Diskuse

Všemocný trh

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ale to pláčete na špatném hrobě. Trh vždy fungoval a funguje na principu toho: mám peníze, nabídni zboží, anebo naopak: mám zboží, nabídni peníze. A strany se vždy nějak dohodnou.

To, co je zde předváděno nemá s tržním hospodářstvím nic společného. Stát nekonečně reguluje a daní jakoukoliv aktivitu v domnění, že je chytřejší, než trh. Vlastně systematicky ničí jakoukoliv tržní svobodu a jen konzervuje mantinely dříve praktikovaného centrálně plánovaného a řízeného hospodářství.

Formálně lze sice podnikat, ale stát si nárokuje veškeré zisky pro své přerozdělování. A že to ponejvíce platí ti chudí je jen smutným důsledkem té idey.

Trh je popřením funkce státu. Trh je normální prostředí, kde se lidé dohodnou podle vzácnosti zboží, které vlastní. To platí i o práci. Když není vzácná, nikdo ji nekoupí za solidní peníze.

A to je charakter socialismu: nezáleží na vzácnosti zboží.

2 0
možnosti
Foto

Tady jste trefila kozla.

Dluhopisy, které koupí občané, nebude stát prodávat jiným investorům a úrok zaplatí těm občanům a ne jiným investorům. Jedná se totiž o stejný objem dluhopisů, takže úroky stejně platíme všichni bez ohledu na to, kdo dluhopisy koupí. Nebudete tedy platit nic navíc.

0 0
možnosti
MP

„Odčerpá-li stát ode mne více za energie…“ ? Opravdu stát?

0 0
možnosti

Jací "bohatí" ? Cena jednoho dluhopisu je jedna jedna koruna česká, což mimo jiné umožňovalo zaokrouhlit daň z úroku na nulu.

4 0
možnosti
KN

Název blogu  nekoresponduje s obsahem.

V článku  je popis zasahování státu do ekonomiky a popis devastujícího státního vlivu na hospodářství.

3 0
možnosti
MB

M23i68l34o81š 15B48é61m

21. 5. 2013 9:38

Všemocný trh, nebo všemocný stát? Nesvádějte na trh to, co podělává stát. ;-)

4 0
možnosti
JC

Problém je v tom, že ty Vaše peníze, které od Vás různými cestami odtekly, k někomu jinému přitekly. A ten někdo jiný je buď neutrácí (vklady stále rostou!), nebo vyváží k utrácení do ciziny (počet Čechů žijících trvale nebo po velkou část roku v exotických místech od Cejlonu přes Maledivy po Bahamy trvale stoupá).

Navíc ještě se stále zvyšuje podíl Vašich peněz odtékajících přímo k zahraničním majitelům různých u nás působících podnikatelských firem (čímž rozhodně nemyslím jen Kaufland a Tesco apod. řetězce, ale i "menší" firmy, u nichž to není nápadné a teprve nahlédnutím do obchodního rejstříku člověk nevěřícně zírá, kam že to vlastně ty peníze od nás tečou...).

2 0
možnosti
IF

Tomu se říká Lafferova křivka. Pokud při zvyšování daňové zátěže překročíte určitý (Lafferův) bod, tak čím více zvýšíte daně, tím méně na daních vyberete. Před časem jsem se o tom bavil s (tehdy ještě ministrem) Drábkem a ten mi tvrdil, že Kalousek a spol (samozřejmě vč. Drábka) tu Lafferovu křivku prý i znají, ale údajně nevěří, že funguje i zpětně, tzn. při snižování daní a proto ty daně zvyšují dále jak šílení (to je již má vlastní interpretace, takto natvrdo to samozřejmě neřekl) i přes to, že na výsledcích prakticky vidí, že to k většímu výběru nevede a nevede :-/ Co jim na to říct? Vím, ale přišel bych o dukáty i zde ;-)

5 0
možnosti
Foto

Děkuji za Váš příspěvek, moc se mi líbí. V zaměstnání jsem dělala "daň z obratu". Tenkrát byly v sazebníku i záporné položky daní. Stát tak přispíval na výrobu toho, co považoval za klíčový produkt. Třeba mléko bylo v krámě za 3 Kčs a zemědělec si uplatnil rozdíl mezi výrobní a nákupní cenou formou záporné daně. Tímto způsobem stát podporoval spotřebu mléka (ve školách bylo pro děti zdarma) a zároveň i jeho domácí produkci. Záporná daň byla i u cihel, čímž byla dána zelená výstavbě domků a družstevních bytů. Jenže náš stát kašle na spotřebitele i na výrobce.

0 3
možnosti
MP

K neochotě vydávat peníze, a tím rozhýbat hospodářství, nemalou měrou přispívají novináři. Vzhledem k tomu, že je málo Velkých témat, donekonečna rozmazávají ekonomickou krizi v tisku i v televizi. Když se objeví pozitivní informace, vzpápětí ji přebijí řadou negativních. Je prokázáno, že očekávání (ať už negativní, nebo pozitivní) je jednou z hybných sil ekonomiky. Nebudou-li lidé očekávat oživení a zlepšení, bude fáze deprese mnohem delší, než je nutné. :-)

1 3
možnosti
RK

Lidé kašlou na novináře. Pro ně je důležité co mají v peněžence a jak je na tom firma, ve které pracují. Pokud je ve firmě veřejným tajemstvím, že X % zaměstnanců bude do léta propuštěno, pak si nikdo moc vyskakovat nechce. A takových firem je bohužel spousta.

5 1
možnosti
  • Počet článků 94
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 649x
-štěstí je umění prožít okamžik, a největší hodnotou je zachovat si čisté svědomí-

Seznam rubrik