Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Normalizační komunista nám vypráví církevní dějiny, samozřejmě bez pochopení historického pozadí. Luther se uměl ostře vyjadřovat, nebyl však žádný krvežíznivec. Postavil se jak proti obrazoborectví, tak selským vzpourám. Jemu, na rozdíl od Erasma šlo o život, když ho před vydáním do Říma zachránil jen Fridrich Moudrý. Německá reformace dokázala, že zde může být křesťanská církev nezávislá na římské kurii a učení. Vznikla alternativní církev a ta ve vývoji dějin obstála, jak dokazuje Protestanská etika a duch kapitalismu od Maxe Webera.

Násilí bohužel bylo součástí středověké společnosti, to však o 20. století můžeme říci také. Většina obětí, které jste vyjmenoval, byli protestanté. S výjimkou Thomase Mora, jež se stal obětí osobních ambicí Jindřicha VIII.

Ani Luther nepřekročil svou dobu, když schvaloval pronásledování novokřtěnců nebo se rozkmotřil s Zwinglim kvůli subtilním teologickým otázkám. Protestanské církve respektují Lutherův přínos, to neznamená, že musí souhlasit s každým jeho skutkem či názorem. Znovu opakuji : reformace otevřela cestu k pluralitní, sekulární společnosti. A Erasmus měl v tomto světě místo jako učenec, předchůdce Komenského.

0 0
možnosti
Foto

Vážený, jste mi pro smích, to mne špatně znáte, nechci být někam volen. Ani v žádném případě netrpím pocitem méněcennosti. Jen, spolu s Erazmem nesnáším fanatiky všeho druhu, ať náboženské, politické, mocichtivé. Ta vaše "křesťanská Evropa" se neřídí křesťanskou etikou, ale nekřesťanskou chamtivostí a ambicemi fanatiků a tyranů.

0 0
možnosti
JP

J17o80s69e97f 35P40o53t86r

24. 4. 2019 20:08

Pane Trinkewitz,

Nechte toho už, toho napadání a bourání evropské křesťanské civilizace. Stavíte se po boku a tvoříte jednotnou frontu s těmi teroristy na Srí Lance.

Sice se snažíte být politikem ale nechápete význam a vzájemné souvislosti historie. To z vás dělá nebezpečí, a proto by vás všichni vaši potenciální voliči měli tvrdě eliminovat a nedat vám ani hlas.

Vaše konstatování : "Jeho dílo je ukázkou, jak fanatismus všech náboženství, spolu se zájmy církevní hierarchie, spojené s vládnoucími režimy je příčinou všech válek a třídních bojů". je jasným důkazem nenávisti k nejúspěšnější civilizaci v dějinách lidstva, ke křesťanské Evropě

Vaši ideový předchůdci, marxisté leninovci, kteří své učení zakládali pouze a jen na ateismu, zavraždili v prvních dvou třetinách 20. století na 100 milionů lidí. Jen Solženicyn v "Souostroví Gulag" tvrdí, že v Rusku to bylo na 55 milionů lidí.

Pokud trpíte hlubokým komplexem méněcennosti, a to jistě trpíte, měl byste si najít někoho jiného o kom si myslíte, že je ještě větší ubožák než vy, a ne to hledat v křesťanství.

0 0
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik