Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LN

Zajímavé sdělení o vietnamském zvyku. Možná to spíš souvisí s byznysem, než s rodinnými zvyklostmi, stolováním a jídlem. Když si chci s někým popovídat a najíst se při tom, tak nezvu víc lidí, ale jenom jednoho či dva. Zaplatit za ně útratu není problém. Ale zvát hodně lidí, to asi v naší kultuře není běžné. Kulaté narozeniny, svatby, jiné oslavy, proč ne. Ale to rozhodně není příliš často.

0 0
možnosti
ZB

Jinak autor zjevně nebyl nikdy na žádném večírku, akci púro přáatele v České společnosti. Zjistil by, že jídel je spousta a všichni si mohou brát to co jim chutná. A i s Evropským jídelem to funguje. ;-)

0 0
možnosti
ZB

Ta hra na reputaci v asijské kultůře je zhoubná a pokrytecká.

Jinak si myslím, že autor se ve většině ostatních důvodů plete. Vietnamci nejí České jídlo, protože to neumí, nemají odvahu zkoušet něco nového, jsou daleko konzervativnější než Evropané. Navíc části to nechutná.

Placení má společného něco jen s tím proč Vietnamci se necítí v pohodě v otevřené společnosti, kde se mění to s kým se jde na jídlo. Protože tam jejich hry nefungují. Jinak i v Česku jsou party kde platí někdo za stůl, aby se předvedl.

0 0
možnosti
MK

Já teda nevím, ale přítelkyně je Vietnamka a normálně jí české jídlo a lemtá pivo. Vietnamské jídlo máme jedině když navaří její maminka.

2 0
možnosti
JD

J50a60n 12D12o62u96š73e16k

13. 7. 2022 21:29

Tak holt nejsou zvyklý uvařit jedno jídlo z více surovin. V podstatě to dělají taky jen to naplácají na více misek aniž by se to vařilo dohromady. Vy si užijete více různorodých chutí, my zase úplně nové chutě. Se nezblázníme.

3 0
možnosti
MN

Nějak jsem nepochopila to, že si Češi údajně odnesou talíř s jídlem na pokoj. To jsem nikdy neviděla.

1 0
možnosti
Foto

Skvěle se vtipným jazykem dozvědět něco nového. Článek mě velmi obohatil, pobavil a inspiroval... Určitě se o nabyté novinky podělím s dalšími (nejen) Čechy. Děkuji Vám srdečně ❤️👍❤️

0 0
možnosti
JR

J68a20n 15R15i54c96h24t77e47r

12. 7. 2022 13:25

Myslím, že ten rozdílný způsob stolování-servírování je přesně ten kulturní rozdíl. Evropská kuchyně je založená na tom, že jídlo je jako celek vyladěné tak, aby se k sobě jednotlivé věci hodily. Na talíři jsou takové kombinaci a takovém množství, aby to sedělo. Asijská kuchyně je postavená jinak. Upřímně, vlastně tohle je jedna z věcí, proč asijskou kuchyni příliš nevyhledávám. Spoustu těch jídel vlastně v evropském slova smyslu nikdo nevařil. Je to syrová zelenina zalitá něčím nebo něco (cokoli) usmažené apod. Neříkám, že to není dobré, ale jako člověku zvyklému na evropský styl mi tam chybí ta invence kuchaře - jak spojit základní suroviny aby vzniklo něco jiného s přidanou hodnotou. U asijské kuchyně mám většinou pocit, že jím ty základní suroviny, které dohromady takovou přidanou hodnotu nemají. Ano, můžete namítnout, že chodím do špatných restaurací. Ale když půjdu do špatné české, stejně to bude jinak.

S trochou nadsázky (!) - u nás vezmu maso, cibuli, protlak, česnek, trochu koření a na talíř dostanu guláš. V čínské/vietnamské restauraci dostanu na talíř (nebo víc talířů) maso s trochou koření, cibuli, protlak a česnek. :-)

Výjimkou je indická kuchyně, která se způsobem úprav té evropské vlastně podobá (aspoň pokud jde o to, co jako indickou kuchyni známe tady v u nás).

8 0
možnosti

Počkejte si až klesnou ceny letenek.

Naplánujte si třítýdenní dovolenou se svou přítelkyní (s dětmi je to těžší mimo prázdniny).

Přileťte do Bangkoku či Hanoje a pomalu jeďte do toho druhého města.

Jezte v dobrých, neturistických restauracích.

Pak sem napište jak vypadá asijská kuchyně. Tu moc v Čechách neochutnáte.

6 0
možnosti
ŠM

jsem tady neviděla ve viet. rest., že by jídla byla zvlášť..vždy dostanu vše na jednom talíři...

2 1
možnosti
JJ

Ale tím není zodpovězena otázka, proč vietnamci nechodí rádi do českých restaurací a nejí české jídlo. Autor tady také nepíše nic o Asii, ani o stravování v domácím prostředí, ale o tom, že si Vietnamci "u nás" zajdou raději někam do fast foodu (nejspíš tedy "mekáč", nebo KFC...), nebo "ke svým", než do české restaurace. A uvádí rozdíly, které jsem prakticky v žádné z běžných vietnamských restaurací u nás nezaznamenal. Mezi námi, určitě by se v žádné z českých restaurací nikdo nepozastavoval nad tím, když bude chtít, v rámci svých zvyklostí, zaplatit za celý stůl, ale klidně i za celou hospodu. Mezi námi, myslím, že převážná většina českomoravského obyvatelstva zajde do restaurace primárně také proto, aby "uspokojil své biologické potřeby". Jde se prostě najíst. No a já, na rozdíl od vietnamského kolegy, zajdu klidně rád nejen do české restaurace, ale i do té vietnamské.

12 0
možnosti
JJ

...odpověď panu Pavlovi níže. Nějak se mi to k němu nedařilo "pověsit".:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 219
  • Celková karma 31,40
  • Průměrná čtenost 2933x
Červen 2022: Teď mi došlo, že jsem se nikdy pořádně nepředstavil. Jmenuji se Tien, potřebuji spát alespoň 10h denně, mám rád večerní procházky a jím převážně mezi 22-23h. Na deprese: čokoláda, úklid bytu a toulání se. Proč píšu blog? Je to jediná věc, kterou nedělám z povinnosti.

 

2021: Už jsem tu s Vámi přátele skoro 30 let, dokopu si to tady až do důchodu a potom zmizím do Hanoje. Ok?

 

2020: "Nic bych na sobě neměnil. Absolutní spokojenost. Mindrák na nule."

 

2015: Už pár let nečtu žádné západní "vědecké, akademické, publicistické" (a vlastně všechny cizí) práce o Vietnamu a Vietnamcích, protože nakonec zjistíte že to jsou jenom pytle plné nesmyslů. Musíte si to zjistit sami i když je to pracnější, ale aspoň těm objeveným výsledkům můžete věřit. Člověk by měl, pokud má tu možnost, na několik měsíců odejít do zahraničí, pak pochopí skutečné potřeby, emoce, samotu a izolaci cizinců v jeho vlastní zemi, protože to sám pocítí.