Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

wrangler

20. 11. 2010 22:13
Omyl!

My jsme si sem Asiaty nenatahali. Částečně jse sem natahala bývalá komunistická vláda, částečně přišli sami. A vy, jak se zdá, zde nejste spokojen. Většině lidí Vietnamci nevadí, ale nebude jim vadit ani když odejdete. Rv

0 0
možnosti
KL

Klara L

20. 11. 2010 21:51
Asi je to normální

aspoň do určité míry, že lidi se dělí na "my" a "oni". A´t už je to v rámci vesnice (starousedlíci a noví přistěhovalci), v rámci třídy (nový žák), země, rasy... A není to určitě české specifikum. Stačí, když si zajdu nakoupit v Praze na Sapu. Ne že by někdo něco řekl (nebo aspoň ne tak, abych tomu rozuměla ;-D), ale je to prostě pocit vetřelce mezi domácími.

Jinak jsem ráda, že u nás Vietnamci žijí a nevadí mi nakupovat v jejich obchůdcích, naopak mají lepší pracovní dobu než jakou jsou ochotny mít české obchody a jsou vždy milí, ejsou protivní na zákazníka jako některé české a ukrajinské prodavačky. A to jak umí většina z nich česky, fakt obdivuju, nemám iluze, že bych se takhle naučila vietnamsky ;-)

0 0
možnosti
T

tin1

20. 11. 2010 22:17
Re: Asi je to normální

Ja vím, ono to bude vždycky tak. Všechno živé i neživé se rádo dělí, aby nějak vyčnělo. Pták pěkným peříčkem, ještěrka pěkným ocáskem, orangután pěkným úsměvem a autor pěkným smajlíkem. V 

0 0
možnosti
DM

Aretta

20. 11. 2010 20:55
"Nejsou pasivní a uzavření"

Vždyť jste to ale minule sám psal....

A já od té doby jsem se přestalas našimi večerkářemi družit, aby si nemuseli ve své plachosti dělat násilí... 

0 0
možnosti
DM

Aretta

20. 11. 2010 20:56
oprava

"s našimi večerkáři" ať jdu příkladem:-))

0 0
možnosti
JC

medvěd brtník

20. 11. 2010 14:14
Nemám nic proti Vietnamcům, ale chci žít v Česku.

A proto se mi nelíbí jednak jejich snaha stát se tzv. etnickou menšinou a využívat financí, které náš stát etn. menšinám poskytuje, a za druhé přisvojit si část naší země. V Praze Libuši se vám to už podařilo. Nechci, aby se tenhle libušský Vietnam šířil. Nechci jednoho dne zjistit, že bydlím v cizí zemi, protože nebudu mít možnost jinde nakupovat (už nejsem nejmladší, nevím, jak dlouho budu moci řídit a tak budu muset nakupovat v nejbližším okolí) než u Vietnamců, že mí sousedé budou jen Vietnamci atd. a že nakonec ne oni, ale já se budu snažit vystěhovat někam jinam.

A jen otázka: co je ve Vietnamu tak strašného, že se za každou cenu snažíte někam přestěhovat?

0 0
možnosti
T

tin1

20. 11. 2010 14:22
Re: Nemám nic proti Vietnamcům, ale chci žít v Česku.

Jestli se Vietnamci šíří po ČR, na to se zeptejte prodejců pozemků, bytů a skladišť. Večerka opravdu nevyroste ze dne na den. "snaha stát se tzv. etnickou menšinou" takový status přikázal zákon nikoliv Vietnamci, my naopak usilujeme o postavení nadnárodostní, tj. normální.   :-)

-----------------

Chudoba.  :-)

0 0
možnosti
AP

shrink

20. 11. 2010 14:05
.

R^

0 0
možnosti
T

tin1

20. 11. 2010 14:22
Re: .

:-)

0 0
možnosti
HN

Hanka Novotná

20. 11. 2010 13:16
Mám z toho takový dojem,

že Vietnamští občané si v naší zemi vytvořili svou komunitu. Uzavřenou. Mrzí mě to, protože kdykoliv jsem se snažila navázat bližší kontakt s manželským párem, který má krámek na našem sídlišti, byla jsem stroze "odmítnuta". Možná vám nesedí styl humoru, nevím. Ale přijde mi to škoda. Nikdy jsem neměla potřebu Vietnamcům (ale ani Romům, Ukrajincům, kteří našli v naší zemi svůj domov) tykat. Pozdrav je samozřejmostí, ale tím to i končí. Léta jsem žila v Chorvatsku. Za těch 14 let jsem měla možná dvě setkání s českou menšinou. Většina mých přátel jsou Chorvati, Bosánci, Srbové. Snažila jsem se přizpůsobit jejich zvykům, poznat jejich kulturu, sledovala jsem politickou situaci v zemi, zajímala se o jejich problémy, bavila se na jejich zábavách...a bylo mi hezky. Ale u Vás mám pocit, že o nás nestojíte, že jste jen využili náš prostor...

