Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J97a62n 78K33y68š64k57a

1. 4. 2021 22:43

Teď už začínám věřit, že Karel má v knihovně Halíkovy spisy hned vedle spisů V. Klause. Ale je to chyba.

1 0
možnosti
MS

Tak nevím, jestli jste se setkal s Halíkem nebo spíš s Nývltem. Pár citací Halíka:

Můj předchůdce páter Koniáš v tomto kostele kázal o mučení v pekle celé hodiny, řinčel řetězy, svíjel se a omdléval při tom rozkoší a děsem – a lidem se to strašně líbilo. Učení o možnosti věčného zatracení je logický důsledek učení o důstojnosti a svobodě člověka – o tom, že Bůh si natolik váží lidské svobody, že ji respektuje až do těchto tragických důsledků.

Možná, že si Bůh opravdu přeje hlubší proměny současného křesťanství, že nechá mnohé padnout a ukáže šokujícím způsobem svobodu svého Ducha, který vane, kam chce.

My věřící nemáme na Krista monopol.

Za jiných okolností od nás Bůh požaduje vzdát se naší pyšné a pošetilé hry na majitele veškeré pravdy, spojené s posuzováním a odsuzováním druhých, s leností a neochotou naslouchat vanutí Ducha.

0 0
možnosti
KT

Slova, slova, slova...

2 0
možnosti
JP

J90o94s27e47f 33P90o23t53r

1. 4. 2021 22:21

Pan Trčálek má zase nějaké komplexy méněcennosti a tak si je zase vylévá na tom, o kom je přesvědčen, že je ještě níže než on, až na samém dnu, tentokrát na katolické teologii a k tomu si bere prof. Halíka.

Nic proti tomu, své komplexy si každý může kompenzovat jak chce, hlavně aby mu pomohly. Ale ve spojení "soudruhu" a víry v další existenci hmotného lidského těla mě napadly momentky z přistání prvního kosmonauta, Gagarina." A soudruhu, zdali pak jsi tam ve vesmíru viděl pánaboha? samozřejmě neviděl, takže pravdu máme my, soudruzi!."

Dneska by se to dalo obměnit, zdalipak jsi tam viděl a potkal temnou hmotu? Jakže nepotkal, neviděl, ale je jí přece okolo nás 10x více než naší hmoty, chodíme v ní, brodíme se v ní, plaveme v ní a nikdo o ní nic neví? A co tedy kdo ví? Asi jedině všechno ví pan Trčálek.

1 0
možnosti
JL

Řezat, řezat, řezat. Tímto pravidlem se aspoň řídili italští kněží koncem 18.století při výchově dětí, rozuměj chlapci, protože dívky se neměly co vzdělávat. Tak to alespoň popisuje v jedné povídce Stendhal. A kát se! Hlavně nepřemýšlet! Modlit se! Žíněná košile...bičování..půst! Peklo čeká, hříšníku. Tak takhle vypadalo laskavé křesťanství v Římě, poměrně historicky nedávno. Salám alejkum.

0 2
možnosti
JP

J55o51s13e43f 68P53o79t96r

1. 4. 2021 22:31

Pane Libeňský, taky nesmíte všemu věřit.

Jinak bych vám chtěl připomenout světovou revoluci, která chtěla zničit starý svět, hlavně křesťanství (jak o tom psal Stedhal), světovou ateistickou revoluci, kdy v povstáních, revolucích válkách, ve vězení, v gulagu, hladomory, zahynulo na 100 milionů lidí. Ta revoluce proběhla asi tak před 100 lety, tedy ne koncem 18. století.

Nakonec, když revoluce zvítězila, vlastní lidé ji sami odmítli a zůstalo po ní špína, nepořádek, zaostalost, zchátralost, poloprázdné obchody, zadrátované hranice...

Až budete zase někdy kritizovat minulost, těch 100 milionů obětí byste neměl přehlédnout.

0 0
možnosti
ZH

Inspirativní, místy až dech beroucí. Snad jen, že zde to bez teologického vzdělání málokdo uchopí. Ale zase na christnetu by se to asi ani chvilku neohřálo .)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 2968
  • Celková karma 24,39
  • Průměrná čtenost 861x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik