Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pryč s politiky, kteří by pro hlas nechali potratit vlastní ženu

V posledních dnech snad není pro tuto zem i pro všechny z nás důležitějších zpráv než těch, které se týkají „Janotova balíčku“. Tedy souboru legislativních opatření, který by měl zajistit rozpočtový deficit na „přijatelné“ úrovni a stabilizovat pro následující rok veřejné finance tak, aby mohl být přijat rozpočet na následující rok. V opačném případě hrozí rozpočtové provizorium, které tvrdě dolehne zejména na rozpočty místních samospráv, krajů a sociálně nejslabších domácností. Nejsem ekonom a ekonomii ani nestuduji, celá věc má však nejenom ekonomický, ale i politický rozměr a k tomu bych se prostřednictvím tohoto blogu chtěl vyjádřit.

idnes

ČSSD a Jiří Paroubek usilují o změnu "Janotova balíčku", ve zkratce chtějí více zvýšit daně a méně snížit sociální dávky. Kluci z lidového domu by dokonce rádi zavedli i některé dávky nové. Přístup ODS byl původně přesně opačný. Tyto dvě skutečnosti snad nejlépe dokladují, že Janotův návrh byl návrhem vskutku kompromisním.

Na tento kompromis se po několika dnech rozhodla jít i ODS. Asi to byla chyba, protože v ten moment kluci z lidového domu zavětřili senzaci. Jako by si řekli: "Uděláme si na tom laciné politické body. Vyškrtáme z balíčku, co se nám nelíbí, a dodáme do něho pár našich receptů. Ve výsledku to sice bude paskvil, protože se všechno akorát překope, ale rozpočtový efekt nebude žádný. Výslednou polízanici si pak vyžere „úředník“ Janota a my se budeme v médiích moci prezentovat, jako ochránci chudých."

Výsledný efekt pro Českou republiku by se snad dal charakterizovat parafrází známého rčení. Vlk sežere kozu a pak chcípne hlady. Vinu za to ponese koza, protože měla málo masa.

Ano je to zvrácené. Jiří Paroubek dokazuje, že mu záleží jen na vlastní popularitě. Janotův balíček je kompromis. Nelíbí se nikomu, respektive každý by v něm něco změnil. Ale každý rozumný chápe, že je nutné jej projednat jako celek, nelze z něj vyždibovat jen nějaká opatření. Pakliže bude ve sněmovně projednáván jednotlivě, strhne na sebe obrovskou lavinu poslanecké lidové tvořivosti. A výsledek bude vypadat, jako když pejsek s kočičkou vařili dort.

Každá snaha o stabilizaci veřejných financí bolí. Čím později však začneme naše dluhy řešit, tím větší bolest to s sebou ponese. V těžkých časech potřebujeme státníky a nikoli politiky, kteří by pro hlas nechali potratit vlastní ženu.

Autor: Matěj Trávníček | středa 23.9.2009 14:16 | karma článku: 33,92 | přečteno: 2046x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Rathovize v akci aneb David Rath nemá strop

Drzost Davida Ratha nezná mezí. Největší český demagog provedl další ze svých „spanilých“ kousků. Do nemocnic vlastněných Středočeským krajem nechal nainstalovat LCD televizory, které to zblbnutí přehrávají Rathovu předvolební propagandu. Inspiraci David Rath tentokráte hledal nejspíše v nějaké zemi s totalitním nebo minimálně autoritativním režimem, právě v nich totiž zpravidla rozhlas a televize celé hodiny vysílají chvalozpěvy na vládu, případně haní opozici. Jenom doufejme, že zařízení pouze vysílají a nikoli i natáčejí, tak jak tomu bylo v případě „televizorů“ z Orwellova proslulého románu 1984.

26.4.2010 v 10:03 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1955x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Paroubkovy hnojomety

Petr Nečas není volebním lídrem ODS ještě ani týden a už je pod přímou palbou Lidového domu. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby se jednalo o kampaň založenou na argumentech a programu a nikoli na dehonestujících atacích s jediným cílem, s cílem Nečase očernit a zničit jeho dlouholetou pověst „Pana Čistého“.

30.3.2010 v 15:06 | Karma: 39,74 | Přečteno: 2428x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Paroubek a královna Koloběžka

Ministr „nepolitické“ vlády „nestranický odborník“ Martin Pecina míří na kandidátku ČSSD. Pražští socialisté Pecinovu kandidaturu na pozici lídra v hlavním městě schválili včera, zítra má vše ještě posvětit ÚVV ČSSD. Jiří Paroubek tak porušil další z politických dohod. A premiér Fischer vytáhl z rukávu další ze svých nemastných neslaných prohlášení. Vláda tak již delší dobu praktikuje strategii, „kdo nic nedělá, nic nezkazí“.

12.3.2010 v 14:32 | Karma: 38,38 | Přečteno: 2451x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

TOP09: Nová strana plná starých lidovců

Pokládal jsem za samozřejmé, že voliči TOP09 si jsou vědomi a znají minulost předních představitelů TOP09, a to alespoň těch nejvýraznějších. Mýlil jsem se, byl jsem příliš naivní. Včera jsem totiž náhodou narazil a měl tu příležitost si s voliči TOP09 pokecat o politice.

24.2.2010 v 14:17 | Karma: 21,72 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Kocábům appeasement

Tak jsem dnes sledoval na Primě diskusi mezi ministrem Kocábem a předsedou KSČM Filipem. Lehká váha politického amatéra proti těžké váze ostříleného harcovníka. Vojtěch Filip se mistrně vykrucoval a Michael Kocáb se ho v podstatě snažil přesvědčit, aby si komunisté změnili název. K čemu by to ale bylo?

15.11.2009 v 12:21 | Karma: 26,72 | Přečteno: 2344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.