Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J60i79ř43í 78K91i82n31d24l

13. 11. 2013 21:00

Pane Petříku ještě jednou, při ohodnocení majetkucírkve byly použity tržní ceny, aby výsledné ocenění představovalo spravedlivou hodnotu majetku, který byl církvím v minulosti protiprávně odebrán, a se kterým v důsledku toho nemohly nakládat a mít z něj užitky. Za nevydaný majetek bude církvím vyplacena náhrada ve výši 59 mld. Kč. Tato částka bude splácena po dobu 30-ti let ve výši cca 2 miliardy ročně (to jsou necelé dvě tisíciny státního rozpočtu). Tato částka představuje hodnotu církevního majetku, který po provedení „církevních restitucí“ zůstane stávajícím držitelům bývalého církevního majetku. Ihned s platností zákona bude odblokováno 44 % historického církevního majetku (v hodnotě 59 mld. Kč), s nímž zejména obce budou moct nakládat ve prospěch svých území. platná Listina základních práv a svobod stanoví, že stát se nesmí vázat na žádné náboženské vyznání a že církve jsou na státu nezávislé a spravují si své záležitosti nezávisle na státních orgánech.

3 0
možnosti
Foto

Pane Kindle, toto všechno je mi známo. Ale též je mi známo, že náhrada za 1m2 orné půdy se vypočítala 44,-Kč, oproti běžným tržním 5-10,-Kč. U lesů to bylo obdobně. Neobstojí ani námitka, že nyní na řadě pozemků jsou stavební parcely, které cenu zhodnotily, jelikož se mělo vyjít ze stavu v době, kdy byly pozemky zabavené.

0 2
možnosti
MK

V návaznosti na plánované vyrovnání stát přestane zajišťovat platy duchovních, což v současnosti ročně činí 1,4 miliardy korun rozdělované mezi 17 církví, a to postupně v následujících sedmnácti letech. Zde je třeba ovšem podotknout, že současně dnes státu plynou příjmy z blokovaného církevního majetku, které dle dostupných analýz dosahují výše cca. 3 miliard korun ročně.

https://www.euroskop.cz/46/21135/clanek/cirkevni-restituce-je-cesko-posledni-v-evrope/

2 0
možnosti
Foto

J39i95ř72í 91K71i74n66d86l

13. 11. 2013 20:56

AD: Kavka

Ać velmi nerad musím vám odporovat na majetek církve je od roku 1999 vydán blokační paragraf. To znamená nikdo nemůže s tímto majetkem nakládat.

0 0
možnosti
OF

Autore, skončíte sice v pekle, ale budete přikládat pod kotel. A v tom kotli bude bloger

Petřík.:-P

2 0
možnosti
MK

Ten má peklo v hlavě už teď, myslím Petřík

3 0
možnosti
MM

TakR^ a restituce ať splatí nynější Leninovi pohuňci a ti, kteří kteří byly v KSČ do roku 89. Po únoru 1948 bolševici první zlikvidovali opozici, a inteligenci, fabrikantům vzali fabriky, duchovní a řeholníky nahnali do lágrů a uranových dolů a některé umlátili k smrti a veškerý majetek ukradli a znárodnili, kulakům vzali půdu, zlikvidovali málo soukromníky a nakonec udělali měnovou reformu 1:50. Tak proč by to Leninovi pohuňci neměli uhradit? a když se chce ČSSD v tom rýpat, ať restituci zaplatí oni.

2 0
možnosti
VS

To berete skutečně historickou zkratkou....

0 0
možnosti
MP

Znám podobný citát. Kdo touží po jistotě, nezaslouží si svobodu!

2 0
možnosti
MP

Církev musí doložit /!/, že jí majetek patří. Majetky jsou i někde zaknihovány. Někteří lidé tvrdí, že církvi nic nepatří, že žádný majetek nikdy neměla. Něco tu nehraje. Je-li něco zapsáno v knihách,  s uvedeným datem, jak praví zákon, pak logicky jim tento majetek patří. Nebo tehdy to zapisovali jen tak a vymýšleli si ?!? ???

6 0
možnosti
Foto

Ano, ten církevní majetek je zapsán v pozemkových knihách, ale ne jako doklad o vlastnictví, ale jako doklad  toho, že z tohoto majetku prostě se nemusí platit daň.

0 0
možnosti
MP

ČSSD chce restituce odložit, takže stát zaplatí ještě víc než za dosavadní ceny. Myslí to s námi ČSSD opravdu dobře?!!

1 0
možnosti
Foto

Našel jsem krásné dva citáty:

"Na světě jsou pouze dvě jistoty - daně a smrt" - Benjamin Franklin

""Lidé si zaslouží jistoty" - ČSSD :-P

1 0
možnosti
Foto

Já proti církevním restitucím jako takovým nic nemám. Ale proti jejich podivné výši. Proto jsem použil to srovnání s Polskem a Maďarskem.

0 3
možnosti
OK

Srovnáváte výši finanční náhrady, který je mj. odvozena od toho, kolik majetku se bude vracet ve své původní, naturální podobě, a kolik se má vyplatit ve formě náhrady.

2 0
možnosti
MP

Církevní restituce obhajuji z hlediska principu. Pokud se něco ukradlo, tak  v právním státě by se to mělo vrátit. Bohužel se tato otázka zneužívá politicky a hraje se na strunu závisti a nepřejícnosti. Tak jsem hlavně zvědav na tu revizi ČSSD a ANO.

8 0
možnosti
MK

To by mně také zajímalo, už vzhledem k tomu, že Bohouš byl v Paroubkově vládě, která připravila zákon o narovnání s církvemi (smeteno Klausem), kde se jednalo o náhrady ve výši 300 mld korun. Nutno podotknout,že tento zákon připravoval dnes zesnulý bývalý ministr Dostál, jako ministr kultury za ČSSD a po jeho smrti pan Jandák a to na základě připravované novely zákona 308/1991 Sb. ;-)

2 0
možnosti
JH

J22a64n 64H18l82e23d49í43k

13. 11. 2013 16:54

ve své podstatě člověk, který zlobně hledá důvody k nevrácení ukradeného, je misantrop, vzdálený morálce na hony, nenávidějící lidské dobro a pravdu. Až těmto vypočítavým tvorům teče do bot a cítí smrt na jazyku, prosí a žebrají o umožnění pobytu v hospici.

8 0
možnosti