0 0
možnosti
T

tin1

20. 11. 2010 14:14
Re: Mám z toho takový dojem,

Moje kamarádka na otázku, zda bych se měl změnit řekla "Ne, ne vy to už máte  nějak od přírody, tichost a plachost. To je prostě vaše poznávací značka." Mě osobně trvá dva roky, než si někoho opravdu pustím k tělu. Razím heslo, znát méně, ale důvěrně, než znát více a přitom vůbec. Takhle možná přemýšlejí i ostatní, můžu vám nabídout jen svůj vlastní pohled a zkušenosti. :-)

0 0
možnosti
AS

nanciscor

20. 11. 2010 11:45
Moji milí Vietnamci

Nikdy jsem si nemyslel, že  Vietnamci jsou pouze " trhovci" - jak bývá kritizováno.

Uspořádali jsme na "velmi vysoké úrovni" (zástupci university, státní správy a Evropského hnutí ČR) setkání s Vietnamci. Přišlo i přes široké pozvánání jenom pár lidí, a ti ještě jenom koukali a mlčeli, přitom ohlášené téma bylo Co pro vás můžeme udělat, abyste se zapojili do občanského života. Mohlo to být zajímavé!!!

Najdou-li se zájemci o skutečnou práci na tomto poli ze strany Vietnamců v ČR, jsou vítáni.

[>-]Alexandr Svoboda, Evropské hnutíˇČR

 

0 0
možnosti
T

tin1

20. 11. 2010 13:56
Re: Moji milí Vietnamci

Asi jste měli špatný " tah na branku", jelikož jsem na to v médiích nearazil. Můžete mi poslat doplňují informace? (kde, kdy, pozvánky, katalogy?). Jestli jste spolupracovali se zástupci university, státní správy a Evropského hnutí ČR, tak je to velmi úzká skupina. Bylo by lepší se  rovnouobrátit na vietnamské měsíčníky a jiná vnitří média. :-)

0 0
možnosti
RH

Kruton

20. 11. 2010 1:20
Chtějí tady všichni Vietnamci poctivě pracovat?

Docela velká skupina Vietnamců se zabývá organizovaným zločinem od padělaného značkového zboží, přes daňové úniky z tržnic a obchodování s povolením k pobytu až po pěstování konopí ve velkém atd. cizince v naší zemi považuji za hosty a když přijedou v dobrém, tak je uvítám. Vadí mi ovšem, že když např. celní správa zasáhne proti prodejcům nelegálního zboží (jak se stalo), tak se od toho Vietnamští studenti nedistancují, ale protestují proti "nepřiměřeného" zásahu. Svého času jezdili Češi krást do Německa a vždy jsem se za ně styděl, že dělají ostudu národu v cizině, ale tolerance překračování zákonů ze strany Vietnamců mi vadí..

0 0
možnosti
T

tin1

20. 11. 2010 7:55
Re: Chtějí tady všichni Vietnamci poctivě pracovat?

Dobrý den. "Docela velká skupina Vietnamců se zabývá organizovaným zločinem od padělaného značkového zboží, přes daňové úniky z tržnic a obchodování s povolením k pobytu až po pěstování konopí ve velkém atd." Můžete mi doložit kolik je to procent z celého počtu?  Proti činnosti celníků to nebylo, spíš proti způsobu. :-)

0 0
možnosti
S

SangInnocent

20. 11. 2010 0:44
..

Velmi hezky a moudře napsaný článek. Je mi stydno za lidi, kteří hazí do jednoho pytle každého, kdo neni tak "krásně bílý a český" jako oni. Znám spoustu našinců, kteří nemakají nebo to leda předstírají a (světe div se) spoustu cizinců, co se pracovat naopak snaží. Otevření hranic a prolínání kultur je velmi obohacující věc, ale bohužel většina prostých lidí panikaří ze všeho, co neznají a je jiné.  Kromě toho je zajímavé, že spousta lidí je nadšeně pro globální trh (kde jsou prostě horší či dražší výrobky převálcovány), ale globálního pracovního trhu se bojí. V konkurenci by totiž nejspíš neobstáli.

0 0
možnosti
JN

akiller

19. 11. 2010 23:40
re

Veskrze by bylo lepší, kdyby vietnamci předváděli svoji kulturu a učili vietnamské básničky někde na hranicích s Laosem, bo s Kambodžou

0 0
možnosti
T

tin1

19. 11. 2010 23:57
Re: re

To se děje už stovky let. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 219
  • Celková karma 31,51
  • Průměrná čtenost 2935x
Červen 2022: Teď mi došlo, že jsem se nikdy pořádně nepředstavil. Jmenuji se Tien, potřebuji spát alespoň 10h denně, mám rád večerní procházky a jím převážně mezi 22-23h. Na deprese: čokoláda, úklid bytu a toulání se. Proč píšu blog? Je to jediná věc, kterou nedělám z povinnosti.

 

2021: Už jsem tu s Vámi přátele skoro 30 let, dokopu si to tady až do důchodu a potom zmizím do Hanoje. Ok?

 

2020: "Nic bych na sobě neměnil. Absolutní spokojenost. Mindrák na nule."

 

2015: Už pár let nečtu žádné západní "vědecké, akademické, publicistické" (a vlastně všechny cizí) práce o Vietnamu a Vietnamcích, protože nakonec zjistíte že to jsou jenom pytle plné nesmyslů. Musíte si to zjistit sami i když je to pracnější, ale aspoň těm objeveným výsledkům můžete věřit. Člověk by měl, pokud má tu možnost, na několik měsíců odejít do zahraničí, pak pochopí skutečné potřeby, emoce, samotu a izolaci cizinců v jeho vlastní zemi, protože to sám pocítí.