburků. Inu, ti věděli, že o stát a majetek se musí starat, ne jej probendit na plesech a v rozmařilém životě. A vždy věděli, kdy mají ustoupit z feudálních přežitků a povolit rozvoj již kapitalistického podnikání.

0 0
možnosti
J

jirkaknop

30. 8. 2009 11:31
To už tady bylo..

Před volbami 1946: „……..nemáme v úmyslu střední stav zničit, nýbrž máme zájem na silném a prosperujícím živnostnictvu, jehož oprávněné požadavky jsem vzali do svého programu a budeme je se vší rozhodností prosazovat……My komunisté nesmíme připustit, aby živnostnictvo, jako početná složka národa, sedlo na lep těm nepoctivým politickým kejklířům, kteří se snaží pomluvami o našem plánu zestátňování drobných živnostníků očernit naší stranu v očích živnostníků……“ (17).

Po Únoru: „Musíme …..ostřeji zasáhnout proti živnostníkům a obchodníkům, protože podporují šeptandu, účastní se na černém trhu a jsou nevděční (!) vládě, a domnívám se, že z nich vyrostou noví kapitalisté…… Musíme počítat se zostřeným třídním bojem dělnické třídy proti nehodným živnostníkům….“ (18) „Pokud jde o obchodní živnosti, musíme je suchou cestou zlikvidovat převzetím, výkupem, umrtvením, abychom co nejdříve měli distribuční síť až ke konzumentovi v ruce.“ (19)

0 0
možnosti
J

jirkaknop

30. 8. 2009 11:41
Re: Další články k tématu VFR

Dovolil byc si Vás citovat pro poučení autora jeho naivity o VFR: Revoluce  neskrývala cudně své vlčí zuby, ale zaťala je do bezbranného krku poraženého lidu. Začaly revoluční orgie smrti. „Občané, už není Vendée. Zhynula pod naším mečem svobody, i se svými ženami a dětmi. Přihlížel jsem, když je zakopávali v bažinách a lesích u Savenay. Dle vašich rozkazů jsem dal děti udupat koňskými kopyty, ženy zabít, aby už alespoň nemohly porodit žádného banditu. Nemohu si vyčítat, že jsem ušetřil jediného zajatce. Všechny jsem je zničil." Revoluční generál Westermann.

Takto dopadají násilné změny režimů..

0 0
možnosti
K

KJV

30. 8. 2009 9:13
Jediná změna je změna samotného člověka

Jakýkoliv systém založený na nespravedlnosti, sobectví, chamtivosti a  nepoctivosti je nestabilní a dříve či později neobstojí před následky, které z toho plynou. Protože další systém vytvářejí lidé stejných kvalit, k žádné podstatné změně nedochází.

     Jediná skutečná změna, je změna samotného člověka, konkrétního jedince. S touto vnitřní proměnou začíná vidět svět a život skutečně reálně, včetně úžasné naděje na život v jiném, ale spravedlivém a trvalém systému. Není jiné cesty ke změně než následování J.Krista.  

0 0
možnosti
K

kion1111

30. 8. 2009 10:36
Re: Jediná změna je změna samotného člověka

Vcelku souhlas.

Mluvit o míru, je nesmysl pokud nezačneme každý sám u sebe-což je ale také utopie.

0 0
možnosti
JS

sochor

30. 8. 2009 8:47
To srovnání je zcela nekorektní

Dnes se z mých daní platí především důchodci, kteří si na svůj důchod v reálném socialismu nenašetřili  a hofy nemakčenků, kteří na současném "socialistickém" systému parazitují. Buhužel platí, že 30% daňových poplatníků financuje 70% rorpočtu. A kdo je těch třicet procent, právě ti kritizovaní bohatí a další špičkový dobře placení pracovníci. Autor zcela pomíjí, že v současném "socialistickém" kapitalismu, ti kteří od státu přijímají nejvíce, na daních přispívají zcela minimálně. A ti bohatí mají ze státu minimální užitek.

0 0
možnosti
V

Vikina

30. 8. 2009 17:44
Re: To srovnání je zcela nekorektní

Myslím, že je rozdíl mít větší plat na základě kvalifikace a vlastních schopností, větší výkonnosti atd, anebo nechat si jej legálně přiklepnout z pozice své funkce, kam jsem se dostal ne pro schopnosti, ale z titulu svázanosti s mafií, kamarádičkování z dob KSČ atd, atd., prostě díky zločineckým zákonům. Proč by měl mít nějaký nemorální zmetek ve funkci ředitele čehokoliv plat 300 k měsíčně, kfyž by za normálních okolností neuměl řídit ani slepičárnu. To jsou ti manažeři opravdu tak dobří, aby si zasloužili milionové roční odměny (ostatně, k čemu jim vůbec jsou, utratit to stejně nemohou, leda snad za ty jachty).

Lidi, vzpamatujte se, tenhle kapitalismus není o mzdách podle schopností a zásluh, to jen vyměnili tu komunistickou lež za jinou. Je to stále stejný, je to o legální loupeži z práce milionů obyčejných lidí.

0 0
možnosti
E

editi

30. 8. 2009 8:08
Nemám slov.

Zase jeden, který nemá gule místo mozku, ale mozek na správném místě, který je oproti modrým wohnoutským inteligencí nadán.R^R^R^R^

0 0
možnosti
VP

tevp

30. 8. 2009 7:58
Já bych to bral, ALE

pozapomněl jste rozebrat, že tu privilegovanou vrstvu v naší společnosti a na ně napojení politici jsou většinou (vzhledem k Vašemu životopisu) Vaši spolustraníci a jejich potomci ... Mi z toho vyplývá, že časem se z vůdců nové, další revoluce (kterou předpovídáte) stane opět privilegovaná vrstva ... A tak pořád dokola ? ;-)

0 0
možnosti
V

Vikina

30. 8. 2009 17:30
Re: Já bych to bral, ALE

asi tak R^R^

0 0
možnosti
VP

krajinář

30. 8. 2009 7:56
elita

Doporučuji si přečíst knihu sociologa Millse "Mocenská elita". Kdysi dávno vyšla i u nás, ale po r. 1969 se dostala na index.

0 0
možnosti
K

kevinbb

30. 8. 2009 2:20
Perfektni primer.

Velmi dobre jste to srovnal.

Kdysi jsem rikal a to se me nekteri moji pratele tenkrat smali, ze to co ted v tak zvanych demokratickych zemi existuje neni svoboda lidu, ale moderni otrokarstvi.

V teto dobe vladnouci trida nemusi strilet stavkujici, protestanty nebo oponenty. Ty zkratka vyridi ekonomicky a ty trosku znamejsi i medialne.

Asi tak pred sedesati lety v demokratickych zemich stacil uzivit rodinu muz a pokud si chteli dovolit neco navic, tak zena sla pracovat podle sveho volna na castecny pracovni uvazek. Asi pred ctyriceti lety uz nebyla jina moznost nez aby zena sla pracovat na plny pracovni uvazek, pokud chteli trosku svobodne vyjit. Pred triceti lety uz, obvykle muz si uz musel najit druhe zamestnani. A si tak pred dvacetipeti lety uz si musela zena hledat druhe zamestani a nebo muz, podle moznosti si nasel treti a to platilo az do nedavna.

A pokud rodina v teto dobe ma nejake pujcky, tak jsou ty nejtvarnejsi a nejpoddanejsi material statni a svych sefu. Hadejte proc?

0 0
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik