Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Michálek, rytíř na bílém koni?

Média si našla nového hrdinu hodného nekritického obdivu a adorace. Není jím nikdo jiný než Libor Michálek. Hrdina se však nejlépe vyjímá v černobílém světě. To, že svět černobílý není, vem čert, prostě se vytvoří. A tak je nám na stříbrném podnose servírován příběh dobra se zlem. Příběh boje neohroženého Libora Michálka s hydrou korupcí a klientelismem prolezlé státní správy. Zkusme se však přestat nechat opíjet příběhem téměř epických rozměrů a místo toho se podívejme na celou věc střízlivýma očima. Alespoň na chvíli.

MF DNES

Představte si, že máte doma nastrčené štěnice, na jejichž druhém konci sedí Vám neznámý člověk a pečlivě poslouchá a zaznamenává, co říkáte včetně těch nejsoukromějších a nejintimnějších rozhovorů s Vašimi blízkými. Představte si, totéž v případě Vašeho telefonu, Vašeho emailu a textových zpráv. Představte si, že každé Vaše slovo nahrává Váš kolega v práci. A teď si představte, že onen člověk, který Vás takhle špicluje, není žádný neznámý, téměř bezejmenný cizinec, ale Váš blízký spolupracovník, člověk, v něhož máte důvěru.

A teď si představte, že by to dělal naprosto každý. Odposlech do každého saka, do každé rodiny, pod každý stůl. Co tím vznikne? Atmosféra nedůvěry, atmosféra strachu. Atmosféra, ze které se mi chce zvracet. Něco podobného jsme v naší zemi již několikrát zažili. Doby, kdy člověk nemohl věřit nikomu, doby masového udavačství spojeného s komunistickým a nacistickým totalitním režimem jsou však dnes již naštěstí pryč. Buďme za to rádi a dělejme vše pro to, aby se již nevrátily.

Ano odposlechy a tajně pořízené nahrávky mohou vést k odhalení závažné trestné činnosti. Ale za jakou cenu? Za cenu brutálního narušení soukromí. To může být v mnohých případech ospravedlnitelné. A právě proto upravuje podmínky pro používání operativní techniky zákon a její nasazování není ponecháno libovůli policistů, ale je vázáno na součinnost se soudem.

Žijeme v právním státě a ne na divokém západě. Míra ušlechtilosti věcí je subjektivní, pravidla však, aby měla smysl, musí být univerzální. Právě proto máme zákony. Sebeušlechtilejší čin nás tak nezplnomocňuje k porušování zákona. Právě o opaku, je však asi přesvědčen Libor Michálek, jak říká jeho někdejší kolega a přítel Tomáš Polák: „Pokud už je o něčem přesvědčen, že se odehrálo přesně podle jeho představ, jeho – možná přemrštěný – cit pro spravedlnost mu bude velet, aby za tím šel bez ohledu na následky. To je správné. Co není správné, je, že to udělá i v případě, když to celé nemá prokazatelný základ.“ A na jiném místě pak: „Když subjektivně nabude dojmu, že má pravdu, tak má tendence být neloajální jak ke svým nadřízeným, tak k instituci, v níž pracuje, ať jeho dojmy odpovídají realitě, nebo ne.“ (Viz. Reflex č. 52)

Kdyby se ale každý choval jako pan Michálek, tak bychom to velice snadno a rychle dopracovali do stavu, kdy se budeme navzájem střílet na ulicích. Měl-li Libor Michálek informace o korupci na jím řízeném, zdůrazňuji jím řízeném, fondu měl se neprodleně obrátit na policii. To by udělal právě rytíř na bílém koni, za kterého nám Michálka vydávají média.

Michálek však na místo toho začal fízlovat své spolupracovníky. A nahrával je několik měsíců. Pan Michálek tak žádným rytířem na bílém koni není, je maximálně laciným rádobyhrdinou z béčkového komiksu. Jak ostatně řekl Milan Knížák: „Pokud mám něco proti svému spolupracovníkovi, nebo svému šéfovi, tak mu  to otevřeně sdělím a pokud je to opravdu závažné, tak s tím jdu na policii, ale amatérsky fízlovat, to je pod úroveň normálního člověka.“
Dnes Michálek tvrdí, že celou dobu usiloval odhalit korupci. Co když byly jeho motivy zcela jiné? Co když chtěl své spolupracovníky vydírat? Dělal to z vlastní iniciativy nebo stojí někdo v pozadí? A vůbec, není celého jeho počínání morálně úchylné? Opravdu máme nekriticky věřit panu Michálkovi? Na základě čeho bychom tak měli činit? Na základě jeho prohlášení? Co když to jen zloděj křičí, chyťte zloděje? Tyto a další, podobné otázky by měla média klást panu Michálkovi na místo nekritického obdivu a adorace.

Autor: Matěj Trávníček | čtvrtek 6.1.2011 14:06 | karma článku: 24,84 | přečteno: 3029x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Paroubkovy hnojomety

Petr Nečas není volebním lídrem ODS ještě ani týden a už je pod přímou palbou Lidového domu. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby se jednalo o kampaň založenou na argumentech a programu a nikoli na dehonestujících atacích s jediným cílem, s cílem Nečase očernit a zničit jeho dlouholetou pověst „Pana Čistého“.

30.3.2010 v 15:06 | Karma: 39,74 | Přečteno: 2428x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Paroubek a královna Koloběžka

Ministr „nepolitické“ vlády „nestranický odborník“ Martin Pecina míří na kandidátku ČSSD. Pražští socialisté Pecinovu kandidaturu na pozici lídra v hlavním městě schválili včera, zítra má vše ještě posvětit ÚVV ČSSD. Jiří Paroubek tak porušil další z politických dohod. A premiér Fischer vytáhl z rukávu další ze svých nemastných neslaných prohlášení. Vláda tak již delší dobu praktikuje strategii, „kdo nic nedělá, nic nezkazí“.

12.3.2010 v 14:32 | Karma: 38,38 | Přečteno: 2451x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

TOP09: Nová strana plná starých lidovců

Pokládal jsem za samozřejmé, že voliči TOP09 si jsou vědomi a znají minulost předních představitelů TOP09, a to alespoň těch nejvýraznějších. Mýlil jsem se, byl jsem příliš naivní. Včera jsem totiž náhodou narazil a měl tu příležitost si s voliči TOP09 pokecat o politice.

24.2.2010 v 14:17 | Karma: 21,72 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Kocábům appeasement

Tak jsem dnes sledoval na Primě diskusi mezi ministrem Kocábem a předsedou KSČM Filipem. Lehká váha politického amatéra proti těžké váze ostříleného harcovníka. Vojtěch Filip se mistrně vykrucoval a Michael Kocáb se ho v podstatě snažil přesvědčit, aby si komunisté změnili název. K čemu by to ale bylo?

15.11.2009 v 12:21 | Karma: 26,72 | Přečteno: 2344x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Nobelovka pro Obamu? To si snad děláte „zadnici“!

Tak nám dnes a celému světu bylo sděleno, že letošní Nobelovu cenu za mír získal Barack Hussein Obama. Oficiální zdůvodnění tohoto kroku: Cena je udělena za výjimečné úsilí o posílení světové diplomacie a spolupráce mezi národy. Poloficiálně se pak mluví o tom, že cena souvisí s Obamovou snahou zbavit svět jaderných zbraní. Neoficiálně se lze domnívat, že udělení ceny je snahou zastavit Obmův prudký propad popularity poté, co znárodnil např. GM, některé velké banky a další důležité podniky a co započal revoluční reformu zdravotnictví.

9.10.2009 v 19:37 | Karma: 23,05 | Přečteno: 1457x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.