Trump neřízená střela? Pehe naopak řízená. Otázka je, kým? Koho groše jíš, toho slova piš!

V čí prospěch (a za čí groše) šíří svá moudra (a demagogii) publicista expert, obdivovatel globalizace a EU, ředitel NY University v Praze, účastník Bilderbergu a bývalý Havlův poradce Jiří Pehe? Jidáše holt najdeme v každé době.

Ve svém nejnovějším komentáři "Trump jako neřízená střela" se publicista a politický "expert" opět zaobírá jedním ze svých nejoblíbenějších témat poslední doby. Mně, kromě běžné Peheho chvilky demagogie, zaujala především následující část.

"Možná se nelze divit, že v amerických médiích se ve spojení s Trumpem stále častěji používá pojem "unhinged". To by v doslovném překladu znamenalo "vysazený z pantů", v méně doslovném "vykolejený", normálně se ale toto slovo překládá prostě jako "pomatený", píše ve svém nejnovějším komentáři Pehe, s důvtipem sobě vlastním však netuší, jak výstižně popsal status quo své osoby.

Když přihlédnu k titulku Peheho komentáře, v němž o Trumpovi mluví jako o neřízené střele, nedá mi to, abych nezmínil svoji analogii - totiž, že:

Pehe je naopak střela řízená. Otázkou je, kým (a za kolik)?

Pakliže si přečtete některé z jeho komentářů, můžete si všimnout, že se vskutku rád mazlí s několika tématy, pojmy a jediným správným pohledem na ně.

Nejdůležitější Peheho "milášek" (jako prsten moci pro Gluma z Pána prstenů) je globalizace. S tou se perem lísá často a rád a předkládá ji čtenářům ve všech jejích krásách, ctnostech a úžasu, jako nevyhnutelnou manu, s níž se všichni (zpátečníci), kteří ještě neprozřeli, zkrátka musíme smířit.

S podobnou obsesí se poté ohání nesmrtelnou vějičkou "liberální demokracie" - stejně jako řada jeho kumpánů typu Kolář, Halík, dle něhož je přímá demokracie zrůdná věc - psal jsem zde, Fendrych, Horáček, tvrdící, že máme moře a vyhráli jsme MS ve fotbale - psal jsem zde, nebo Schwarzenberg - o jeho multikulturní touze a souznění s míšením evropského obyvatelstva jsem psal zde). Jakkoliv jsou tito a jim podobní demokraty většinou pouze tehdy, když je jen a pouze po jejich.

Dalšími oblíbenci v Peheho komentářích pak jsou (jeho svátosti) Evropská unie či Václav Havel (psal jsem Tady je Krakonošo... Havlovo! V jednoho Havla věřiti budeš), případně oblíbený to populismus či migranti (hádejte z jakého úhlu pohledu). Jistě bychom našli i řadu komentářů dehonestujících Rusko.

Proč zrovna tato témata? Čemu a komu tím prospívá? Za čí bakšiš své hlubokomyslné úvahy šíří? 

Pehe a notičky z USA či Bilderbergu

Začněme jeho "medailonkem" na Novinkách.
Jiří Pehe: Politický analytik a spisovatel, který dva roky působil jako ředitel politického odboru kanceláře prezidenta republiky Václava Havla je v současnosti ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC). Vystudoval mezinárodní vztahy na Kolumbujské univerzitě v New Yorku.

Čirou náhodou se pak ještě jako poradce prezidenta Havla Pehe v roce 2001 zúčastnil Bilderbergu (každoroční několikadenní zasedání současných i bývalých vysokých státních představitelů, byznysmenů, bankéřů či ředitelů mediálních domů za zavřenými dveřmi).

Pro online tyden.cz v roce 2013 mimo jiné uvedl: "Konference je na velmi vysoké úrovni. Byli tam lidé, kteří se účastnili vlád, nebo byli ve vedení korporací... Moje zkušenost s Bilderbergem byla velmi zajímavá, ale nemohu potvrdit, že by se tam domlouvala budoucnost světa."

Tož to jsme tady v zaprděné České republice (slovy knížete Karla) klidní.

Končím slovy jednoho z diskutujících pod dřívějším Peheho příspěvkem a slovy svého předchozího veršovaně pojatého blogu: "Co komu přeji" (psal jsem: Sobotka, Halík, Kalousek, umělec, nevinář či Pánek  - jen několik veršovánek)

Pehemu zlaté pero přeji,
by napsal Santovi do Států,
že v Česku se mu lidé smějí,
a maj psinu z jeho traktátů.

"Pehe, Ty již dlouho tápeš v krajině hlouposti a ne a ne najít východ, co?"

Autor: Tomáš Vyoral | středa 8.3.2017 10:10 | karma článku: 46,42 | přečteno: 3817x