Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jansisperda

14. 10. 2008 17:12
Jsou Vietnamci prinosem?

Po delší době jsem navštívil město Cheb (mé rodiště) a musím říci, že jsem nevěřil vlastním očí a ptal se sám sebe, zda nejsem náhodou na předměstí Hanoe, či někde v Dalatu. Vietnamci byli uplně všude, vlastní krámky se „suvenýry“, „večerky“ a „čínské“ restaurace. Hned první návštěva místního obchodu mě zarazila, když jsem požádal o daňový doklad, tak mi nejprve začal prodavač vyhrožovat a pak raději utekl….Začal jsem se problematikou trochu zabývat a zjistil, že situace je nyní podobná i řadě dalších českých měst, kde se najedou začínají na ulicích objevovat zástupy neusměvavých Asiatů z Vietnamu.

 jsem si položil otázku, zda jsou pro nás Vietnamci přínosem. Odpověděl jsem si jednoznačně NE. Smyslem ekonomické imigrace by bylo, kdyby měla pro naši zemi nějaký přínos, ten ale nikde nevidím:

1) Poskytují služby, které asi nikomu nebudou chybět a dále soudím, že většina z nich ani neplatí žádné daně. Nebo znáte někdo např. vietnamského dělníka,  řemeslníka, inženýra, či doktora..?

0 0
možnosti

sphagnum

15. 9. 2008 22:54
Ale nedá se upřít

že vám to pěkně pálí, alespoň místním blogerůmR^

0 0
možnosti

tin1

15. 9. 2008 23:52
Re: Ale nedá se upřít

Je to jednodduché. Stačí mít svůj vlastní názor na věc a diskutovat o tom. Pokud je chybná, tak se přiznám, že chyba je na moji straně. Pokud je můj názor spravný, tak jsem rád, že tím obohacuju druhé. Sokrates byl v tomto oboru naprostý mistr.:-)

0 0
možnosti

duhastrecht

15. 9. 2008 22:29
Nikdo si nedělá iluse, autore,

o "dokonalých" národech, takové neexistují, každý má své mafie i své zlozvyky, každý je rasistický a žlutí jsou víc ( nejen k nám i mezi sebou), než my i když to neradi přiznávají, protože v současné světě se o rasismu smí hovořit jen u bílých.

Vaše dobrá pověst vychází ze srovnání, jste jiní, ale neodpalujete nám tu bomby, nepodpalujete auta a školy, neřvete, že nám uřežete hlavy, pokud se nedáme na vaši víru, neřvete, že naše země vám patří a dokonce neřvete ani že vás diskriminujeme (i když byste někdy i mohli) - tohle dělá  islám a proto islám nemáme rádi a vás ano. Když  u nás večer potkáme partu Vietnamců, víme, že se vrací - zpravidla- z práce a že nás nezbijí a neokradou, jako Romové, proto vás bereme a je ne. Pravděpodobnost, že na nás zaútočí cizí mocnost a buď si urafne kus našeho území - viž Gruzie 2008, anebo celé - viz my 1968 je určitě větší u Mosky, než u Hanoje i když režimy jsou stejné a jiné než náš, proto vás bereme a Rusy ne. 

Asi takhle:))) - s pozdravem.

0 0
možnosti

tin1

15. 9. 2008 23:24
Re: Nikdo si nedělá iluse, autore,

Děkuji Vám za Váš obsáhlý příspěvek. Cením si toho. Zpět k tématu. Cituji: rasistický a žlutí jsou víc? Udeďte mi prosím nějaký příklady ať z současnosti či z historie. Nemůžu si z historie vzpomenout na nějaké  "žluté" koncentrační tábory, vytlačovaní původního obyvatelstva ( Indáni v USA nebo vyhlazení starých Aztéků nebo Máju), nemůžu si vzpomenout, že by "žlutí" vydělávali na otroctví. Žijeme v době kdy se "bíli"omlouvají za otroctví a rasismus-nedávno to byl australský parlament nebo federální stát v USA (bohužel si zrovna teď nevzpomenu, který stát to byl, ale v občanské válce byl určitě na straně Konfederace) a nebo, že černoši v USA dostali až ve 20. století plné právo. O Islámu se moc nezajímám, jenom vím, že se tam píše, aby se respektovalo jiné náboženství. 

