Diskuse

Jsem moravan

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

myskamiki

14. 1. 2010 9:24
no

tak dejiny mame trosku odlisne od Cech. I zakony habsburske rise vstupovaly v platnost v jinych letech.

A  ted k te samostatnosti. Morava a Slezsko bylo uz od vzniku CSR upozadovano a to z toho duvodu, ze to hlavnimi narody meli byt Cesi a Slovaci. Za prvni rep. byl status zeme Morava a Slezsko jeste jakz takz, ale po 2. sv. valce jsem dojeli na Slovaky. A v 60tych letech pri vzniku federace, jsme byli proste zruseni a mluvit o Morave a Slezsku jako samostatnych castech CSR se stalo tabu, coz trva dodnes. Huba se nam zacpala tim, ze v Brne sidli soudni moc, tot vse. Protoze jinak by bylo pomer v CSSR nevyhldny pro Slovaky, oni chteli dvoj nikoli troj federaci. Cechy cca 6mil, MoravaSlezsko 4,5mil. Slovensko 5 mil.

0 0
možnosti
T

ToVy

15. 1. 2010 0:50
Re: no

no článek jak vydno se minul účinkem. Vůbec neměl zavést nějaké polemiky nad samostatností, uznáváním moravy nebo čehokoliv takového. Jsem hrdý na to, že jsem z Moravy a že jsem hánák jak po matce tak po otci, ale hlavně jsem hrdý Čech (tedy chápej obyvatel České republiky). Nu a když jsme znovu u onoho hrozného tématu federace, ještě že to tak všechno dopadlo až se to rozpadlo.

0 0
možnosti
N

Nero

14. 1. 2010 8:03
Zatracení nacionalisté.

Život rybáře z "pohraničí"bývalých krajů jih a sever Moravských je díky Vám zprzněn.Jih moravy se odtrhl od zbytku.Jindy jsem si vzal celosvazovou povolenku a chodil na obě strany mého bydliště.Byla o stovku dražší než krajská.

Dnes to nejde,musel bych si koupit jihomoravskou samostatně.Jejich cenu ani nechci znát,prostě tam nesmím a na dovolenou tam také "nesmím".Co nám odešli rodiče,raději do kraje nacionalistů nejezdím,když nemusím.

Sbohem moje rodná oblasti.Ještě jako výrostci jsme zpívali "Ta naše Morava je pěkná zem,"dnes tam slyším jen "Ta jižní Morava je pěkná zem...."Brrrr.

0 0
možnosti
T

ToVy

15. 1. 2010 0:46
Re: Zatracení nacionalisté.

pakliže mě považujete za neonacistu, asi jste dostatečně nevěnoval pozornost čtení, přečetl jen nadpis, uruchtal si v hlavě, že to bude něco o hrdém moravákovi, který by si přál samostatnou Moravu a podle toho váš příspěvek vypadá. Přečtěte pozorně a k takovým reakcím nebude důvod.

0 0
možnosti
H

huftamoner

14. 1. 2010 6:46
.

"dej mouku ze mlejna na vozejk", přeložíte mi to, prosím, někdo do moravštiny? nebo jiného nářečí? děkuji, JK

0 0
možnosti
MV

líný workoholik

14. 1. 2010 16:21
Re: .

to nende:-P

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

14. 1. 2010 2:13
Já jsem z Hané...

... ale Moravan nejsem a nikdy jsem nebyl. Proč? Protože su Moravák, jak Brno! :-)

0 0
možnosti
P

polibek

20. 1. 2010 13:59
Re: Já jsem z Hané...

;-DHolomóca;-D čauky, ta hymna , ale není moravská, to je jen parodie na moravskou, ta by zněla úplně jinak a po moravácku;-)

0 0
možnosti
P

PetraHor

14. 1. 2010 0:50
Pocházíme také z Moravy,

ale nedovedu si představit že by někdo z mých příbuzných (Haná, Slovácko, Valaško) dokázal z huby vypustit tohle: "Jsem Moravan, toť chlouba má, kdo rcete, otčinu mou zná?"  Vůbec netuším v jaké je to řeči, ale ani omylem se to nepodobá hanáčtině, slováčtině, ani valašštině:-)

0 0
možnosti
J

jirka_pop

13. 1. 2010 23:21
K hymně

Ano ano, máte pravdu, jsem také z Moravy, byť potřebu hymny moravské, či Moravské až tolik necítím, musím vzpomenout dobu, kdy jsme bývali Československem a hrála se hymna - československá, tedy Kde domov můj a Nad tatrú sa blýská. A tady, na Moravě koloval vtip: "Víš, která je moravská hymna? Však jsme Moravani, i my máme hymnu. No to je ta pauza mezi českou a slovenskou".:-)

0 0
možnosti