Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

Vietfil

9. 9. 2010 12:54
Národní smíření

Všichni diskutující by se měli uklidnit, zejména pánové Poiuyt a Kimos. První se zde projevuje jako poněkud opožděný komunistický agitátor (opožděný proto, že ve Vietnamu sice dodnes vládne strana s názvem "Komunistická", ale po stránce ekonomické a sociální je ta země už kapitalistická). Kimos zase projevuje poněkud černobílé antikomunistické vidění. Válka ve Vietnamu skončila před více než 35 lety, není už čas na pořádné národní smíření? Jak dlouho ještě chtějí jedni Vietnamci nenávidět druhé? A to dokonce i tací, kteří se narodili až po r. 1975. Není to jednoduché. Znám Vietnamce, kteří nemají rádi komunisty, ale nebožtíka Ho Či Mina chovají ve velké úctě. To prý byl velký vlastenec a ke komunistům se dal jen z taktických důvodů, aby mohl osvobodit svůj národ. Tak nevím....

0 0
možnosti
V

Vietfil

9. 9. 2010 12:53
Národní smíření

Všichni diskutující by se měli uklidnit, zejména pánové Poiuyt a Kimos. První se zde projevuje jako poněkud opožděný komunistický agitátor (opožděný proto, že ve Vietnamu sice dodnes vládne strana s názvem "Komunistická", ale po stránce ekonomické a sociální je ta země už kapitalistická). Kimos zase projevuje poněkud černobílé antikomunistické vidění. Válka ve Vietnamu skončila před více než 35 lety, není už čas na pořádné národní smíření? Jak dlouho ještě chtějí jedni Vietnamci nenávidět druhé? A to dokonce i tací, kteří se narodili až po r. 1975. Není to jednoduché. Znám Vietnamce, kteří nemají rádi komunisty, ale nebožtíka Ho Či Mina chovají ve velké úctě. To prý byl velký vlastenec a ke komunistům se dal jen z taktických důvodů, aby mohl osvobodit svůj nárot. Tak nevím....

0 0
možnosti
H

heli72

16. 7. 2010 11:02
Děkuju za krásná slova o naší hymně

Těch pár diskutérů, kteří se věnují druhé půlce článku, zjevně nepochopilo, že se za potřebu zpívat českou hymnu nestydíte, ale spíš se nechcete dočkat dotčených reakcí typu "co si ten Vietnamec dovoluje přivlastňovat si NAŠI hymnu?!"

A obávám se, že by to přesně tak dopadlo.

Zřejmě nám bude ještě dlouho trvat, než naše donedávna homogenní a uzavřená společnost skutečně přijmě lidi jiných ras a národností a přestane je vnímat jako něco cizorodého, i když se tu třeba narodili, mluví perfektně česky a jiný domov ani neznají.

Vždycky mě překvapí, když přistěhovalci a cizinci všichni mluví o tom, jak jsou Češi vůči nim nedůvěřiví, a pak si uvědomím, že i při nejlepší snaze taky pořád přemýšlím v kontextu "my Češi" versus "oni" - ti ostatní.

Chce to čas, ale asi nebudeme nikdy chápat pojem "národnost" jako v Americe, kde je Američan v podstatě každý, kdo se jím cítí být, a může si hrdě zpívat hymnu, protože přistěhovalci jsou tam v podstatě všichni.

0 0
možnosti
PM

kimos

14. 7. 2010 10:35
To je zase diskuse o historii Vietnamu :-)

zajimave je, ze Vietnamci, kteri ziji v CR a maji tedy na rozdil o Vietnamu svobodny pristup k informacim, toho vubec nevyuzivaji a mluvi tu jak ze stranickych prrucek z roku 1980.....:-)

0 0
možnosti
P

poiuyt

14. 7. 2010 13:39
Re: To je zase diskuse o historii Vietnamu :-)

protoze nejsou retarded jako ty.

0 0
možnosti
P

poiuyt

13. 7. 2010 19:35
Stanislave,prestan zvanit jako mad dog kdyz mluvis o Vietnam

Koukni proud imigrantu nyni denodene proudi do Evropy z Afriky,nebo proud imigrantu z Mexico do Amriky,zadny komunisticky rezim tam neni.Oni imigruji z ciste ekonomickeho duvodu,i  tenkrat ve Vietnamu situace byla podobna.Po valce s znicenou zemi a blokovanim Zapadu - po 1979 i Cinanu-,zivot byl strasny tezky.Navic USA a Zapad tvorily priznive  podminky pro ty imigranty ,to povzbuzovalo vic lidi k imigraci.Pokud se tyce politicke situace ve Vietnamu ve- a po- valce,radeji nepapouskuj pitome vymysly Americkych medii .Na to Vietnamci kaslali a kaslou i nyni.Zrudny zlocin Amiku ve valce je nepopiratelny a nemuze ospravedlnit temito vymysly.Nyni vztah mezi USA a Vietnamem normalizovan a rozvijen ve vsech oblastech.USA jsou nejvetsi obchodni partner Vietnamu, loni byly taky nejvetsi investator ve Vietnamu a tohle bys mel vedet:Americane uz nemluvi k Vietnamcum tonem,jak mluvili a jak mluvite vy ,par Ceskych retarded.