0 0
možnosti

kamosenka

15. 9. 2008 19:45
názor jedné bezvýznamné vietnamské 16ctky

Souhlas ke každému národu si lidé vymylsili jakýsi předsudek: Co Němec to buran, francouzská elegance a hříšní Italové a Španělé a na Vietnamce zbyla nálepka pilní a pracovití. Neznamená to, že takovích je 83 000 000 obyvatel Vietnamu. Taky každý Čech nesedí na gauči a nejeje do sebe jedno pivo za druhým:-).

   Parta Vietnamců začne pěstovat mariuanu a čech si pomyslí: ,,Tak a teď se konečně projevili jejich pravá já. Musím si na ně začít dávat bacha!''

0 0
možnosti

kamosenka

15. 9. 2008 19:51
Re: názor jedné bezvýznamné vietnamské 16ctky

Po opětovném přečtění mě napadlo, že to bylo dost negativní, takže z té druhé strany. Jako studentka gymnázia nemám asolutně žádný problém se spolužáky ani profesory. Vlastně celé mé okolí je mi v rámci možností příznivě nakloněno. ,,žlutá kůže'' nemusí být pouze negativní genetickou vadou. Vyčníváme z dvu a tím pádem máme větší možnost, že si nášich úspěchů někdo všimne;-) 

0 0
možnosti

milanalois

15. 9. 2008 11:38
Pane Tiene, a Vy byste raději bydlel s kým?

Chcete mít za souseda raději romskou rodinu nebo českou/moravskou rodinu?

0 0
možnosti

tin1

15. 9. 2008 12:35
Re: Pane Tiene, a Vy byste raději bydlel s kým?

To je přesně ten důvod, proč mě takové ankety urážejí. Ať už si vyberu kteroukoliv stranu, tak druhou stranu urazím. Lidi si možná myslejí, že vybrat si rajději Vietnamce naž Romy nás má "povzbudit". Vím, že to myslejí v dobrém, ale ne takovým zpusobem, kdy se odsuzuje jiná strana.

0 0
možnosti

Jack777

15. 9. 2008 11:06
...

My evropani jsme velice laskaví a otevření. Dáváme šanci lidem z jiných zemí, aby se integrovali a žili na stejné úrovni jako my, bez rozdílu.

Vrátil jsem se z Thajska, kde jsem byl za svojí přítelkyní, která odtamtud pochází a neměl jsem pocit, že by asie byla stejně otevřená jako evropa. Myslím, že asiaté jsou větší rasisté než evropani a drží si větší odstup. A rovněž jsem měl pocit, že se snaží pořád srovnávat a něco si dokazovat, jakoby měli nějaký mindrák. Nedokážu si představit, jak bych se tam mohl začlenit. Bylo mi nepříjemné jak každý zevluje a říká "jé hele běloch". Měl jsem chuť je po pár dnech poslat někam. Mám rád anonymitu. Nevím jak je to ve Vietnamu, ale třeba v Thajsku běloch myslím nemůže zíkat thajské občanství, pracovat v mnoha oborech je pro cizince zakázáno a nemůže vlastnit půdu....

Asie je dnes kopie západu, tak by mohla okopčit i tu otevřenost :-)

0 0
možnosti

tin1

15. 9. 2008 12:47
Re: ...

Jsem rád, že jste získal tuto zkušenost. Že jste žil v pozici cizince, mohl jste vidět věci, kterým "domorodým" obyvatelům unikají. Pocítil jste pocit odlišnosti od majoritní společnosti (např. od barvy pleti až po práva).

