Notre-Dame stále hořela a prokurátor už měl jasno, že nejde o žhářství ani terorismus. Hm?

V souvislosti s požárem jedné z nejvýznamnějších staveb evropské křesťanské civilizace mi na mysl vyvstalo několik připomínek, otázek... Nejbizarnější byla rychlost s jakou francouzský prokurátor vyloučil žhářství či terorismus.

1. Ještě ani nedohořelo a Frantíci už vyloučili žhářství a šetří to jako nehodu?

2. Ani jedna jediná věta z úst prezidenta Macrona nebo jiných francouzských politiků o potrestání viníků? Byť by šlo o nehodu nebo čin z nedbalosti, tak někdo zodpovědnost nese – např. firma, která prováděla rekonstrukci (ostatně jak je nám to prakticky už od začátku naznačováno).

3. Symbolika – Velikonoce; nejdůležitější křesťanské svátky; významná evropská křesťanská stavba; další odkaz na konec „starých“ pořádků (Evropy, jak ji známe).

4. Ve 21. století (v rámci stohů všemožných bezpečnostních nařízení) u takhle hodnotného historického monumentu firma dodavatel nezabezpečí řádná protipožární opatření? A objednatel si to nezkontroluje

5. Před měsícem v Paříži hořel kostel svatého Sulpicia (ve Francii - a nejen tam - se nejedná o zdaleka první žhářství nebo poškození kostela či jiného církevního objektu za poslední léta); nějaká souvislost?; kdo jsou nejčastěji pachatelé?

6. Přišlo vhod? Žluté vesty?

Jen postřehy, my nesmíme ani naznačovat... 

Autor: Tomáš Vyoral | středa 17.4.2019 13:43 | karma článku: 42,43 | přečteno: 2018x