Po stopách italských šampionů – Juventus

Celkem 16 italských klubů už slavilo od roku 1898 alespoň jeden ligový titul. V tomto seriálu si připomeneme první úspěchy každého z nich. Brzký úspěch slavil také nejúspěšnější italský tým všech dob Juventus FC.

Prvního ligového titulu se Juventus dočkal už v roce 1905. Podobně jako milánské AC se i tento slavný gigant dokázal vtěsnat mezi léta janovské dominance. První mistrovská sezóna začala poměrně zvláštně. V regionálním vyřazovacím kole se totiž FC Torinese nedostavilo k prvnímu ze dvou zápasů. Lépe řečeno – nedostavili se někteří hráči. Mezi nimi byli i bratři De Fernexové, jimž zemřela teta Mathilde a rodina držela smutek.

FC Torinese se nakonec nezúčastnilo ani odvety a Juventus tak postoupil do závěrečného tříčlenného finále. V něm získal 6 bodů. A protože slavný Janov v posledním kole pouze remizoval s US Milanese a získal tak bodů 5, nedošlo ani tradiční rozhodující utkání. Jak Juventus ligový ročník začal, tak ho také skončil. O titul ve velkém finále bojovat nemusel.

Jak je známo, Juventus založila studující mládež a první mistrovský tým byl plný vysokoškoláků. Za tým vítězů totiž nastupovali například chirurg Mazzia, advokáti Goccione a Donna nebo inženýři Armano a Varetti. Aby toho nebylo málo, tak v brance chytal slavný malíř Durante, který svá díla vystavoval v Káhiře, Barceloně nebo Mnichově. Několikrát byl pozván i na slavné benátské Biennale.

Obě branky ve dvou remízových utkáních s Janovem (1:1) vstřelil geometr Forlano, který byl rovněž i jedním ze zakladatelů klubu. Podobně jako již zmiňovaný inženýr Varetti. Střelce Forlana ale o pár let později potkal smutný osud. V hodnosti kapitána padl v jedné z bitev 1. světové války.

O rok později Juventus přišel o výhru v lize rozhodnutím tehdejších funkcionářů. Kvůli bodové shodě se tradičně hrálo rozhodující utkání. Soupeřem černobílého celku byl AC Milan a první zápas skončil 0:0. Odvetu na neutrálním hřišti (které však ve skutečnosti bylo domácí půdou jiného milánského celku) Juventus odmítl. Titul byl tak přisouzen milánskému AC.

Na druhé scudetto si Juventus musel počkat 21 let, protože se radoval až v roce 1925-1926, tedy již za vlády rodiny Agnelliů. V dalších letech už tak dlouhá čekání nebyla nutná a Juventus získal do dnešního dne celkem 34 titulů a je bezkonkurenčně nejlepším italským týmem.

Autor: Tomáš Vlasák | pátek 9.9.2016 15:25 | karma článku: 11,25 | přečteno: 133x