ČT zaplatí milion za Renčovu chybu. A ne náhodou daňoví poplatníci? Já nic, já muzikant!

Režisér Filip Renč použil ve svém filmu jméno existující firmy a spojil ji s korupcí u armádních zakázek. ČT firmě zaplatí pokutu milion korun. ČT? My, daňoví poplatníci. ČT jen peníze pošle. A co Renč? Někteří za chyby neplatí?

Vskutku zajímavé. Někteří za své chyby evidentně neplatí. Proč pokutu nezaplatí ze svého výdělku režisér Filip Renč, který kvůli "zatraktivnění" filmu ve scénáři firmu přejmenoval a změnil obor jejího podnikání.

Mimochodem jde o nádherný příklad toho, jak by šlo "jánabráchysmem" rýžovat na úkor daňových poplatníků. Jak?

Touto cestou lze z kapes daňových poplatníků vysávat peníze levou zadní

Vyberu si firmu, s níž se předem domluvím, že ji uvedu ve filmu točeném pro veřejnoprávní televizi a udělám jí negativní reklamu (stále je to reklama)... Firma pak zažaluje ČT, která zaplatí pokutu, o kterou se šábnem. Prosté a účinné... Tímto režiséra Renče z ničeho neobvniňuji, snad šlo jen o souhru okolností... Ale proč máme za jeho chybu - v rámci jeho (předpokládám jistě ne málo) z našich peněz placeného pracovního výkonu - platit my všichni?

Už z toho titulu, že by se touto cestou dala dělat slušná šmelina, by se měl - když už ne plně - tak alespoň částečně na pokutě podílet. A napadlo vůbec někoho tuto možnost nějakým způsobem prověřit?

ČT musí podle serveru Aktuálně zaplatit milion korun odškodného a k tomu zhruba 200 tisíc Kč soudních nákladů výrobci armádních svítilen či zaměřovačů XY. "A to kvůli tomu, že její jméno použila ve filmu Krutá nevěra. Vše má na svědomí režisér Filip Renč - aby zatraktivnil film, firmu ve scénáři přejmenoval a změnil jí i obor podnikání. Její jméno pak spojil s korupcí při armádních zakázkách. Nezjistil si přitom, že stejnojmenná firma skutečně existuje a stejně jako ta fiktivní obchoduje s vojenským materiálem. Autoři ve snímku navíc upozorňují, že film byl natočen na základě skutečných událostí," napsal server Aktuálně.

Renčovo vysvětlení? Blbá shoda okolností. Já nic, já muzikant!

"Je to blbá shoda okolností. Ten název jsem vymyslel, aby to evokovalo armádu a třeba Omnipol. Šlo mi o zvuk toho jména, je náhoda, že z toho má televize problémy," říká Renč, podle něhož je on ale umělec a to, zda stejnojmenná firma neexistuje a zda by ji to nemohlo poškodit, si měla ohlídat sama televize, dodává Aktuálně.

Dokážete si představit, že byste svému zaměstnavateli udělali průšvih za více než milion korun a omluvili to "blbou shodou okolností"? A ještě byste dodali, že jste jen "rozpočtář", "manažer", "pilot", "strojvedoucí", "zedník", "elektrikář", "knihovník", "kuchař" a že si "to" měl zaměstanavatel uhlídat sám?

No jo, já umělec. Já muzikant... Někdo holt za své chyby evidentně platit nemusí. Proč taky když to zaplatím my... Tedy pardon, Česká televize, že jo...

Autor: Tomáš Vyoral | sobota 13.4.2019 12:55 | karma článku: 43,72 | přečteno: 3341x