Hidžáb a sněhová lavina

V podstatě jde jen a pouze o šátek zvaný hidžáb, který jako velmi nápadný projev islámu vtrhnul nečekaně mezi nás jako zemětřesení a sněhová lavina v Itálii, a my nevíme co s tím, neví to mnohdy bohužel ani zastánci lidských práv.

 Nejde tu o islám, ale o šátek.Dívka s šátkem se ucházela o studia na střední zdravotnické škole. Škola, na kterou ani nebyla přijata kvůli formálním nedostatkům v přijímacím řízení, ji údajně nepřímo diskriminovala a znemožnila jí přístup ke vzdělání tím, že se vymezila proti nošení hidžábu při teoretické a snad i praktické výuce v souladu se školním řádem. Vyrobila se tak kauza s vydatnou podporou ombudsmanky a dalších zastánců lidských práv.Ombudsmanka se dívky zastala a žádala po škole úpravu školního řádu. Studentka sama žádá od školy omluvu a odškodné. Studentka odešla ze školy, na kterou nikdy nebyla přijata, neboť nedodala potřebné doklady nutné k přijetí. Kdyby to nebyla dívka s šátkem, toto téma by se určitě nestalo kauzou a soudní jednání tématem týdne na titulních stranách denního tisku za vydatné podpory veřejných ochránců práv. V podstatě jde jen a pouze o šátek zvaný hidžáb, který jako velmi nápadný projev islámu vtrhnul nečekaně mezi nás jako zemětřesení a sněhová lavina v Itálii, a my nevíme co s tím, neví to mnohdy bohužel ani zastánci lidských práv. Otřásá vším, zavaluje, posouvá život kolem nás, a záchranáři lidských práv dělají co mohou, i tak jsou oběti na kvalitě bytí všech zúčastněných spolu s údajnou diskriminací dívky s šátkem na hlavě.Není snad větší diskriminace obyvatel střední Itálie tím, že jsou zavaleni přírodními katastrofami více než ostatní ? Na zamětřesení a lavinu člověk také není připravený, vždy zaskočí svým samospádem, nebezpečím, zmizelými a ztracenými životy. Sérii zemětřesení pocítí místní obyvatelé velmi rychle, zj. v lednu, kdy zamrzá úplně vše.U nás možná zamrznul nadhled nad tím, co je a co není diskriminace.

 Možná, že kdyby nám občas spadla lavina na hlavu a zemětřesení vzalo střechu nad hlavou, stal by se příběh dívky s šátkem na hlavě jen marginální záležitostí bez palcových titulků.

                       

Autor: Iva Trdlicová | čtvrtek 19.1.2017 15:57 | karma článku: 29,42 | přečteno: 908x