Kdo vlastně v těch volbách prohrál

     Na první pohled jednoznačně ODS, ale je to opravdu jediný poražený? Nebo jsme prohráli všichni?

     Pokud to vezmeme pouze prvním dojmem, je to ta ODS. Stala se z ní preferencemi až třetí strana, přeskočili ji i komunisti a Ti posílili poměrně výrazně. Ale pokud se zaměříme na počet mandátu v krajských zastupitelstvech, tak se na roveň ODS dostala i ČSSD. Její ztráta 75 mandátů je skoro stejná jako ztráta ODS, 78 mandátů. Co by to mohlo znamenat? Že ta spokojenost občanů není ani s tím, jak kraje vede ČSSD.

     Jako další poražený se nabízí Petr Nečas. Ten je asi jediný jasně poražený. A to hlavně vítězstvím ODS v Plzeňském kraji. Jiří Pospíšil dokázal, že i ODS má politiky, kteří dokážou stranu reprezentovat velmi dobře.

     A nabízel by se první vítěz voleb a to KSČM. Polepšili si o 68 mandátů, jsou na číslech jako ODS v minulých volbách a navíc mají dva vítězné kraje. Jenže je tohle přesně to, co KSČM chtěla? Od listopadové pseudorevoluce jsou v opozici a nikdy nemuseli od té doby něco tvořit. Mohli jen kritizovat a říkat, že oni by to dělali lépe. A nyní to vypadá, že budou mít možnost v těch dvouuch krajích dokázat, jak jim to půjde.  A jak říkám, nejsem přesvědčen o tom, že tohle chtěli.

     V senátních volbách bylo jasné, že ODS musí oslabit. Obhajovala největší počet mandátů a ve stejné situaci bude za dva roky ČSSD, která bude obhajovat více než 20 mandátů. Ale již předem bylo jasné, že někteří kandidáti jsou neprůchodní. Od ODS byla asi hodně velká naivita nominace třeba Alexandra Vondry. Kdokoli jiný se vztahem k regionu měl větší šanci na zvolení.

     A nabízí se další jméno, pro které je pátek a sobota asi velkým zklamáním. Jiří Paroubek. Ukázalo se, že prostě předvolební průzkumy vcelku odpovídají realitě, a i kdyby se snažil pan Paroubek v blogu přesvědčovat všechny, že to tak není, že oni mají preference podstatně vyšší, tak se ukázalo, že ta pravda byla někde jinde. A myslím, že to pro Jiřího Paroubka asi politický konec.

     A na závěr Jana Bobošíková a Miloš Zeman. Asi oba očekávali ty výsledky lepší. Více překvapující je to u Miloše Zemana, který je v prezidentské volbě jedním z favoritů, ale jeho strana ve volbách neuspěla.  Takže to vypadá, že u voličů ČSSD je prostě Miloš Zeman stále populární a v prezidentské volbě dostane hlasy na úkor stranického kandidáta.

     Jinak volby ukázali opětovnou znechucenost občanů nad tím co se tady děje. Volební účast necelých 37 a 35 procent mluví za vše. Takže poraženými ve volbách jsme vlastně všichni.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Tribuček | neděle 14.10.2012 13:12 | karma článku: 13,22 | přečteno: 1002x
  • Další články autora

Milan Tribuček

Evropská Unie musí vydržet

29.9.2015 v 10:31 | Karma: 13,70

Milan Tribuček

Babyboxy, nebo byznys

25.8.2015 v 8:00 | Karma: 13,01

Milan Tribuček

Daň za bezdětnost

22.8.2015 v 19:10 | Karma: 22,57

Milan Tribuček

Jsme národ pokrytců

15.4.2015 v 9:15 | Karma: 19,26