0 0
možnosti
P

poiuyt

13. 7. 2010 19:36
Re: Stanislave,prestan zvanit jako mad dog kdyz mluvis o Vietnam

To Kimos -Stanislav Jansky

0 0
možnosti
AA

Saša

13. 7. 2010 15:34
Nejsou všichni běloši bývalými kolonizátory.

Stručný přehled najdete zde:

http://www.euportal.cz/Articles/327-eurotest-iii-.aspx

I mnohé bělošské země mají minulost kolonie/provincie a jejich obyvatelé tedy mají v sobě psychologii poddaného a trvale národně ohroženého.

A nejde jen o Čechy a Slováky.

0 0
možnosti
PM

kimos

13. 7. 2010 15:04
jeste autore male upresneni k historii Vietnamu

Tzv Boat people nebyl fenomen roku 1975. Vietnamci, kteri utekly v tomto roce, odesli vetsinou legalne za pomoci Americanu (obvykle letecky). Fenomen Boat people se rozsiril hlavne po roce 1976, kdy pod zaminkou "tazeni proti buzroaznim" zivlum, zautocili vietnamsti komunise proti etnickym Cinanum a obrali je je o veskery majetek. (Cinane de facto ovladali ekonomiku Vietnamu, coz je v JV Asii obvykly jev. Snad s vyjimkou Japonska) Tehdy dostali obyvatele VN "nabidku" ze mohou odejit ze zeme pokud se "vyplati". (minimum bylo tusim 3 zlatë listy) a "zajisti" si dopravu. To vyvolalo obrovskou emigracni vlnu. Zname jsou snimky zcela pretizenych lodi, ktere opousteji Jihovietnamske pristavy v zoufale snaze uprchnout ze zeme), dalsim impulsem bylo zavedeni "kolchozu" pro zemedelce, ktere vyvolaly nedostatek ryze a hlad ve mestech. (tusim rok 1976-78).

0 0
možnosti
PM

kimos

13. 7. 2010 15:05
doplneni

Fenomen Boat people pokracoval az do 80.let. celkem odeslo skoro 2 miliony lidi... (vetsina skoncila v USA, ale dost i v Ausralii, Nemecku, Francii) Tj Boat people nemeli s lidmi, kteri skoncili po obsazeni Saigonu v roce 1975 v "prevychovnych taborech"  nic spolecneho.. to byla normalni komunisticka cistka... na internetu najdete dost zdroju.

0 0
možnosti
PM

kimos

13. 7. 2010 14:41
az se nebudete stydet pet hymnu zeme, kde zijete, tak

se muzete povazovat za integrovaneho obcana...dokud si budete radeji pobrukovat "heroickou" pisen o vojacich Vietcongu, tak budete Vietnamec v CR....to jsou ty detaily.  JInak s tim srovnanim s hymnou FR a USA jste to trochu prehnal :-) V dobe jejich vzniku slo o boj za "vznesene idealy". Rovnost, volnost, bratrstvi - FR, nebo svoboda a demokracie - USA. Kdyz komunisticky severni Vietnam napadnul Jizni a pritom povrazdil nekolik milionu Vietnamcu ve jmenu komunisticke ideologie, tak to bylo neco krapanek jineho.... nemyslite? a  take by jste mohl taktne doplnit, ze se ca 1 milion Vietnamcu z tech takzvanych prevychovnych taboru (reeducation camps) jiz nikdy nevratil, stejne jako to, ze jeste behem roku 1975 provedl komunisticky rezim v Jbyvalem Jiznim Vietnamu asi 65 000 poprav (vetsinou byvaly urednici vlady, vojaci, ale i  obchodnici, novinari, mnisi atd) - proste normalni komunisticka cistka jak ji zname treba z byvaleho SSSR, Ciny, ci Kambodzi...

0 0
možnosti

lost

13. 7. 2010 14:15
***

:-)

0 0
možnosti
K4

kirduk 4

13. 7. 2010 13:28
Karma

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2935x
Červen 2022: Teď mi došlo, že jsem se nikdy pořádně nepředstavil. Jmenuji se Tien, potřebuji spát alespoň 10h denně, mám rád večerní procházky a jím převážně mezi 22-23h. Na deprese: čokoláda, úklid bytu a toulání se. Proč píšu blog? Je to jediná věc, kterou nedělám z povinnosti.

 

2021: Už jsem tu s Vámi přátele skoro 30 let, dokopu si to tady až do důchodu a potom zmizím do Hanoje. Ok?

 

2020: "Nic bych na sobě neměnil. Absolutní spokojenost. Mindrák na nule."

 

2015: Už pár let nečtu žádné západní "vědecké, akademické, publicistické" (a vlastně všechny cizí) práce o Vietnamu a Vietnamcích, protože nakonec zjistíte že to jsou jenom pytle plné nesmyslů. Musíte si to zjistit sami i když je to pracnější, ale aspoň těm objeveným výsledkům můžete věřit. Člověk by měl, pokud má tu možnost, na několik měsíců odejít do zahraničí, pak pochopí skutečné potřeby, emoce, samotu a izolaci cizinců v jeho vlastní zemi, protože to sám pocítí.