Seznam vysokých škol, jejichž titul je bezcenný

Alois Rašín patří spolu s Karlem Englišem mezi významné osobnosti našich ekonomických dějin. Oba se zasloužili o vnik první republiky a nyní, v době nové, se po obou z nich jmenují také vysoké školy sídlící v Brně. Dnes zveřejněné informace o neregulérním studiu jejich absolventů, veřejných činovníků z brněnského magistrátu, zanechávají ošklivé stopy na štítech těchto institucí, potažmo na jménech těch, kterých jméno si tyto propůjčují.

Kolik jsou "naklady" na ziskani titulu?TV

Jak se asi cítí spolužáci těchto delikventů, kteří se snažili studovat tyto školy poctivě?

Jak mají personalisté vnímat tituly těchto absolventů u přijímacích pohovorů?

Jak se k tomu postaví stát jako zaměstnavatel autorů těchto podvrhů?

 

Odpověď na filosofické otázky zformulované v úvodu si, milý čtenáři, prosím, dejte sami. Rád bych nyní uvedl vlastní vzpomínku, která se k podobnému problému váže.

Kdysi jsem zasedl jako studentský člen disciplinární komise jednou z jara k jednacímu stolu. Hlavním bodem jednání byl pokus doktorandského studenta o podvržení příspěvku na konferenci. Nejednalo se o žádnou závěrečnou diplomovou nebo bakalářkou práci, která by otevírala nešťastníkovi nové obzory na pracovním trhu. Jednalo se o dálkového studenta z továrny, který ve snaze účastnit se konference vzal článek z nějakého sborníku, přidal k němu úvod a závěr a tělo vydával za vlastní práci. Bohužel, jeho školitel dal shodou okolností recenzovat článek právě autorovi onoho přínosu, který v tom poznal vlastní práci. Dalo by se říci šťastná náhoda. Pokud by to nebyl zrovna ten autor, vůbec by se na podobnou věc nemuselo přijít. Tehdy byl verdikt členům komise jasný dříve než se dočetlo obvinění.

 

Z pohledu plzeňských a jihomoravských kauz, byl studentův pokus o plagiát málo nebezpečný, přesto byl důsledně potrestán vyloučením ze studia, zůstal skryt. Ovšem ve zveřejněných případech se nyní jedná o podvrhy závěrečných prací na vysokých školách, navíc vysokých státních úředníků....

Všichni jejich spolužáci tím nyní mohou trpět nízkou důvěrou v kvalitu svého vzdělání, neboť jejich vzdělání je na seznamu těchto škol.

 

http://www.euroekonom.cz/osobnosti-clanky.php?type=jz-rasin

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomas Vitek | úterý 29.3.2011 10:58 | karma článku: 17,61 | přečteno: 1927x