0 0
možnosti

SlusnyClovek

15. 9. 2008 11:01
Dále - co je jinak

Není taky pravda, že Vietnamci nezapadnou, protože se liší vzhledem. Oni i Ukrajinci vypadají jinak. Není těžko poznat Ukrajince. Jiný tvar obličeje, poznám velmi snadno. I jiný tvar těla (např. vždy bezvadně rovná záda, na rozdíl od Čechů. To ovšem platí o většině asijských národů). I Ukrajinci drží spolu, problém není pracovitost (nekšeftují, ale pracují na stavbách), ale zločinnost. Ne jen v rámci etnika, ale i různá znásilnění či násilné činy. Celkově nižší hygienické návyky, což mi vadí víc, než jestli dotyčný jí psy. Psi mi vadí spíš když jdu čínské restaurace (provozované Vietnamci). Jinak Vietnamci se taky umí naučit ztrátu tradiční asijské zdvořilosti.

0 0
možnosti

tin1

15. 9. 2008 13:27
Re: Dále - co je jinak

Záleží na jednotlivci, ne na množině. Jeden se může chovat jako "hlupák" a druhý jako"gentleman". Házení do pytlů je přeživací myšlení a patří do dob pravěku.

0 0
možnosti

SlusnyClovek

15. 9. 2008 10:54
Vietnamci nevadí?

Tak zcela to pravda není. Nevadili určitě Vietnamci, kteří sem jezdili pracovat v době komunismu. Pracovali v továrnách, po pár letech zpět. Dnes to je jinak, jde o přistěhovalce. A ne o dělníky, ale prodejce. Ano, Vietnamci jsou pracovití. Ale poctiví obchodníci nejsou (srov. časté kontroly celníků na tržnicích, zboží, od kterého radši majitelé utečou atd.). Ten levný textil (a nekvalitní, leckdy kupovaný za 1-3 kč/kus) zlikvidoval české textilky. Ovšem tento problém není jen problém Vietnamců, ten textil se prodává i jinde.Vietnamci často "neznají" češtinu, přijdou-li orgány kontroly ke stánkům.

Další problémy, Vietnamci žijí ve své komunitě, není moc zájmu splynout. Pokud jde Čech do Německa nebo Ameriky, tak se naučí jazyk a přijme zvyky té země. V dalších generacích češství rychle mizí. Vnuci už česky nemluví, děti ano, ale jen s rodiči. Proč jít do cizí země, když tolik lpím na své kultuře. Není doma lépe?

0 0
možnosti

kion1

15. 9. 2008 10:55
Re: Vietnamci nevadí?

tak to jeR^

0 0
možnosti

Helena1

15. 9. 2008 10:36
Je to na Vás - Vietnamcích!

Zatím máte jako celek dobrou pověst. A jestli si ji zkazíte, bude to jen vaše vina. Nesmíte se ale zaleknout některých neodpovídajících reakcí většinového obyvatelstva.

A nesrovnávejte se s cikány - s těmi nemějte nic společného! Srovnávejte se s Rusy, Ukrajinci, Slováky,.... ale ne s parazity!

0 0
možnosti

kion1

15. 9. 2008 10:29
Volič Národní strany

Jistěže je to chyba:-).

Mě Vietnamci nevadí-ve Vietnamu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 219
  • Celková karma 31,40
  • Průměrná čtenost 2933x
Červen 2022: Teď mi došlo, že jsem se nikdy pořádně nepředstavil. Jmenuji se Tien, potřebuji spát alespoň 10h denně, mám rád večerní procházky a jím převážně mezi 22-23h. Na deprese: čokoláda, úklid bytu a toulání se. Proč píšu blog? Je to jediná věc, kterou nedělám z povinnosti.

 

2021: Už jsem tu s Vámi přátele skoro 30 let, dokopu si to tady až do důchodu a potom zmizím do Hanoje. Ok?

 

2020: "Nic bych na sobě neměnil. Absolutní spokojenost. Mindrák na nule."

 

2015: Už pár let nečtu žádné západní "vědecké, akademické, publicistické" (a vlastně všechny cizí) práce o Vietnamu a Vietnamcích, protože nakonec zjistíte že to jsou jenom pytle plné nesmyslů. Musíte si to zjistit sami i když je to pracnější, ale aspoň těm objeveným výsledkům můžete věřit. Člověk by měl, pokud má tu možnost, na několik měsíců odejít do zahraničí, pak pochopí skutečné potřeby, emoce, samotu a izolaci cizinců v jeho vlastní zemi, protože to sám pocítí.